• 0
 ≫ 

Zubni kamenac kod pasa: Koliko je štetan i da li ga treba uklanjati?

 ≫ 

Smatra se da su neke rase pasa prirodno sklone dentalnim problemima i da generalno imaju zube lošijeg kvaliteta

  • 0
Baset, pas

Foto: Pixabay.com

Dentalna, odnosno generalno oralna higijena pasa je veoma važna tema za sve vlasnike ovih čovekovih najboljih četvoronožnih prijatelja.

Naročito je potrebno obratiti pažnju na zubni kamenac kod pasa: kako i kod kojih rasa se on javlja, ali i kako ga lečiti i sprečiti, piše apetit.rs.

 

Kako nastaje zubni kamenac kod pasa?

Zbog promene ishrane kod pasa, došlo je i do određenih problema sa zubima - i to u tolikoj meri da je došlo do razvoja i stomatologije za pse.

Kamenac nastaje tako što se od naslaga hrane na zubima psa prvobitno stvori plak. Smatra se da su neke rase pasa prirodno sklone dentalnim problemima i da generalno imaju zube lošijeg kvaliteta. Neke od tih rasa su:

- mops

- jorkširski terijer

- čivava

- mali italijanski hrt

- šetlandski ovčar i druge

Ove naslage na zubima nastaju najviše od meke hrane, pa je potrebno uvesti i čvršću hranu ili poslastice koje ujedno i čiste zube.

 

Zašto je kamenac uopšte problem?

Evolutivno gledano, zubi kod pasa imaju višestruku, i veoma značajnu ulogu. Njima pas hvata hranu i predmete, usitnjuje hranu, brani se i napada.

Ukoliko ima problem sa zubima, on je onemogućen da radi većinu ovih stvari, za koje se primarno oslanja na svoje zube.

Ukoliko se zubni kamenac kod pasa ne leči, može doći do paradentoze - upale desni kod pasa.

 

Kako ukloniti zubni kamenac kod pasa

Uklanjanje zubnog kamenca kod pasa može biti preventivno, i po samoj pojavi kamenca. Preventiva podrazumeva dentalnu higijenu - pranje zube i upotrebu poslastica namenjenih dentalnoj higijeni.

Kada se kamenac pojavi on se otklanja kod veterinara, na jedan od dva moguća načina: mehanički ili ultrazvučno. Prvi tip može biti veoma neprijatan, i svodi se na struganje kamenca, dok je drugi način malo prihvatljiviji. Međutim, za njega je potrebna opšta anestezija, o kojoj ipak treba voditi računa.

Video: Beži taj tuš od mene, neću da se kupam i tačka: Popeo se na zadnje šape, pobegao u ćošak i misli se

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari