• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Psi je obožavaju, iako je veoma opasna: Da li je bacanje i donošenje štapa omiljena igra vašeg kucova

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Povrede štapom su iznenađujuće česte, kažu veterinari i podsećaju na to da su zdravlje i dobrobit ljubimca na prvom mestu. Ali, ne odustajte od omiljene pseće zabave, jer postoji jedno sjajno i trajno rešenje

  • 1
Pas igranje sa štapom Foto: Shutterstock/thka

Igra sa psom datira od početka njegovog pripitomljavanja i predstavlja zabavu koja donosi radost i vlasniku i ljubimcu.

Bacanje igračaka, frizbija, teniskih loptica i štapova su gotovo neizostavne aktivnosti koje upražnjavamo sa našim psima kad ih izvedemo u prirodu.

Ipak, da li smo svesni rizika kojima izlažemo ljubimca time što mu iznova i iznova bacamo štap? pita Petguide.

Možda izgleda kao bezbrižna igra, ali bacanje štapa ponekad može biti uzrok ozbiljnih, pa čak i po život opasnih ozleda.

Povrede štapom su iznenađujuće česte, kažu veterinari i veterinarski hirurzi. Stručnjaci se slažu sa tim da je igranje sa psom od suštinskog značaja, jer povezuje vlasnika i ljubimca, a ujedno je i važno jer je lepa aktivnost, ali istovremeno upozoravaju na moguće povrede psa i savetuju da štap zamenite igračkom bezbednom za pse.

Ove povrede štap može da nanese psu

Najznačajniji korak u zaštiti naših pasa je da prepoznamo rizike i preduzmemo korake da ih izbegnemo. Nažalost, povrede štapom su gotovo neizbežne i dešavaju se u nekoliko vidova.

Povrede prilikom hvatanja: ako pas prestigne štap i uhvati ga u pokretu, postoji rizik da zagrize kraj umesto sa strane, pa mu se delići štapa mogu zaglaviti u grlu.

Pas igranje sa štapom Foto: Shutterstock/Erickson stock

Komadići drveta: mali komadi drveta mogu se zaglaviti u ustima psa ili između njegovih zuba. To ne samo da je bolno, već može da izazove i infekcije. Ako pas pojede delić drveta, ono može da ga ubode i izazove unutrašnje krvarenje ili druga oštećenja digestivnog trakta.

Posekotine ili ogrebotine: dok pas hvata ili podiže štap, postoji šansa da se poseče ili ogrebe u predelu usta, posebno ako štap ima oštre ivice.

Povreda nabijanjem: ukoliko pas naleti na štap, on mu se može zariti u neki deo tela, najčešće u grudi ili grlo, čime se povećava rizik od oštećenja organa i gubitka krvi. Pas se može povrediti na isti način ako skoči da uhvati štap i naglo se spusti na njega.

Opasnost od gušenja: kada pas žvaće drvo, često proguta manje komade drveta i koru koji se otkinu i mogu da izazovu gušenje.

Intestinalna blokada: ako komadići drveta koje pas proguta ne izazovu problem, oni mogu da naprave haos prilikom varenja, u vidu blokade u želucu ili crevima, što je potencijalno fatalno stanje.

Pas igranje sa štapom Foto: Shutterstock/Piotr Piatrouski

Treba li dopustiti psu da skuplja štapove?

Igranje sa psom nije jedina situacija u kojoj štapovi mogu da ga povrede. Ako se igrate u šumovitom području gde ima odlomljenih grana, pripazite da pas ne stane na njih ili pokuša da podigne neku koja je mnogo veća i teža od njega.

Znaci koji upozoravaju da se pas povredio štapom

Najizazovniji deo identifikacije, a potom i lečenja povreda od štapa je prepoznavanje ozbiljnosti ovog problema, što je naročito bitno ako se sa ljubimcem igrate u šumovitom području, a pas nema povodac i može lako da se izgubi sa vidika.

Neke povrede su očigledne: ako se pas nabode na štap, brzo ćete uočiti problem. Međutim, imajte na umu i sledeće znake koji ukazuju da je pas doživeo povredu štapom: iznenadno urlanje ili cviljenje prilikom igre, jako ili preterano slinjenje, dodirivanje usta ili lica šapama, nelagodnost pri dodirivanju, poteškoće u hranjenju ili izbegavanje obroka i pijenja vode, krvarenje iz usta, problemi sa gutanjem, otežano disanje, otok u predelu vrata ili lica.

Pas igranje sa štapom Foto: Shutterstock/Aneta Jungerova

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, psa odmah odnesite veterinaru. U slučaju da je u telu ostao komad štapa, on će pogoršati stanje i izazvati tešku infekciju ako se ne ukloni.

Možda smo uneli nemir u vas objavom ovog teksta, ali treba uraditi sve što je u interesu dobrobiti kućnog ljubimca i sprečiti moguće povrede.

Zato razmislite o bezbednim alternativama štapu. Ukoliko vaš pas zaista mnogo voli igru donošenja, ne treba da odustajete od nje, samo zamenite štap igračkom koja eliminiše mogućnost bilo kakvog povređivanja. Pet industrija napravila je gumene štapove i igračke koji su apsolutno bezbedni i možete ih bacati ljubimcu do mile volje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pas i prase su nerazdvojni drugari: Najslađa ekipa na svetu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    24. oktobar 2023. | 15:21

    Куце тврде: истренирале су људе да баце штап, чим им га дају у руке.