• 18

Vreme čitanja: oko 4 min.

Deset najboljih rasa zaštitnika porodice i doma

Vreme čitanja: oko 4 min.

Oni su neumoljivi i neustrašivo čuvaju ljude sa kojima žive, ali ne smeju da budu agresivni, jer mogu da nanesu teške povrede i izazovu nemerljive posledice, pa je i vlasnicima i psima potrebna ozbiljna obuka

  • 18
Najbolji psi čuvari Foto: Shutterstock/pryzmat

Ako tražite kućnog ljubimca koji će zaštititi vas, vašu porodicu i imovinu, verovatno znate da postoje rase pasa sa urođenim zaštitničkim instinktima.

Najbolje rase pasa za zaštitu obično imaju snažan osećaj lojalnosti prema vlasniku i porodici. Oni su stalno budni, pažljivi i poslušni. Idealan pas čuvar je obično veliki, jak, neustrašiv i odlično reaguje na obuku.

Neustrašivi psi su odlični čuvari, ali ne smeju da budu agresivni, jer mogu da izazovu teške povrede pa i ozbiljne posledice.

Vlasnik i pas čuvar treba zajedno da prođu obuku. Samo pravilno obučen pas će dobro reagovati, a njegov vlasnik mora da nauči kako da kontroliše ljubimca čuvara i uspostavi delikatnu ravnotežu između zaštite i napada.

Ako razmišljate o nabavci psa zaštitnika doma i porodice, ovo je izbor 10 najneustrašivijih pasa.

1. Akita

Akita inu Foto: Shutterstock

Akita je jedna od najlojalnijih rasa pasa. Uzgajana za čuvanje kraljevske porodice i plemstva u feudalnom Japanu, ova hrabra i budna rasa je prirodno nepoverljiva prema strancima.

Ona će paziti na vas i vašu porodicu u svakom trenutku. Ozbiljno shvata ovaj zadatak i obavljaće dužnost čuvara uz malo obuke, al i bez nje. Akiti je potrebna obuka poslušnosti i odgovarajuća socijalizacija kako bi se sprečila nepotrebna nepokolebljivost ili agresija koju ovi psi pokazuju.

2. Belgijski ovčar malinoa

Belgijski ovčar malinoa Foto: Shutterstock

Aktivni atleta, belgijski ovčar malinoa je omiljena rasa policijskih i vojnih pasa zahvaljujući agilnosti, sposobnosti traganja, spasavanja i obučenosti. Ovaj pas ima visok nivo energije i neumoran je u obavljanju zadataka. Mora da prođe specijalizovanu obuku i odgovarajuću socijalizaciju da bi naučio da se opusti u novim ili nepoznatim situacijama. Ovaj pas mora svakodnevno da vežba.

3. Bulmastif

Najbalavije rase pasa Bulmastif Foto: Pixabay

Lojalan i hrabafr, bulmastif je isprva imao ulogu zaštitnika od lovokradica. Njegov izgled može biti zastrašujući za uljeze. Ovaj pas je prirodno privržen članovima svoje porodice, što ga čini odličnim pratiocem. Bulmastif je rođeni zaštitnik kome je potrebna jaka obuka da bi ojačao prirodne instinkte čuvara.

4. Kane korso

Kane korso, cane corso, pas Foto: Pixabay

Kane korso je italijanska rasa pasa koja se nekada koristila u svrhu čuvara, ratnog psa i lovca. Njegova građa i impozantnost pomažu da se prestupnici odvrate od namera. Rasa poseduje instinkt za čuvanje. Njegova obuka treba da se fokusira na poslušnost i usavršavanje prirodnih veština.

5. Nemački ovčar

Nemački ovčar Foto: Pixabay

Izgledom sličan malinoi, nemački ovčar je još jedna impulsivna, aktivna rasa koja se takođe favorizuje kao policijski ili vojni pas. On pokazuje duboko osećanje lojalnosti prema članovima svoje porodice. Baš kao i kod drugih zaštitničkih pasa, obuka nemačkog ovčara je ključna da bi se on fokusirao na ulogu čuvara. Njegova socijalizacija je obavezna, da bi se izbegli strah i nervoza. Ovom psu je potrebno oko dva sata vežbanja dnevno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karikaturista

    5. septembar 2023. | 15:00

    Svaki pas koji ima ljubav i paznju ce biti zastitnik svoje porodice.

  • Blrs

    5. septembar 2023. | 14:00

    A sarplaninac je za sve njih tito

  • Peđa

    5. septembar 2023. | 15:32

    Svako Ture hvali svoje qre, ili ti svako hvali rasu pasa koju ima. Po meni je 'vučjak' ubedljivo najbolji izbor jer ima urođenu mirnoću i inteligenciju. Ne mogu čak ni da zamislim njega kao krvoloka. Šarplaninca bih zbog karaktera čuvao jedino da sam u planini bez komšiluka.