• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto neki mirni psi iznenada nasrnu na članove porodice: Ključni su znaci upozorenja, tvrdi struka

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija je još u šoku zbog tragične smrti sedmomesečne devojčice iz Koventrija koju je u porodičnoj kući napao i usmrtio kućni mezimac

  • 0
Agresivan pas Foto. Shutterstock/Gladskikh Tatiana

Sedmomesečna devojčica umrla je u bolnici u Velikoj Britaniji nakon što ju je ugrizao kućni pas i naneo joj teške povrede glave. Policija i hitna pomoć pozvani su u kuću u Koventriju gde su stigli za nekoliko minuta i na licu mesta ukazali su pomoć bebi koja je potom hitno prebačena u bolnicu, gde je preminula. U saopštenju o ovom događaju, potvrđeno je da porodični pas, koji je humano eutanaziran, nije bio opasne rase.

Veterinarski hirurg Nik Hornimen objasnio je zašto čak i psi koji se dobro ponašaju mogu da napadnu članove porodice i ističe znake upozorenja na koje vlasnici treba da obrate pažnju.

Čak i najmirniji i najpristojniji pas može da promeni ponašanje i postane opasan, tvrdi Hornimen koji je za Mirror izjavio da su napadima skloni porodični psi, a razlozi nastraja često se zanemaruju od strane vlasnika ili ih oni pogrešno shvataju. Veterinar tvrdi da ključni okidači uključuju strah, bol i iznenadne pokrete koji uplaše životinju.

"Psi mogu reagovati agresivno ako osete da je njihova teritorija ugrožena ili ako štite svoju hranu ili igračke. Novo okruženje ili prisustvo stranaca takođe može dovesti do anksioznosti i odbrambenih akcija", tvrdi Hornimen.

Ovakvi napadi mogu se sprečiti ako vlasnici umeju da prepoznaju "suptilne" znake upozorenja koji ukazuju na nelagodnost ili uznemirenost psa, uključujući režanje, pokazivanje zuba, kočenje tela ili izbegavanje kontakta očima.

Energično mahanje repom, posebno u kombinaciji sa napetim govorom tela, takođe može biti znak stresa kod psa. Vlasnici moraju da prepoznaju ove znakove i izmeste pse iz potencijalno stresnih situacija kako bi izbegli eskalaciju koja može da dovede do napad, pa i tragedije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Staford treniran kao marinac: Ovaj pas je spremniji od mnogih ljudi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari