• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto neki psi jedu sopstvenu “kaku” i kako da ih odviknete od ove gadne navike?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubimac koji ponekad pojede ono što iz sebe izbaci kao višak, prema tvrdnjama veterinara, neće sebi napraviti nikakav problem, jer koprofagija ne predstavlja pretnju po njegovo zdravlje

  • 1
Koprofagija kod psa Foto: Shutterstock/Lightmanpic

Pas je čovekov najbolji prijatelj, ali ima svoje "bubice" koje vlasniku mogu veoma da smetaju.

Takva je i navika nekih kucova da pojedu ono što kao višak izbace iz sebe, odnosno sklonost psa da jede sopstveni izmet.

U studiji koja je rađena još 2018. godine, anketirano je oko 1.400 vlasnika pasa u SAD i tada je otkriveno da je 23 posto pasa pojelo svoj feces barem jednom, a 16 procenata je često konzumiralo "kaku", i to najmanje šest puta.

Zašto psi jedu izmet i da li je to štetno za njih?

Psi koji jedu sopstveni izmet - stanje koje se zove koprofagija - smatra se prirodnim ponašanjem. To nije način traženja pažnje ili rezultat nedostataka u ishrani. Veterina smatra da koprofagija kod pasa potiče iz njihove evolucione veze sa vukovima, jer vučice jedu izmet svojih štenaca kako bi ih zaštitile izloženosti crevnim parazitima.

Vukovi će jesti izmet svojih mladunaca tokom prve tri godine života, kaže veterinar dr Nikolas Dodman, predsednik neprofitnog Centra za studije ponašanja pasa i profesor na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta "Tafts Kamings". Prema njegovim rečima, u sveže izbačenom izmetu jaja raznih parazita nisu odmah zarazna, ali ako stoje izvesno vreme, mikroorganizmi počnu da bujaju i mogu da zaraze mladunce ako ga progutaju.

Koprofagija kod psa Foto: Shutterstock/Myriam B

Postoje li rase pasa koje su sklonije koprofagiji?

Određene rase pasa mogu biti sklonije koprofagiji, pokazalo je istraživanje iz 2018. godine. Šetlandski ovčari su pokazali najveću sklonost koprofagiji (41 procenat), ali je prijavljeno da i pudle vole to da rade. I pol psa ima veze sa sklonošću ka koprofagiji. Studija iz 2019. koju su sproveli Dodman i njegove kolege, pratila je ponašanje više od 4.000 pasa: otkriveno je da 11 posto mužjaka jede izmet, a kod ženki je ova brojka bila 16 posto. Zanimljivo je da je koprografija bila dvostruko češća kod sterilisanih, odnosno kastriranih pasa.

Kad je reč o navici da psi jedu "kaku" drugih životinja, poput mačaka, kunića, pa i drugih pasa, to je jednostavno tako, izjavila je Melisa Bejn, veterinarka bihevioristkinja sa UC Davis Veterinary Medicine. Mačke imaju ishranu bogatu proteinima, tako da njihova stolica možda ima primamljiv ukus za pse, smatra Bejn.

Koprofagija kod psa Foto: Shutterstock/Lightmanpic

Kako da odviknete psa od jedenja "kake"?

Čak i ako koprofagija nije štetna za psa, to je ipak gadna navika koju treba iskoreniti.

Postoji li nešto što možete da uradite kako biste psa odvikli od ovog lošeg ponašanja?

Postoje komercijalni proizvodi koji će navodno naterati psa da prestane sa konzumacijom fecesa, ali se oni nisu pokazali efikasnim. Bejnova studija iz 2018. godine razmatrala je 11 aditiva za hranu, namenjenih psima sa ovim problemom, ali je učinak ovih proizvoda bio od nula do 2 posto. Savet veterinara je da vlasnici ne bacaju novac za ove proizvode.

Internet je pun recepata koji pomažu da se pas odvikne od jedenja izmeta, a jedan od načina je i da se u njegovu hranu doda nana ili ananas. Ipak, nema dokaza da je to efikasno.

Promena ishrane takođe daje slabe rezultate, jer se stolica psa često "pretvara u karton", ali to ne utiče na promenu navike.

Ipak, postoji najbolji i provereni način da psa odviknete od jedenja "kake". Neki vlasnici posipaju pseći izmet ljutim sosovima i začinima da bi sprečili ljubimca da ga pojede, ali ako ćete ovo da uradite, jednostavnije je da za psom - počistite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fedor

    10. oktobar 2023. | 12:32

    Molim vas, nemojte ih ni odvikavati od ove navike, jer obzirom da vi za njima ne skupljate, neka bar sami ociste "minuli rad"! Ovaj divni trend, koji bi pomogao "pomirenju" kuckara i ostalog sveta, mozemo nazvati "Za cistije okruzenje i neuprljane patike"