• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako deluju bezazleno, sklanjajte psa da ih ne proguta: Sedam opasnih plodova jeseni

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U kori, korenu, pa i plodovima koji ovih dana padaju sa drveća, kriju se toksini koji u većim količinama mogu naškoditi vašem ljubimcu

  • 0
Pas i opasne jesenje biljke Foto: Shutterstock/Javier Brosch

Jesen je odavno stigla, a šetnja sa psom je savršen način da iskoristite slobodno vreme u druženju sa ljubimcem na čistom vazduhu i toplom vremenu.

Na tlu je sve više lišća koje jeste lepo za gledanje, ali može da bude i opasna zamka.

Više lišća na stazama može da bude zamka, jer se ispod njega kriju biljke i plodovi jeseni koji su toksični za pse.

Tim stručnjaka sastavio je spisak sezonskog cveća i plodova koji bi mogli predstavljati potencijalnu pretnju zdravlju vašeg kućnog ljubimca.

Zato kad pođete u šetnju sa psom, otvorite četvore oči, pogotovo kad ljubimac skrene sa staze kako bi njuškao i tragao za raznim predmetima iz prirode.

1. Žir

Pas i opasne jesenje biljke Foto: Pixabay/ylanite

Uveliko je jesen i šišarke i žirevi padaju sa drveća. Iako ostaju skriveni ispod lišća, pas ih može nanjušiti i pojesti. Oni deluju kao ukusne poslastice, ali njihovo unošenje u velikim količinama može biti toksično za ljubimca.

Ovi plodovi izazivaju povraćanje, dijareju, bol u stomaku, letargiju i druge tegobe. Nezreli žir je najštetniji, pa povedite računa da ga pas ne proguta.

2. Plod kestena

Pas i opasne jesenje biljke Foto: Pixabay/arturluczka

Tokom jeseni, kada istražujete prirodu sa psom, vodite računa o tome da ljubimac ne "natrči" na plodove divljeg kestena. Kora i lišće takođe su opasni po zdravlje psa i izazivaju stomačne probleme, a u nekim slučajevima mogu biti fatalni.

3. Jesenji krokus

Pas i opasne jesenje biljke Foto: Pixabay/201844

Nisu samo plodovi sa drveća i lišće opasni za pseće stomake. I peharasti cvetovi jesenjeg krokusa, koji rastu nekoliko centimetara iznad zemlje i često se pojavljuju u ljubičastoj boji sa zlatno-žutim prašnicima, mogu biti opasni .

Ako šetate prirodom i primetite ove cvetiće na tlu, držite psa podalje od njih: u slučaju da ih proguta, imaće gastrointestinalne smetnje u vidu povraćanja, dijareje, preterane salivacije ili drugih neprijatnih simptoma.

4. Tisa

Pas i opasne jesenje biljke Foto: Pixabay/erika14666

Tisa je izuzetno otrovna za većinu životinja. Ako se progutaju njene kratke, šiljate iglice, mogu se zaglaviti u grlu psa, a ako dospeju u želudac, izazvaće teške zdravstvene tegobe. Tisa ima i otrovne jarkocrvene bobice koje vaš pas ne sme da proguta.

5. Hortenzija

Pas i opasne jesenje biljke Foto: Pixabay/ritae

Iako hortenzija ima lepe cvetove koji bujaju u jesen, oni su veoma toksični za pse, jer se u njima nalazi cijanid. Iako su ozbiljni slučajevi trovanja hortenzijom retki, i prilikom konzumacije malih količina hortenzije će se javiti stomačni problemi, povraćanje ili blokada u crevima.

6. Korovske biljke

Pas i opasne jesenje biljke Foto: Pixabay/manfredrichter

Korovske biljke i njihovi delovi potencijalna su opasnost za psa u bilo koje doba godine, pa i u jesen. Svi delovi brojnih vrsta korovskih biljaka su opasni za psa ako ih pojede u većim količinama, jer mogu izazvati oštećenje bubrega ili jetre.

7. Amarillis

Pas i opasne jesenje biljke Foto: Pixabay/wfranz

Ako je vaš pas radoznao i voli da kopa i istražuje kada ste u šetnji ili bašti, pobrinite se da nema pristup cvetovima amarilisa. Ovo prelepo cveće je najpopularnije pred kraj jeseni, tačnije uoči Božića, jer cveta u jarkim nijansama crvene.

Međutim, slično kao i hortenzija, lukovica amarilisa sadrži jedinjenje likorin koje u slučaju gutanja kod psa izaziva slinjenje, mučninu, povraćanje i dijareju.

Na sreću, većina pasa ne proguta ozbiljnu količinu ove biljke te ne može da dođe do ozbiljnog trovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari