• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li znate zašto psi obožavaju da grizu štapove: Jedan od razloga odnosi se baš na njihove vlasnike

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako ljubimac u komadu drveta vidi predmet koji mu služi isključivo za igru, ova igračka često može da bude veoma opasna

  • 0
Pas i štap Foto: Shutterstock/tetiana_u

Većini pasa najomiljeniji deo dana je onaj kad ih izvedete u šetnju i naiđu na komad drveta, u vidu grančice ili poveće grane koju će odmah zgrabiti i ponosno nositi unaokolo. Drugi psi će pak leći na zemlju, zajedno sa štapom u ustima i žvakati grančice, skidati koru sa njih i uživati u ovoj nagradi iz prirode.

Šta se zapravo krije iza pseće sklonosti ka žvakanju komada drveta?

Psi ustima istražuju svoju okolinu, a u dvorištu, parku ili šumi, štapovi nude brojne mogućnosti da iskuse nove mirise, ukuse i teksture, prenosi Cuteness. Neki psi vole izazove koje im pruža vučenje velikog štapa. Jurnjava i vraćanje komada drveta je prirodan poriv mnogim psima koji su uzgajani da pomažu ljudima u lovu. Smatra se da štapovi podsećaju na kosti, pa se možda zbog toga dopadaju nekim psima, pogotovo onima sa lovačkim instinktima. Ako vaš pas voli da uzima štapove, možda ga vidi kao trofej ili plen koji je uhvatio.

Jedan od razloga zbog koga psi polude kad vide štap je i taj što ih vlasnici hvale kada se igraju.

Generalno će svaki pas uživati u ovoj aktivnosti i naučiti da donosi štap, jer najčešće ima pozitivnu povratnu interakciju.

Da li pas treba da gricka štap

Iako se smatra bezbednim da pas uzima i nosi štap, treba ga pratiti i ukloniti granu ukoliko počne da je usitnjava i da stremi ka gutanju grančica. Psi vole da žvaću stvari od kojih su neke namenjene tom porivu - pseće kosti, igračke za pse...), a neke nisu (cipele, nameštaj, pileće kosti, štapovi...). Pas može lako da slomi štap koji mu je u ustima čiji komadi ponekad izazovu probleme sa zubima, povrede usta i krvarenje, a mogu imati i druge ozbiljne posledice, pogotovo u slučaju da pas proguta deo štapa.

Gutanje oštrog komada drveta jedna je od opasnosti igre psa sa štapom jer može izazvati poteškoće sa disanjem i blokadu unutrašnjih organa, povrede, pa čak i probijanje creva: ponekad je dovoljan samo mali komad drveta da izazove problem. Teški slučajevi mogu dovesti do težih ishoda, kao što su infekcije, unutrašnje krvarenje ili čak otkazivanje organa. Budite oprezni dok se vaš pas igra sa štapom i uklonite ga ako primetite da ga žvaće.

Pas nosi granu Foto: Shutterstock/Sukhanova Daria

Kako da pas bezbedno grize štap

Neki psi zaista vole štapove pa im ne treba zabranjivati igru na otvorenom. Ako pokazuju sreću kad jednostavno donesu ili ponosno nose štap, ne treba intervenisati. Najbolje bi bilo da pregledate štap koji pas odabere kako biste bili sigurni da iz njega ne vire oštri komadi.

Postoji drveće koje se smatra toksičnim za kućne ljubimce (crni orah, divlji kesten, japanska tisa, razna stabla voća i orašastih plodova...). U nekim slučajevima, sami plodovi su toksični, ali u drugim, svaki deo drveta, uključujući i koru, mogu biti opasni za pse. Stoga prekontrolišite štap koji vaš pas pokupi.

Psi često formiraju nešto što izgleda kao jaka veza sa komadom drveta koji nađu pri svakodnevnom izlasku, pa neki vlasnici nerado uzimaju ove predmete od njih. Ali, ako je donošenje predmeta ono što pas voli, ponesite napolje jednu od njihovih omiljenih igračaka, umesto da on zgrabi prvi štap koji vidi. Frizbi, gumene igračke i loptice su najbolje igračke za donošenje i sigurnije su od štapova u prirodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kada pas oseća svaki pokret vođe: Brutalan snimak akcije i saradnje našeg policajca i malinoe

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari