• 0

Ishrana bradate agame: Voće, povrće i mnogo buba

Iako je veoma popularan kao ljubimac, ovaj gušter svaštojed ipak ne može da jede baš sve: na njegovom jelovniku su neki insekti i određeni plodovi

  • 0
Bradata agama i njen jelovnik Foto: Shutterstock

Bradati zmajevi ili agame su veoma popularni terarijumski, ali i egzotični kućni ljubimci u mnogim zemljama sveta, pogotovo u SAD.

Iako ih ljudi čuvaju u domovima od sredine 90-ih godina prošlog veka, postoje neke nedoumice u vezi sa njihovom ishranom. Mnogi vlasnici se pitaju koje voće i povrće je bezbedno davati ovim miroljubivim reptilima. Ako razmišljate o nabavci bradate agame, a niste sigurni kojim namirnicama treba da je hranite, evo šta o tome piše Petkeen.

Bradata agama i njen jelovnik Foto: Shutterstock

Jelovnik

Zdrava ishrana bradate agame pomaže joj da živi zdravo i dostigne maksimalni životni vek koji je u zarobljeništvu desetak godina. Ovaj mali zmaj latinskog imena Pogona vitticeps je svaštojed, što znači da se hrani raznovrsnim biljkama i životinjama.

Dok je mlad, potrebna mu je ishrana od 80 posto insekata i 20 procenata povrća, iako većina vlasnika tvrdi da odbijaju povrće.

Kad agama poraste, potrebna joj je ishrana od 80 procenata povrća i 20 posto insekata.

Povrće

Bradata agama može da jede povrće sa visokim procentom kalcijuma i fosfora, u razmeri 2:1. Zato vašem zmaju ponudite: srce artičoke, šparglu, papriku, žutu bundevu, kupus, šargarepu, cikoriju, kelj, krastavac, maslačak, kelj, sočivo i paštrnak.

Voće

Veliki je i izbor voća koje će vaša agama rado jesti. Da biste sprečili probleme koje im može naneti fruktoza, voće dajte u ogranoičenim količinama. Zmajevi vole da grickaju voće koje je njihova omiljena poslastica. Kad birate voće, pratite isti postotak kalcijuma i fosfora kao u obrocima od povrća. Voćni jelovnik bradate agame podrazumeva: kajsije, jabuke, razne bobice, trešnje, grožđe, mango, breskve, kruške, ananas, suve šljive i lubenicu.

Insekti

Bradati zmajevi mogu da jedu crve, bubašvabe, cvrčke, kišne gliste, crve brašnare, voštane crve i još mnogo drugih vrsta insekata. Nemojte hraniti agamu bubama koje “nahvatate” u stanu, jer postoji šansa da su nosioci štetnih bakterija koje mogu lako da prenesu zmaju.

Cvrčci su najpopularniji insekti, jer ih je lako pronaći u skoro svakom pet šopu, a relativno su jeftini. Možete ih i gajiti, ako imate prostor u garaži ili na drugom mestu, što će vam znatno smanjiti troškove kupovine hrane. Cvrčci se međusobno ne jure i ne kriju, tako da je zmaju lakše da ih uhvati. I opna im je mekša i lakša za varenje i obezbeđuje esencijalni protein hitlin.

Dobre strane hranjenja cvrčcima su u tome što su lako dostupni, jefitini su i imaju mekšu opnu. Druga strana “medalje” je što su glasni, brzi, mogu da pobegnu i loše mirišu.

Dubajske bubašvabe takođe je lako pronaći, ali su za razliku od cvrčaka tihe, ne skaču i ne penju se, pa neće bežati. I njih možete gajiti u nekoj zamračenoj prostoriji u domu. Osim toga, one imaju duži životni vek od cvrčaka i nisu nosioci parazita.

Loša strana bubašvaba iz Dubaija je u njihovom izgledu koji asocira na najneomiljenije bube. Imaju i tvrđu opnu koja ne sadrži dovoljno kalcijuma, pa je potrebno dodavati suplemente u hranu. Ovi insekti ne beže, ali umeju da se sakriju i ostanu nepomični, pa ih agama teško pronalazi.

Bradata agama jelovnik Foto: Pixabay

Suplementi

Pored zdrave i uravnotežene ishrane insekata, voća i povrća, vašem bradatom zmaju je potreban dodatak kalcijuma i vitamina D3. Većina vlasnika popraši insekte dodatkom u prahu pre nego što ih daju agami, ali suplement možete posuti i po voću i povrću.

MBD

Metabolička bolest kostiju (MBD) je posledica nedovoljnog unosa kalcijuma ili pak viška fosfora koji se teško apsorbuje. Zbog toga kosti vašeg ljubimca postaju meke i lomljive, što često dovodi do preloma ili nepokretnosti. Jednom kad se ova bolest pojavi, teško se leči i potencijalno je fatalna.

Kako izgleda hranjenje bradatih agama, pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari