• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lukas terijer, pas koji je previše gostoljubiv da bi bio dobar čuvar

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uvek je pun energije i željan igre, podučavanju i socijalizaciji pristupa ozbiljno i posvećeno, nema tipičan pseći miris, a mana mu je što pokazuje previše prijateljski karakter, čak i prema strancima

  • 0
Lukas terijer Lukas terijer Foto. Shutterstock//Eric Isselee

Lukas terijer je mali pas čvrstog tela sa dvostrukim dlačnim pokrivačem bele, žute ili crno-smeđe boje: stvoren je ukrštanjem silihem terijera i norfolk terijera, a tvorac rase je ser Džoslin Lukas, koji je želeo da stvori efikasnog zdravog i društvenog radnog psa. Ovaj mali momak je uvek pun energije i željan igre, voli da šeta, da "razmišlja" o zagonetkama u igri i učestvuje u raznim psećim aktivnostima, kao što su agilnost i poslušnost.

Lukas terijer je srećan kad je okružen ljudima i stvara bliske veze sa svojom porodicom kojoj je veoma naklonjen, piše Dogzone.

Lukas terijera ne treba mešati sa sportskim lukas terijerom koji je potpuno drugačija rasa. Tvorac rase Džoslin Lukas ukrštanjem je stvorio ovog malog psa oko 1940. godine, a broj pasa ove rase je poprilično mali (oko 500 jedinki).

Mužjaci lukas terijera su teški od 6 do 9 kg, ženke imaju od 5 do 8 kg, a kad je reč o visini u grebenu, mužjaci imaju od 25 do 30 cm, a ženke 23 do 28 centimetara.

Lukas terijer ima crn nos, a ovalne oči su tamno obojene i toplog pogleda. Dlaka mu je ravna i oštra i otporna na vremenske uslove: većina ima crnu ili žutu dlaku, iako ima i belih i "plavih" pasa.

Lukas terijer Lukas terijer Foto. Shutterstock/Another77

Lukas terijer je prijateljski raspoložen pas ujednačenog temperamenta, voli da uči i dobro reaguje na podučavanje. Veoma je prilagodljiv svakom domaćinstvu i vlasniku: lako se uklapa u svaku vrstu porodice kao kućni ljubimac, a istovremeno je sposoban da bude odličan radni pas. Ponekad je nestašan, ali nije zlonameran, dobar je sa decom, nežan je i pažljiv. On je odličan izbor za starije vlasnike, jer je divan drug, ali traži svakodnevnu aktivnost. Lukas terijer se dobro slaže sa drugim psima i voli da sklapa nova prijateljstva. Nije dobar za pododice u kojima žive male kućne životinje koje može smatrati plenom. Ovaj pas nije preterano glasan, pa će dozvoliti posetiocu da uđe u kuću uz blago upozorenje. On je previše gostoljubiv da bi se smatrao čuvarem.

Lukas terijer uživa u treninzima, aktivnostima i učenju. Njegova mana je povremeno potpadanje sindromu malog psa pri čemu će osetiti potrebu da uspostavi dominaciju i preuzme kontrolu nad ljudima u kući. Postavljanjem granica ovo se može lako sprečiti: držite ih podalje od nameštaja, ne hranite ih direktno sa svog tanjira i pustite ih da sami hodaju, umesto da ih nosite. Iako može postojati iskušenje da sve ovo prekršite zbog veličine i ljupkosti lukas terijera, štenci mogu vrlo brzo da se izbezobraze i ispolje probleme u ponašanju, kao što su tvrdoglavost i neposlušnost.

Lukas terijer Lukas terijer Foto. Shutterstock/Wirestock Creators

Mnogi lukas terijeri dožive 14 ili 15 godina i iako ne postoje zdravstvene studije o njihovim oboljenjima, treba pripaziti na zube psa. Mala usta lukas terijera mogu biti utočište za bakterije, posebno ako postoji teskoba u vilici ili zadržani mlečni zubi. Plak se može nakupiti u velikoj meri što dovodi do debelih naslaga kamenca, gingivitisa i lošeg zadaha. Zdravlje zuba psa može se poboljšati hranjenjem tvrdim namirnicama i čvrstom hranom, zubnim žvakalicama i svakodnevnom negom. Ovi mali terijeri mogu biti skloni i patelarnoj luksaciji, odnosno iskakanju čašice kolena.

Lukas terijer voli da provodi vreme na otvorenom, ali se dobro prilagođava životu u maloj kući ili stanu. Potrebno mu je dovoljno svakodnevne aktivnosti, obično 30 do 40 minuta hoda.

Ovaj pas voli da kopa i treba biti oprezan ako ostane bez nadzora u dvorištu. Kopanje obično predstavlja odgovor na dosadu, pa mu obezbedite zabavu i mentalnu stimulaciju, igre sa poslasticama ili ili igračke slagalice.

Lukas terijer se slabo linja i nema tipičan pseći miris, pa se preporučuje ljubiteljima koji žele ljubimca čija se dlaka ne oseća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari