• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vaš miran i poslušan pas promenio je ćud: Ovo su dva uobičajena razloga iznenadne promene ponašanja

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nagle izmene ponašanja ljubimca uslovljene su promenama rutine i strahovima, ali ga najčešće pogađaju zdravstvene tegobe

  • 0
Pas promena ponašanja Foto-kolaž: Shutterstock

Vaš pas je vaš najbolji prijatelj i poznajete ga "iznutra" i "spolja", odnosno dok se njegovo ponašanje ne promeni i postane uznemirujuće, ili čak zastrašujuće, kad počne da radi nešto što dotad nije radio i jednostavno ne možete da ga prepoznate. Vaš četvoronožni prijatelj može da bude neuobičajeno agresivan, da laje bez povoda ili će u najgorem slučaju napasti članove vaše porodice ili vas. Kao suprotnost ovome, pas može da pokaže mrzovolju, nezainteresovanost za omiljene igračke i vas, i čak će odbijati da jede.

Iako pas ne može da kaže kad mu nešto ne prija, da ima bolove, strahove ili ne podnosi neke vlasnikove poteze, upravo vlasnik može da prepozna da nešto nije u redu. U tim situacijama nisu potrebni "prevodioci" ili šaptači, jer se promena u ponašanju psa veoma lako prepozna, objašnjava Topdogtrainingandresort.

Istraživanja su dokazala da promena ponašanja kod psa nije uslovljena njegovoj pripadnosti određenoj rasi.

Promene ponašanja zbog promena

Vaš pas može biti uplašen zbog promena. Da li ste ikada bili pod stresom ili uplašeni zbog novog posla ili preseljenja u drugi grad? Vaš pas se može osećati isto tako, jer, kao i čovek, on mora da oseća sigurnost i bezbednost. Pas se navikne na šablone, a kada se iznenada nađe u novom prostoru ili se suoči s novim pravilima, može se zbuniti ili uplašiti. Dolazak novog člana domaćinstva, bilo da se radi o bebi, partneru ili drugom kućnom ljubimcu, takođe može izbaciti psa iz ritma. Neretko pas može da tuguje zbog takvih promena. Čak i stres vlasnika zbog novog doma, člana porodice ili posla može da utiče na psa.

U ovakvim situacijama ćete najverovatnije propustiti da primenjujete pravila koja ste postavili, ali je važno da ih ponovo uspostavite tokom tog "prelaznog" perioda kako biste psu ponovo pružili svakodnevnu rutinu koja mu prija. Ako ste nedavno promenili rutinu, ishranu ili okruženje svog psa, anksioznost zbog promene može biti osnovni uzrok promene njegovog ponašanja.

Pas i loptice za tenis Foto: Shutterstock/kathrineva20

Promena ponašanja izazvana bolovima

Ako vaš pas nije doživeo nikakve velike promene u poslednje vreme, njegovo izmenjeno ponašanje može biti posledica bola. U stvari, ako su promene ponašanja psa bile iznenadne, razlog je najverovatnije bol.

Baš kao i ljudi, psi mogu razviti blago iritirajuće, ali ne odmah očigledne tegobe kao što su ekcem, zubobolja, bolovi u zglobovima i mišićima. Pas koji boluje verovatno će pokazati iznenadnu agresiju u vidu režanja, napada, ugriza... posebno kada se približite bolnom delu tela. Kod starijih pasa iznenadna agresija može biti izazvana gubitkom sluha ili vida, jer imaju jedno čulo manje i toga se plaše. Oni čak mogu doživeti demenciju ili imati konstantnu nesanicu.

Ishrana pasa seniora Foto: Shutterstock

Nagle promene apetita su takođe ključni pokazatelji da nešto nije u redu sa zdravljem psa: ako pas moli za poslastice čak i nakon što pojede redovni obrok, ili nije zainteresovan da jede, to može da ukaže na pojavu tegoba sa zdravljem.

Druge promene ponašanja povezane sa bolom uključuju: noćnu iritaciju, nezainteresovanost za hodanje, trčanje, skakanje ili penjanje uz stepenice, nemir ili poteškoće u pronalaženju udobnog položaja, nespremnost za igru, izbegavanje drugih pasa i ljudi, dahtanje kad nije toplo, skrivanje delova tela, svrab, lizanje delova tela, hramanje...

Neurološki problemi kao uzroci promene ponašanja

Ponašanje psa se postepeno menja i s godinama: promena ponašanja psa u starosti od dve godine je uobičajena prekretnica, dok neki stariji psi mogu pokazati razdražljivost zbog zdravstvenih tegoba u obliku artritisa ili gubitka vida. Međutim, iznenadna promena ponašanja psa najverovatnije nastaje zbog traume, jakog bola i neuroloških problema.

Koji neurološki problemi utiču na promenu ponašanja psa? Tehnički, svaki neurološki problem ima potencijal da izazove promenu u ponašanju psa, odnosno izmenu navika ili nivoa energije. Ličnost psa se menja, a nagle promene karaktera odnosno temperamenta ljubimca ukazuju na promene u mozgu, objašnjava Sevneurology.

Ponašanje psa menja se ne samo zbog prisustva zdravstvenih poremećaja, već i zbog situacija kojima je pas izložen, pa su okidači nagle promene ponašanja psa strah i osećanje ugroženosti - sopstvene ili članova porodice. Ipak, najčešće nagle promene ponašanja psa uslovljene su zdravstvenim tegobama, najčešće u vidu četiri neurološka poremećaja, a oni su: upala mozga, degeneracija kostiju lobanje, moždani udar i tumor mozga.

Ukoliko se ponašanje vašeg ljubimca iznenada promeni i traje dovoljno dugo da se zabrinete, obratite se veterinaru koji će utvrditi razlog ovih promena. Tačna dijagnoza, pronalaženje osnovnog uzroka, podrška i fizička i mentalna rehabilitacija su ključni za oporavak vašeg ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šarplaninca izvukli iz jame duboke 40 metara: Ko zna koliko je tu bio

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari