• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prevencija ljubimca na vrućini: Ne izlažite psa suncu ako mu niste naneli zaštitnu kremu, savetuju veterinari

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kućni ljubimci su skloni sunčevim opekotinama isto koliko i ljudi

  • 0
Pas na suncu Foto: Shutterstock/Nataliya Kuznetsova

Dok čekate da se topli dani poređaju u nizu, kako biste izvodili svog kućnog ljubimca u duže šetnje i uživali s njim u prirodi, ne zaboravite šta vas sve čeka u svakodnevnim izlascima kad je reč zaštita životinje od prejakog sunca.

Prevencija kod pasa je, kao i kod ljudi, pola zdravlja, pa se naoružajte preparatima koji će vama osigurati mir, a vašem psu obezbediti sigurnu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja.

Osim obavezne nabavke sredstva sa zaštitnim faktorom, koji će psa učiniti sigurnim u pogledu opekotina od prejakog sunca, veterinari upozoravaju vlasnike i na druge važne obaveze vlasnika pasa kojih treba da se pridržavaju, pogotovo u najtoplijem delu godine.

Psa nipošto ne treba ostavljati predugo na suncu, a kad ljubimca izvedete u šetnju, nemojte izlaziti iz kuće a da prethodno niste ljubimcu naneli zaštitnu kremu, podseća Thesun.

Blagodeti i opasnosti sunčanja - prevencija najbolji lek

Psi vole da se sunčaju iz istih razloga kao ljudi – uživaju u toploti i svetlosti sunca koje pruža opuštajući osećaj odmora i blagostanja. Međutim, slično kao i kod ljudi, i psi mogu da stradaju zbog opekotina od sunca ili toplotnog udara ako borave na suncu u dužem vremenskom periodu: pas ne sme da provede na suncu duže od 45 minuta do sat vremena, pogotovo u periodu dana od 11 do 15 časova.

Opečena koža je veoma bolna i kod životinja kod kojih ovaj problem može da postane ozbiljan i hroničan: ponovljene opekotine od sunca mogu razviti kancerogene promene koje se pojavljuju na vrhovima ušiju i nosu belih životinja, posebno mačaka.

Prevencija je najbolji lek protiv problema koji mogu da se pojave usled prekomernog izlaganja suncu: kod životinja, najbolja preventiva se postiže kremom za sunčanje i ograničavanjem izlaganja suncu.

Ljudska krema za sunčanje nije pogodna za upotrebu na životinjama zbog hemikalija, pa nabavite isključivo preparat namenjen životinjama.

Opekotine od sunca kod psa liče na opekotine koje se pojavljuju kod ljudi: ružičasta nežna koža puna plikova. Ako primetite ove promene na koži psa, potražite savet veterinara. U međuvremenu, rashlađujte zahvaćeno područje puštanjem hladne vode preko njega, čime ćete donekle ublažiti bol.

Pas na suncu Foto: Shutterstock/Otsphoto

Kako zaštititi kućnog ljubimca na suncu

Postoji nekoliko pravila koja vlasnik mora poštovati kad je reč o zaštiti ljubimca u vrelim letnjim danima.

Psu obezbedite hlad, senovite oblasti i rashlađene površine na kojima će se odmarati kada su napolju na suncu.

Proverite temperaturu trotoara ili druge površine po kojoj nameravate da šetate psa - ako je podloga prevruća kad na njoj zadržite dlan na pet sekundi, biće prevruće i za pseće šape!

Psu obezbedite dovoljne količine sveže i čiste vode za piće, ali i za rashlađivanje tela na suncu, da biste sprečilli dehidraciju i pregrevanje tela.

Ukoliko imate psa sa respiratornim poteškoćama, nemojte ga ostavljati na direktnom suncu.

Pratite temperaturu vazduha i u zatvorenim prostorijama, jer ponekad zatvaranje prozora bez upotrebe rashladnih tela može izazvati povećanje temperature. U tim slučajevima, zatvoreni prostori mogu postati topliji od temperature vazduha na direktnom suncu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari