• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šest najomiljenijih četvoronožnih "bradonja": Da li ste i vi među ljubiteljima bradatih pasa?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mnogi ljubitelji obožavaju pse sa bradom koji su šarmantni i deluju sofisticirano, ali ne zaboravite da oni traže posebnu negu - šišanje i "štrucanje" brade i brkova, baš kao i muškarci sa ovim "ukrasima" na licu

  • 0
Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/Kirillslov

Želite da dovedete psa u dom?

Kada razmišljate o izboru rase, temperament je jedna od najvažnijih stavki, ali je mnogim vlasnicima važan i izgled psa.

Neki vlasnici obožavaju pse sa bradom koji su šarmantni, deluju sofisticirano i zaista su posebni.

Ipak, ne zaboravite da oni traže specijalnu negu, baš kao i muškarci koji imaju bradu i brkove.

Evo i šest najvećih šarmera među bradatim rasama pasa.

1. Erdel terijer

Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/Daniel84hiw

Ovaj pas često se naziva "kraljem terijera", delimično zbog veličine, ali i zbog kraljevskog izgleda i temperamenta. Veoma je inteligentan, prilagodljiv, pun energije, izdržljiv i karakteran. On traži iskusnog vlasnika, jer je nezavisan i pokazuje tvrdoglavost, pa će početnici imati probleme sa njegovom neposlušnošću.

Kao i mnogi terijeri, i erdel ima jak nagon za plenom, pa ćete morati naporno da radite na treningu opoziva. Ovo znači i da u domu neće podnositi društvo malih životinja, osim ako ih ne čuvate zajedno od najranijeg uzrasta.

Erdel terijer ima oštru i gustu dlaku koja se lako održava, ali mora redovno da se šiša. Oko njuške mu raste više dlake koja formira izražajnu bradu. Budite spremni na to da će često delovati neuredno, jer upija mnogo nečistoće i tečnosti. Posle šetnje po kiši imaćete puno posla oko sušenja vašeg kucova, kao i uvek kad pije vodu.

2. Patuljasti šnaucer

Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/Peppytechie

Kada pomislite na pse sa bradom, patuljasti šnaucer vam verovatno odmah padne na pamet. Obično se viđa u boji "so i biber", sa karakterističnim obrvama i bradama i ima pomalo "starački" izgled u koji se zaljubljuju mnogi ljubitelji pasa.

Patuljasti šnauceri, sa svojom čvrstom dlakom se vrlo malo linjaju, pa ne traže previše nege. Potrebno im je šišanje svaka dva meseca da bi bio uredan, a možda ćete morati češće da im šišate obrve i bradu.

3. Briselski grifon

Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/Public Domain Pictures

Briselski grifon se ističe po bradi koja ponekad dostiže "epske" razmere. Ipak, ovaj mali pas je veoma šarmantan. Potiče iz Belgije, gde je prvobitno razvijan kao pas koji je radio u štalama kočijaša. Njegove osobine i temperament brzo su zapeli za oko aristokratije, a popularnost ovih pasa je porasla kada je kraljevsko plemstvo počelo da ih uzgaja.

Grifon ne voli bučnu decu i strance kojima će pokazati zube i rezervisanost. To znači da ova rasa nije nužno prikladna za dom sa malom decom, pa je grifonima potrebno dosta socijalizacije i obuke da ne bi bili nervozni ili reaktivni kad upoznaju nove ljude.

Osim podrezivanja i čišćenja njegove guste brade, on ne traži preteranu negu, ali to zavisi od tipa rase.

Grifon je prilagodljiv mali pas koji se sjajno snalazi u stanu, pod uslovom da ima dosta aktvinosti. On uživa u druženju sa porodicom i dobro se slaže sa drugim psima, pod uslovom da je dobro socijalizovan.

Jedino što mu se stavlja na "teret" je lajanje, na čijem obuzdavanju ćete morati da poradite.

4. Škotski terijer

Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/Doanme

Škotski terijer je sladak, dugonjuškasti pas sa "haljinom" od dlake i istaknutom bradom. Budite spremni da uložite dosta vremena i strpljenja u njegovu obuku, jer ima jaku volju, nezavisan je i uporan. Neće dobro reagovati ako pokušavate da mu nametnete nešto što mu se ne dopada. Ako ste strpljivi, trenirajte ga u kratkim intervalima, koristeći poslastice i nagrade. Ovaj pas je veoma inteligentan, ali često sve radi na svoj način!

Veoma je privržen porodici, ali nije pas za krilo. Voli slobodu i traži pažnju pod svojim uslovima.

Ako vaš Škotlanđanin ima dlaku po standardu, moraćete da mu priuštite redovnu negu kako biste sprečili formiranje čvorova i zamršenost dlake. Potrebno je i povremeno šišanje ili ručno skidanje ućebanih delova dlake koja raste kontinuirano i relativno brzo. Neki vlasnici šišaju ove pse da se ne bi preterano angažovali oko nege.

5. Bradati koli

Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/No longer here

Brada bradatog kolija je možda manje izražena od drugih predstavljenih rasa, jer se stapa sa sveukupnom dugom i gustom dlakom. Ipak, brada postoji.

Zahtevi za negom kod njega su najizražajniji, jer mu je dlaka veoma sklona zapetljavanju i mršenju.

Za razliku od nekih drugih popularnih škotskih rasa pasa, poput border kolija ili australijskog govedarskog psa, radni nagon kod bradatog kolija nije intenzivan, pa je ovaj pas odličan kao porodični ljubimac, a prijateljski je nastrojen prema ljudima i drugim psima.

Bradati koli može biti tvrdoglav, pa zahteva maštovite treninge pune strpljenja.

6. Lasa apso

Najomiljeniji psi sa bradama Foto: Pixabay/Mabel Amber

Ovaj pas ima raskošnu dlaku, čak i na licu, pa se može pohvaliti i lepom "bradicom". Njegova dugačka dlaka dobro je služila da ga greje u oštroj klimi Himalaja u Tibetu, odakle potiče.

Iako je prijateljsi raspoložen prema članovima porodice, lasa apso je rezervisan prema strancima. Sklon je lajanju, kojim upozorava na sve i svašta, pa ćete morati da poradite na njegovom prevaspitavanju ako lajanje postane problem.

Lasa apso traži čestu i detaljnu negu dlake koja brzo raste. Ako ga pripremate za izložbe, potrebno je svakodnevno češljanje i sređivanje kako bi se sprečilo stvaranje čvorova i zapetljavanje. Neki vlasnici ih šišaju kako bi sebi olakšali posao oko nege. Ovo je mnogo praktičnije, ali je lasi apsu i dalje neophodna redovna nega dlake.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari