• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan "male vatrene lisice": Da li znate o kojoj životinjici je reč?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posetite zoološki vrt ili neki nacionalni park kako biste videli jedno od najslađih stvorenja na Zemlji koje je nažalost vrlo blizu ivice opstanka

  • 0
Svetski dan crvenih pandi Foto: Shutterstock/Milan Zygmunt

Svake godine, treće subote u septembru, 16. septembra ove godine, obeležava se Međunarodni dan crvenih pandi.

Ovaj dan, koji se obeležava na globalnom nivou, želi da se proširi svest o još jednoj vrsti koja je blizu izumiranja.

Svetski dan crvenih pandi pokrenula je Mreža crvenih pandi 2010. godine, a prvi Međunarodni dan ovih životinjica nalik rakunima obeležen je u septembru iste godine.

Od tada, potreba da se nastavi obeležavanje tog dana samo je porasla zbog globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Sve manje mogućnosti za život u prirodnom prebivalištu i nestajanje resursa hrane stvaraju probleme opstanku crvenim pandama.

Crvene pande potiču iz istočnih Himalaja. Veći deo života provode na drveću, pa čak i spavaju na visini. Kada traže hranu, to uglavnom rade noću, ali se hrane i u tmurnim satima sumraka i zore.

Ova stvorenja boje rđe suočavaju se sa gubitkom prebivališta i rezervi bambusa, što dovodi do opadanja njihove populacije. Sa manje od 10.000 crvenih pandi u divljini, svake godine udvostručuju se napori da se pomogne ovim malim vatrenim lisicama!

Crvene pande su male i narastu do veličine kućne mačke. Imaju velike žbunaste repove, a osim bambusa jedu voće, žir, korenje, pa čak i jaja.

Kao i džinovske pande, i crvene imaju produženu kost ručnog zgloba koja funkcioniše skoro kao palac i u velikoj meri im pomaže pri penjanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari