• 1

Vreme čitanja: oko 7 min.

Za buduće vlasnike sa dubokim džepom: 20 zvanično najskupljih rasa pasa na svetu

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ljubiteljima pasa koji nisu ograničeni u pogledu materijalnih mogućnosti a žele da imaju ljubimca savršenog pedigrea ili pripadnika malobrojne rase, evo predloga najcenjenijih rasa za koje treba izdvojiti najviše novca

 • 1
Najskuplje rase pasa na svetu

Foto: Shutterstock

Svaki pas o kome se vlasnik dobro brine je skupocen.

Ovi troškovi odnose se na hranu, igračke, krevet, račune napravljene kod veterinara…

Međutim, neke rase pasa su neverovatno skupe.

One se teško nabavljaju zbog malog broja pasa, čistoće rase ili veoma poželjnih osobina.

Koje rase pasa se smatraju najskupljim na svetu?

1 Tibetski mastif - od 2.000 dolara do par miliona!

Najskuplje rase pasa na svetu

Foto: Pexels/Grisha Grishkoff

Poreklom iz Kine i Nepala, tibetski mastif je drevna rasa koja je čuvala stada i domaćinstva od vukova i leoparda. Ovi psi su među najvećim rasama pasa na svetu, čiji mužjaci mogu da teže do 80 kilograma.

Ono po čemu su najpoznatiji je krzno oko vrata i ramena, nalik lavljoj grivi.

Zahvaljujući kraljevskom izgledu i reputaciji, ovaj pas se u Kini smatra statusnim simbolom. Cena čistokrvnog šteneta tibetanskog mastifa je od 2.000 dolara do čak par miliona dolara. Jedan kineski biznismen se 2014. godine “oprostio” od 1,95 miliona dolara koje je dao za štene tibetanskog mastifa, te je ovaj mali džiin poneo titulu najskuplje plaćenog psa na svetu.

2 Čehoslovački vučiji pas - 50.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu

Foto: Pixabay

Ovaj pas je nacionalni pas Čehoslovačke Republike. Ova populaciono malobrojna rasa nastala je 1955. godine, kada su nemački ovčari ukrštani u radnoj liniji sa karpatskim vukovima. Cilj je bio da se stvori rasa sa inteligencijom nemačkog ovčara i mentalitetom čopora i izdržljivošću vuka.

Cena čehoslovačkog vučjeg psa je oko 50.000 dolara. Štaviše, možda ćete morati da odete u Čehoslovačku da biste nabavili štene ove rase, jer ga nije lako naći na drugim mestima.

3 Samojed - 14.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu

Foto: Pixabay

Prelepi samojed je drevna rasa iz Sibira. Ime je dobio po narodu Samojeda koji su ga uzgajali kako bi im pomagali u vuči sanki i čuvanju irvasa. Ovaj pufnasti beli pas nije samo skup za održavanje, već i za nabavku. Čistokrvno štene samojeda košta oko 14.000 dolara.

4 Mali lavlji pas – 12.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu

Foto: Pixabay

Mali lavlji pas jedan je od najpopularnijih "toj" pasa u Evropi više od 500 godina. Bio je na ivici izumiranja u ranim 70-im godinama 20. veka, kad je na svetu ostalo samo 65 jedinki. Postao je najređi pas na svetu.

Iako su napori za očuvanje rase omogućili ovom psu da se povrati, on se teško nabavlja. Stoga ne iznenađuje podatak da nabavka šteneta “lovčena” košta čak 12.000 dolara. Na sreću, rasa je veoma zahvalna kad je reč o ulaganju, jer je izuzetno zdrava i prosečno živi oko 15 godina.

5 Čau čau - 10.000 dolara

Nasjkuplje rase pasa na svetu

Foto: Pexels/Anil Sharma

Poreklom iz Kine, čau čau je jedna od najstarijih i najređih rasa pasa na svetu, čije štene košta oko 11.000 dolara. Međutim, nabavna cena je samo "vrh ledenog brega", jer je ovaj pas jednako skup za održavanje.

Čau čau je podložan brojnim zdravstvenim problemima, kao što su displazija kukova i laktova, nepravilna funkcija štitne žlezde i entropija oka, što znači da treba računati i na česte veterinarske preglede.

Ovo je i "ozloglašena" tvrdoglava rasa, pa je njena obuka poprilično teška, a poznato je i da se ovi psi ponekad "okrenu" protiv svojih vlasnika. Bez obzira na sve, pod vođstvom iskusnog trenera, čau čau postaju odlični kućni ljubimci i psi čuvari.

6 Azavak - 9.500 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu

Foto: Pixabay

Azavak je gonič i u lovu se oslanja na čulo vida, umesto na njuh. Veoma je brz, tanane građe sa ogromnim grudima i sićušnim strukom. Ovaj zapadnoafrički gonič može koštati i do 9.500 dolara zbog malobrojne populacije. Njegov životni vek je 10 do 12 godina.

7 Rotvajler – 9.000 dolara

Najskuplje rase pasa na svetu

Foto: Pixabay

Verovatno se pitate kako se rotvajler našao na ovoj listi, s obzirom na to koliko ih ima u svetu, ali je ovde reč o pedigreu. Čistokrvni rotvajler je zaista skupocen i može koštati do 9.000 dolara.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Komentar

  19. april 2023. | 20:18

  Na pravim prijateljima se ne stedi vrede svaku paru sa pedigreom i bez

  6
  0

  Podelite komentar