• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobro proučite ovu listu: Na njoj je 14 biljaka koje su bezbedne za mačke i 9 vrsta za izbegavanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

O pojedinim biljkama sa spiska bezbednih mnogi vlasnici verovatno nikad nisu razmišljali, stoga donosimo detaljnu ASPCA listu vrsta koje su mačkama "dozvoljene, ali i "crni" spisak toksičnih biljaka

  • 0
Biljke za mačke Foto: Shutterstock/Dimaberlin

Pojedine vrste biljaka imaju mnogo kulinarskih i medicinskih prednosti i to ne samo za ljude. Vlasnici kućnih ljubimaca verovatno će se iznenaditi kad saznaju da osim toksičnih postoji veliki broj biljaka koje su sasvim bezbedne za mačke.

Možda ćete čak razmisliti da posadite nekoliko biljaka i oformite malu baštu za vašu kućni ljubimicu.

Evo koje su biljke bezbedne za mačke (i mogu im biti od velike zdravstvene koristi), a koje biljke treba izbegavati.

Biljke koje su bezbedne za mačku

Iako je utvrđeno da su sledeće biljke bezbedne za većinu mačaka, pre nego što ih kao čajeve ili na neki drugi način uvedete u ishranu mačke, porazgovarajte sa veterinarom.

1. Valerijana

Valerijana Foto: Shutterstock

Manje poznata alternativa mačijoj travi i srebrnoj lozi, valerijana deluje stimulativno na mačke. Ova biljka oštrog ukusa je odličan izbor za kućnu baštu za mačke.

2. Hamamelis

Mačke i biljke Hamammelis Foto: Pixabay/Garten gg

Verovali ili ne, veterinari ponekad predlažu hamamelis za lečenje mačijih akni: jednostavno navlažite kuglice vate hamamelisom i natapkajte njom bradu mačke jednom ili dva puta dnevno.

3. Ehinacea

Za ehinaceu kažu da pomaže u održavanju dobrog imunološkog zdravlja mačke, pogotovo kod onih koje pate od upornih infekcije gornjih disajnih puteva.

4. Koren sladića

Mačke i biljke Koren sladića Foto: Pixabay/gate74

Koren sladića deluje kao prirodni kortizon i može da se koristi za ublažavanje svraba kod mačaka koje imaju alergije ili pate od endokrinih i digestivnih problema. Osim toga, ova biljka ublažava respiratorne probleme poput prehlade, jer smiruje sluzokožu.

5. Mačija kandža

Biljke za mačke Mačija kandža Foto: Shutterstock/Alexander Ruiz Acevedo

Mačija kandža dobar je "borac" protiv mačijih alergija i odličan dodatak koji pojačava imunitet mačke.

6. Koren maslačka

Mačke i biljke Koren maslačka Foto: Pixabay/ajale

Koren maslačka potpomaže varenje i detoksikaciju jetre kod mačke.

7. Neven

Neven se lokalno koristi zbog obilja antiinflamatornih svojstava i ubrzava zarastanje rana.

8. Kanadski ljutić

Ova biljka se lokalno koristi zbog antibakterijskih svojstava i prirodno je dezinfekciono sredstvo za rane.

9. - 13. Začinske biljke

Sledeće biljke možda ne nude mačkama medicinske prednosti, ali se smatraju bezbednim u njihovoj ishrani: bosiljak, korijander, mirođija, ruzmarin, majčina dušica.

14. Mačija trava

Mačija trava i zavisnost Foto: Shutterstock

Mačija trava pripada porodici nane i sadrži esencijalno ulje nepetalakton koje većina mačaka izuzetno voli.

Upozorenje: iako mačka voli ovu biljku, ne sme da se "predozira", jer će dobiti dijareju i povraćnje. Uvek nadgledajte koliko mačije trave kućna ljubimica pojede.

Biljke koje ne treba gajiti ako imate mačku

1. i 2. Beli luk i vlašac

Beli luk i vlašac su najtoksičnije biljke za mačku, kao i svi članovi porodice alijuma - uključujući luk, praziluk i mladi luk. Čak i male količine ovih biljaka izazivaju oštećenje crvenih krvnih zrnaca kod mačke, što dovodi do anemije ili čak smrti.

3. Marihuana

Marihuana je toksična i za mačke i za pse: gutanje biljke u bilo kom obliku, uključujući namirnice, tinkture itd. dovodi do ttovanja čiji su simptomi: produžena depresija, povraćanje, poremećaj koordinacije, pospanost, hipersalivacija, proširene zenice, nizak krvni pritisak, niska telesna temperatura, napadi, koma i, retko, smrt.

4. Kamilica

čaj kamilica Foto:Pixabay

Često može da se pročita da je kamilica lekovita i bezbedna za mačke, međutim, neke vrste kamilice toksične su i za mačke i za pse. Dok se nemačka kamilica smatra bezbednom, engleska/vrtna/rimska/prava kamilica može izazvati kontaktni dermatitis, povraćanje, dijareju, anoreksiju i alergijske reakcije kod kućnih ljubimaca.

5. Kantarion

Izbegavajte da uzgajate kantarion u bašti ako puštate mačku napolje: veća količina kantariona može izazvati osetljivost na svetlo i neke vrste dermatitisa.

6.-9. Druge biljke koje iritiraju mačku

nana, caj, menta Foto: Pixabay

Izbegavajte da uzgajate sledeće biljke u "mačijoj" bašti, jer mogu izazvati povraćanje i dijareju kod mačke: limunska trava, nana, origano i estragon.

Obavezno se konsultujte sa veterinarom pre nego što mački ponudite "bezbedne" biljke, a detaljnu listu toskičnih i netoksičnih biljaka možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari