• 0
 ≫ 

Saveti za vlasnike: Koje glodalice, žvakalice i ostale “zubne” zanimacije su najbolje za vašeg psa?

 ≫ 

Naši četvoronošci ne prave razliku među pet-proizvodima kojih na tržištu ima mnogo, samo je pitanje smatrate li ove artikle bezbednim i zdravim

  • 0
Glodalice i žvakalice za psa

Foto: Shutterstock

Svi psi obožavaju da nešto grickaju i žvaću i to je njihovo prirodno ponašanje kojim istražuju svet, vežbaju vilice i usput čiste zube.

Žvakanje angažuje pse i mentalno, ublažavajući im dosadu. Međutim, kad pas nema nikakvu “zanimaciju”, to može da izazove probleme u ponašanju i pojavu destrukcije. Igračke koje će zaokupiti pseće vilice pomažu ljubimcu da zadovolji prirodnu potrebu za grickanjem. Ukoliko mu nabavite ukusne i jestive “žvakalice”, tako ga nagrađujete i poslasticom. Tržište pet-proizvoda prepuno je raznih vrsta glodalica, pa je pravi poduhvat izabrati najzdraviju i najsigurniju. Iako nijedna “žvakalica” nije oslobođena rizika, pojedine vrste su zdravije od ostalih.

Nadgledajte psa dok se zabavlja sa glodalicom ili žvaće omiljeni “predmet sa ukusom” da biste bili sigurni da neće progutati velike komade. Ukoliko ne pripazite, može doći do gastrointestinalnih problema ili povreda, a pojedine glodalice mogu izazvati povrede u ustima ili gubitak zuba!

Glodalice i žvakalice za psa

Foto: Shutterstock

Šta treba izbegavati

Iako nijedna glodalica nije sto posto sigurna i zdrava, neke zanimacije za zube su posebno opasne. Žvakalice sa plastikom i najlonom se ne mogu variti, a nesvarljivi deo predmeta za žvakanje će izazvati blokadu ili smetnje u varenju. Čvrste plastične glodalice psu mogu oštetiti zube, ili se lako lome i poprimaju grube ivice. Izbegavajte da dajete psu igračke koje izazivaju opstrukciju ili oštećenje organa za varenje. Ako pas teško grize ponuđenu žvakalicu, verovatno mu je previše tvrda. I pojedini delovi životinjskog tela, poput rogova su veliki rizik za zube i gastrointestinalni trakt vašeg psa. Rogovi brzo omekšaju i pucaju prilikom žvakanja. Iako su manje opasni za zube i gastro trakt ih lakše toleriše, treba ih davati sa velikim oprezom.

Sirova koža je pomalo kontroverzna žvakalica. Mnogi psi dobro se snalaze sa njom, iako nije lako svarljiva i može izazvati blokadu ili iritaciju gastrointestinalnog trakta. Sirova koža se često tretira štetnim hemikalijama, pa povedite računa i u vezi s tim.

Najlakše svarljive žvakalice

Na tržištu postoji mnogo žvakalica koje se lako vare i nisu previše tvrde za pseće zube. One jesu sigurne za pse, ali su kratkotrajne i skuplje. Jedna od najpopularnijih glodalica su goveđi štapići: dugo traju, guste su teksture i veoma ukusni. Međutim, mane su im visoka cena i jak, pomalo neprijatan miris. Ipak, ta aroma psu ne smeta, a to je najvažnije.

Goveđi dušnici ili grkljančići sastoje se od hrskavice, lepo su prodimljeni i nemaju jak miris, a puni su glukozamina i hondroitina koji čuvaju zglobove. Ostali životinjski delovi za žvakanje mogu biti dobri ili loši u zavisnosti od izvora. Kada ste u nedoumici, konsultujte se sa veterinarom. Sigurnije je psu dati aortu, jednjak, tetivu i tripice (creva). Uši se teže žvaću i vare, jer su slične sirovoj koži, a sadrže i dosta masnoće. Aromatizovane žvakalice za zube prave se od svarljivih sastojaka poput pšeničnog glutena, kukuruznog skroba i mesa ili živinskog brašna. Ne smeju ih jesti psi na dijetetskom režimu ishrane usled alergije na žitarice.

Najbolje žvakalice za pse

Ne postoji najbolja univerzalna prirodna ili veštačka glodalica. Ona se određuje za svakog psa ponaosob. Gojazni i psi sa osetljivim stomakom treba da koriste nejestive žvakalice. Zdravi psi mogu da isprobaju brdo žvakalica kako bi se ustanovilo koja je najbolja za njih. Oni će verovatno uživati u svim vrstama glodalica i žvakalica. Povedite računa da bilo koja poslastica žvakalica ne čini više od desetak posto ishrane vašeg psa.

Glodalice i žvakalice za psa

Foto: Shutterstock

Zapamtite: čak i lako svarljive žvakalice mogu izazvati zdravstveni problem, poremećaj ili blokadu. Ako vam se čini da pas guta velike komade, sklonite predmet. Ukoliko počne da povraća, dobije dijareju ili se pokažu drugi problemi, odmah potražite pomoć veterinara.

Evo i VIDEO predloga za ljubitelje "home maid" poslastica i žvakalica, a psima želimo PRIIJATNO!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari