• 0
 ≫ 

Vreli dani pred nama: Kako da sačuvate vaše ljubimce od toplotnog udara

 ≫ 

Ekstremne temperature ne prijaju ni kućnim ljubimcima

  • 0
Pas, vrućina, rashlađivanje Foto: Pixabay

Vreli talas već danima zapljuskuje Evropu, a visoke temperature su najavljene i u Srbiji.

Prema najavama meteorologa temperature će u pojedinim mestima u našoj zemlji dostići i 40 stepeni Celzijusa.

Ono što treba da imamo na umu jeste da nismo mi jedini kojima ne prijaju visoke temperature. Ni naši ljubimci ne vole da se "krčkaju", pa bi zato tokom narednih dana trebalo da se potrudite i da svoje četvoronožne drugare ohladite.

Hidratacija obavezna

Baš kao što lekari nama savetuju da nikud ne idemo bez flašice sa vodom, tako i veterinari savetuju da vaš ljubimac uvek ima pristup svežoj vodi.

Ukoliko ostavljate ljubimca samog kod kuće, potrudite se da mu ne ostavite samo jednu posudu sa vodom, već minimum dve, pogotovo ako ćete dugo boraviti van kuće.

U slučaju da ste sa ljubimcem bili u skitnji, obavezno mu sipajte svežu vodu po povratku kući i odmah mu dajte da je pije.

Vlažan peškir

Obično kada uđemo u kuću po vrelom danu, mi žurimo pod tuš. Kako nije pametno stalno kupati ljubimce, možete da ih rashladite tako što ćete ih prebrisati vlažnim peškirom. Naravno, peškir ne treba da potopite u ledenu vodu, već mladu, a potom iscedite i prebrišete vašeg psa.

Pas, voda, fontana, rashlađivanje, vrućina Foto: Tanjug/AP

I njima ne prija sunce

I koži ljubimaca, baš kao i nama, ne prija previše izlaganja suncu. Zato možete da njuškicu ili vrh ušiju da im premažete losionom za sunčanje koji je bezbedan za ljubimce.

Potražite hlad

I ljubimci mogu da dožive toplotni udar, pa je zato bitno da ih ne izlažete dugo vrućini i direktnoj sunčevoj svetlosti. Kada ih vodite u šetnju, gledajte da šetate među drvećem, kako bi vaš pas, baš kao i vi, bio što više u hladovini.

Isto tako, ukoliko psa vodite na kupalište ili izletište, pobrinite se da i za njega bude mesta pod suncobranom.

Ne izlažite ih ekstremnim temperaturama

Ljubimce tokom leta nikako ne smete ostavljati u automobilu, kamp prikolici ili staklenoj bašti. Čak ni na minut.

Ukoliko ste sa ljubimce krenuli u nabavku kolima, bolje ga izvedite iz vozila i vežite ispred radnje, nego da ga ostavite u vozilu.

Ni vama se ne trči na +40°C, ne terajte ljubimca da to radi

Kada su velike vrućine ne bi trebalo da izlažete vašeg ljubimca preteranoj aktivnosti. Tokom vrelih letnjih dana izvedite ih u najkraću moguću šetnju i vraćajte se kući. Nema trčanja, bacanja loptice i drugih aktivnosti koje zahtevaju da vaš ljubimac juri okolo.

Takođe, imajte na umu da je asfalt vreo, te da šetnja može da bude bolna po vašeg ljubimca, jer prži šapice.

Čak iako možda imate ljubimca koji preferira toplu klimu, poput guštera ili ribica, uverite se da je njihov kavez ili akvarijum ne budu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.

Video: Pametan pas na ovu vrućinu: Ko ne zna kako da uživa može da uči od ovog retrivera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari