• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaše dete želi pticu ljubimca: Pripazite na izbor, jer se sa ovim vrstama mališani uopšte neće slagati

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

One su sklone promeni raspoloženja i u njima "čuči" prikrivena agresija, tvrdoglave su, vole zabavu kad svi spavaju i ne znaju bezbedno da se igraju

  • 0
Papagaj i  ljuto besno dete dečak Foto-kolaž: Shutterstock

Iako se zna da je veoma dobro po rast i razvoj dece da žive sa kućnim ljubimcem, roditelji treba da budu oprezni pri odabiru životinje, čak i kada su u pitanju pernati prijatelji.

Kao i kod pasa, mačaka i ostalih životinja koje postoje u različitim rasama, i među pticama ima specifičnih vrsta koje se ne bi najbolje uklopile u život deteta. Naravno, uvek ima kontraprimera, ali je obično reč o veoma dobro dresiranim ljubimcima, ili se radi o izuzecima.

Apetit.rs ne preporučuje ove vrste ptica porodicama sa decom.

Crni kakadu Foto: Pixabay

Kakadu je ptica kojoj je potrebno mnogo rada i posvećenosti, posebno kad je reč o socijalizaciji (uprkos tome što važe za prijateljski nastrojene).

Kakadu je sklon iznenadnim promenama raspoloženja i agresivnom ponašanju, što može biti problematično u prisustvu dece, i ima snažan kljun kojim može čak i u igri da povredi dete.

Papagajska groznica Foto: Shutterstock/Super Prin

Ara je božanstvena, ali i velika i glasna ptica, sa izuzetno masivnim kljunom, vrlo sposobnim da ozledi, pogotovo decu (ne nužno u izlivu agresije, već najčešće tokom igre). Zato ara nije dobar izbor za porodice sa decom, jer bi dom vrlo verovatno postao veoma bučan.

Amazonski papagaj je ptica koja zahteva mnogo rada, pažnje i fizičke stimulacije - u suprotnom razvija destruktivno ponašanje koje je loše za okolinu, pogotovo za njihovo zdravlje - čupa perje. Nije preporučljiv za porodice sa decom, najviše zbog mogućeg nedostatka vremena za kvalitetnu posvećenost koju zahteva.

Papagaj konura Papagaj konura Foto: Shutterstock/Lorcel

Konure su preslatke i inteligentne ptice, pune energije koja ih čini nemirnim, pa čak i u vreme kada ukućani, a posebno deca, uveliko spavaju. Pored moguće buke, ovi papagaji su i veoma temperamenti i čak agresivni ukoliko ne dobijaju kvalitetnu negu od svih članova porodice.

Aleksandrijski (prstenasti) papagaj je neverovatno inteligentan, ali će odgovarati isključivo vlasnicima punim strpljenja i vremena. S druge strane, poznat je po tvrdoglavosti i ne naročitoj ljubaznosti, što svakako nisu karakteristike pogodne za nestrpljivu i razigranu decu.

Papagaj Papagaj Foto: Shutterstock/Daniel Beckemeier

Za uživanje u mirnom životu sa ljubimcem potrebno je da se prvobitno informišete o vrsti koja će najviše prijati vašem načinu života. Razmotrite koliko slobodnog vremena i strpljenja imate za novog člana porodice kako biste ga bez problema upoznali i zbližili sa decom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari