• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je boker, jedna od novijih rasa pasa: Možete li da pretpostavite ko su njegovi roditelji?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kod njega su nasledne osobine "izmiksane", pa je ponekad tvrdoglav, ali se brzo "ohladi", poslušan je i veseo i uživa u igri i druženju sa vlasnikom

  • 1

Ljubitelji pasa koji vole dosta različitih rasa često ne mogu da izaberu samo jednog ljubimca.

Zbog toga su odgajivači odlučili da ukrste određene rase kako bi izašli u susret neodlučnim budućim vlasnicima. Tako je boker najverovatnije nastao u SAD, u poslednjim godinama prošlog veka. Iako nema standard i nije priznata rasa, njegovi roditelji su i te kako standardizovani i priznati u međunarodnim kinološkim institucijama.

Ponekad su ovi "miksevi" problematični, najčešće kad je reč o genetici koja im "diktira" zdravlje. Ipak, mešanci su poznati kao generalno zdravi psi, a takav je i boker.

Nastao ukrštanjem bigla i koker španijela, boker je nasledio najbolje osobine svojih roditelja. Obe rase .- bigl i koker španije - inteligentne su i poslušne, odlično uče i vole da provode vreme sa vlasnikom i porodicom. Maženje i igra im zaista idu od - šapa!

Boker je ljupki hibrid ova dva dobra psa i munjevitom brzinom dobija na popularnosti. Osim što je inteligentan i poslušan, on je opušten i savršen životni drugar, porodični ljubimac i sladak mali pas čuvar.

Izgled i osobine bokera: I kovrdže i ravan "kaput"

Kad je reč o njegovom izgledu, nikad se ne zna na koju će stranu "prevagnuti", pa može ličiti na kokera i imati temperament bigla, i obratno. Njegova težina obično je oko 10 kilograma, visina do 30 cm, a životni vek od decenije do 12 godina.

Bokeri mogu imati talasastu dlaku koker španijela, ili kratku, grubu dlaku bigla, ili kombinaciju obe. Boker se ne linja mnogo, tako da mu neće biti potrebno mnogo nege. Kupajte ga po potrebi, svaka 2-3 meseca (u zavisnosti od toga koliko često izlazi napolje i valja se po blatu). Viđa se u raznim bojama, uključujući zlatnu, belu, crnu, krem, braon, dvobojnu (bela i braon) ili čak trobojnu (smeđa, crna i bela).

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Scott Hughes (@saffy_the_bocker)

Temperament bokera: poslušan i pomirljiv 

Nežan, razigran i pun ljubavi, boker je i dobar čuvar, ali nije savršen za sve buduće vlasnike: najprikladniji je za porodice sa starijom decom, samce i starije osobe. Najbolje će se osećati u kući sa dvorištem. Ponekad ispoljava biglovsku crtu tvrdoglavosti,  pa će pokušavati da se ponaša po svojoj volji.

Sve u svemu, to je prijateljski raspoložen pas koji će vlasnicima doneti mnogo radosti. On je biće navike, pa ga naučite da će dobiti obroke i odlaziti u šetnju u tačno određeno vreme. Boker vam neće uskakati u krevet i cvileti jer želi da spava u vašoj postelji: on zna da svako ima svoj prostor i noću će spavati na svom jastuku. Uvek će vas upozoriti na strance, goste, zvuke u domu i one koji dopiru spolja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bobby Doggy (@bobby_the_bocker)

Ishrana, aktivnost i zdravlje bokera

Boker je tolerantan na vrućinu, ali ne voli hladnoću.

Za razliku od većine pasa, neće se buniti protiv komercijalne suve hrane, ukoliko je napravljena od prirodnih, visokokvalitetnih sastojaka. Meso treba da bude prvi i najobilniji sastojak, a potom i zdrave masti i vlakna. Izaberite hranu koja odgovara uzrastu, nivou aktivnosti i veličini bokera. Nemojte ga hraniti previše, jer je sklon gojaznosti.

Uprkos tome što je dobar i poslušan, njegova obuka može biti izazovna, jer voli da radi sve na svoj način. Sa karakternim i strpljivim trenerom on će naučiti sve osnovne komande.

Boker nije bolešljiv, ali može da nasledi neke bolesti od svojih roditeljskih rasa. Koker španijeli su podložni problemima sa ušima i očima, kao i otitisom, a izloženi su riziku od progresivne atrofije mrežnjače i glaukoma. Biglovi mogu razviti probleme kao što su trešnjino oko, infekcije ušiju, bolesti srca, glaukom, epilepsija, hipotireoza i bolest intervertebralnih diskova.

Aktivan boker je srećan pas: ako imate kuću sa dvorištem, to je pun pogodak, a ako živite u stanu, biće mu potrebne najmanje dve šetnje dnevno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peca

    8. februar 2024. | 19:58

    Samo da vam odgovorim pošto vidim da niste upućeni u ovu vrstu mešanca i mnoge stvari koje ste opisali se ne poklapaju a sad ću vam neke izložiti: 1. Hiper aktivan pas koji mora minimum 3 puta da se prošeta sa jednim istrčavanjem. 2. Veoma tvrdoglav i napolju pod uticajem raznih mirisa što stimuliše njegov prirodni nagon za njuškanjem i stalnim traženjem tako da bez povodca nemoj ni da zamišliate šetnju u gradu ili oko zgrade dok u većim parkovima je podnošljivo i on vas pogledom prati. 3. Obavezno spava uz gazdu i krevet delite sa njim bez pogovora. 4.Obožava da jede i nema granica u tome a vi ako ne zatvorite vrata biće fokusiran pogledom u vaš tanjir. 5.Nije uopšte za malu decu jer zahteva mnogo vremena i strpljenja. 6.Dosta laju na druge veće rase i nisu mnogo druželjubivi. Za sada toliko od vlasnika jednog Bokera koji je samnom skoro punih 5 godina.