• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi često kriju hranu, poslastice i igračke: Da li ste se ikad zapitali zašto to rade?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova simpatična pseća navika delom je instinktivno nasleđe, ali može da bude posledica trauma iz prošlosti, preteranog hranjenja ili osobina rase

  • 0
Pas skrivanje igračaka i hrane Foto: Shutterstock

Sakrivanje i zakopavanje kostiju, igračaka i poslastica je čest šaljivi motiv koji se pojavljuje u crtanim filmovima o psima.

Međutim, kada vlasnici primete da i njihovi psi to rade, lako se zabrinu.

Evo šta o razlozima zbog kojih psi kriju hranu, igračke i poslastice piše Apetit.rs.

Zakopavanje hrane je instinktivno ponašanje

Pas skrivanje igračaka i hrane Foto: Shutterstock

Navike zakopavanja hrane vuku korene još od predaka pripitomljenih pasa.

Vukovi i kojoti se kreću i love u čoporima, bez sigurnosti da će i u budućnosti imati hranu. Zbog toga oni ostatke svog plena sakrivaju pod zemlju za "crne dane".

Iako naši psi odrastaju u sigurnoj sredini, gde ih niko nije učio takvom ponašanju, niti su imali od koga da ga vide, instinkt preživljavanja ostao je u njima.

Dakle, ako vidite da vaš pas krije hranu, poslastice ili igračke, možda je samo reč o prirodnom šablonu za preživljavanje.

Zakopavanje stvari kao refleks trauma iz prošlosti

Pas skrivanje igračaka i hrane Foto: Shutterstock

Ukoliko je pas doveden iz azila ili spasen sa ulice ili od vlasnika koji su ga maltretirali, zakopavanje hrane možda je navika kojoj je pribegavao iz straha, ili je bio izgladnjivan.

Ovo ponašanje može se korigovati treningom, ali i s vremenom, kada se pas opusti u novom domu.

Sakrivanje hrane kao posledica preteranog hranjenja

Pas skrivanje igračaka i hrane Foto: Shutterstock

Zakopavanje hrane može da bude posledica i prekomernog hranjenja.

Ako psu posle obroka ostaje dosta hrane, koju potom zakopava, možda treba da smanjite porcije.

Regulisanje količine hrane koju ljubimac unosi je izuzetno važno. Neki psi neće zakopati višak hrane, već će ga sa apetitom pojesti (iako su siti). To gotovo sigurno vodi u gojaznost i uvertira je ozbiljnih zdravstvenih problema. Savet o smanjenju porcija važi samo ukoliko je pas zdrav.

Rase pasa koje su sklone zakopavanju stvari

Terijeri, jazavičar, bigl... su skloni kopanju i zakopavanju stvari, pa pripadnost rasi može biti uzrok ovom nagonu. Ukoliko vaš pas kopa, a ne pripada nijednoj od navedenih rasa, to je sasvim u redu i ne predstavlja anomaliju.

Mesta na kojima psi najčešće kriju igračke su: ispod tepiha, ležaljke, jorgana ili jastuka na krevetima ili garniturama, iza ležaljke ili nameštaja (po zavučenim delovima kuće).

Skrivanje stvari ne bi trebalo da vas brine, osim što morate povesti računa o tome da ne nagazite na neku igračku ili da blatnjava šapa mezimca ne ostavi trag na vašem krevetu.

Mnogim ljubimcima omiljeno mesto za skladištenje predmeta upravo je vlasnikov krevet.

Ali, za ovu pseću naviku ima rešenja: postarajte se da vaš ljubimac ima najkvalitetnije igračke za koje ćće se vezati toliko da će mu biti žao da ih sakriva, kao i hranu kojoj neće moći da odoli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari