• 0
 ≫ 

Ptice i stres: Pomozite pernatom ljubimcu da se izbori sa nemirom

 ≫ 

Ima mnogo razloga zbog kojih ptice doživljavaju stres, a načini na koji se on ispoljava mogu biti ekstremni, poput samopovređivanja i čupanja perja

  • 0
Ptica i stres Foto: Shutterstock

Stres ima veliki uticaj na sveukupno zdravlje ljudi ali i kućnih ljubimaca.

Pošto su ptice veoma osetljiva stvorenja, obično nisu u stanju da se nose sa stresom lako kao druge vrste kućnih ljubimaca.

Umete li da prepoznate znake stresa kod ptice? Jak priliv stresa, odnosno izloženost stresnim situacijama, utiče na mentalni i fizički napredak pernatog kućnog ljubimca.

Razlozi pojave stresa

Kao i ljudi, ptice kućni ljubimci mogu iskusiti stres iz više različitih razloga.

Promene u okruženju, preseljenje u novi dom, dolazak novih članova porodice ili kućnih ljubimaca, spoljašnja buka (gradnja, kamioni, grmljavina), nove boje u domu ili promena mesta kaveza mogu izazvati stres kod ptice. Čak i nova rutina (vlasnikova ili ptičija) može uticati na ispoljavanje stresa.

Ako ptica sa prozora vidi nepoznate divlje životinje - jelenove, jastrebove, rakune ili druge životinje, to može da je uznemiri. I promena svetlosnog ciklusa, kao što je prelazak u tamniju sobu, pokrivanje kaveza i slično, može izazvati uznemirenje kod ptice.

Ptica i stres Foto: Pixabay

Ispoljavanje stresa

Ptice ispoljavaju stres na više načina koje treba shvatiti ozbiljno i konsultovati veterinara. Neka ponašanja mogu biti fizički štetnija od drugih, ali sva su zabrinjavajuća.

Znaci stresa mogu se pojaviti u vidu: “stresnih” linija na perju, čupanja perja, agresije, gubitka apetita, izmenjenog oglašavanja, straha, tipičnih pokreta i ispoljavanja dosade.

Stresne linije

Jedna od najčešćih fizičkih indikacija stresa je pojava tipičnih traka na perju. To su male horizontalne linije koje se protežu preko perja. Iako nećete moći odmah da “pročitate” ovaj znak ispoljavanja stresa, oni su vam signal da potražite potencijalne izvore ptičije nervoze.

Čupanje perja

Još jedan uobičajeni znak stresa (i dosade) kod ptica je čupanje perja. Ono se pojavljuje kod velikih i malih ptica. Može ga pokrenuti stimulans (recimo građevinska buka), ali se nastavlja kad razlog prestane da se javlja. Neke ptice će nastaviti da se samočerupaju, dok će se neke povređivati kljucanjem sopstvene kože, mišića, pa čak i kostiju! Ovakvo ponašanje može izazvati ozbiljnu štetu, pa ptice sa ovim simptomima treba odmah odneti kod veterinara.

Agresivno ponašanje

Ptica i stres Foto: Pixabay

Iznenadna agresija kod ptice može biti pokazatelj da ona doživljava stres u svom okruženju. Agresivno ponašanje, kao što su ujedanje, šištanje, naletanje i preterano oglašavanje mogu se pojaviti bukvalno preko noći. Ako primetite ovakvu promenu ponašanja, odnesite pticu na pregled kako bi veterinar isključio zdravstvene probleme. Ako je ptica zdrava, razmislite šta bi moglo da izazove njenu agresiju i kako da to promenite.

Gubitak apetita

Ako ptica zdravog apetita iznenada pokaže nezainteresovanost za jelo, to može biti znak stresa ili zdravstvenih problema. Isključite mogućnost oboljenja i pokušajte da prepoznate stresore u domu.

Pojačano oglašavanje

Neke ptice pod stresom ispuštaju jake krike ili pak ćute. Ćutljiva ptica verovatno je pod stresom, dosađuje se ili je bolesna.

Stereotipni pokreti

Ptica i stres Foto: Pixabay

Pojedine ptice, posebno kakadu, pokazuju stereotipno ponašanje kada su pod stresom. To uključuje lupkanje nogama i mahanje glavom. Ovakvi pokreti pouzdan su znak da se ptica dosađuje i sama sebe stimuliše kako bi razbila monotoniju.

Iznenadni strah

Ako ptica koja je navikla da vam sleće na ruke i da se mazi odjednom počne da se plaši vaših dodira, izvesno je da je doživela stres. On može biti izazvan vašom garderobom jakih boja, stavljanjem šešira, upadljivom šminkom i sličnim.

Često dosađivanje

Ptice koje pokazuju destruktivno ponašanje su vrlo verovatno pod stresom, a najverovatniji krivac je dosada. Ptice su izuzetno inteligentna stvorenja, a mnoge u zatočeništvu ne dobijaju dovoljnu količinu mentalne stimulacije. Sve to može dovesti do frustracije, stresa, nepoželjnog ponašanja, pa čak i zdravstvenih problema.

Uklanjanje stresora

Nestanak stresa kod ptice uslovljen je uklanjanjem “stresora”. Ako je ponašanje samodestruktivno i ne može se utvrditi razlog stresu, razgovarajte sa veterinarom kako biste napravili plan lečenja. Veterinar može propisati lečenje medikamentima ili će preporučiti odlazak kod bihejvioriste.

Ako se ptica loše ponaša zbog stresa, a vi pokušavate da obuzdate njeno ponašanje, poštujte sledeća pravila:

Nemojte vikati na pticu: grdnja i povišen ton će je dodatno uplašiti, a sem toga, može naučiti da će lošim ponašanjem privući vašu pažnju.

Ne pravite nagle pokrete: ako vas ptica napadne, jer je uplašena ili nervozna, brzo udaljavanje može je dodatno uznemiriti. Pravite spore pokrete dok joj prilazite, posežete u njen kavez ili pokušavate da je mazite.

Bliskost sa pticom: ako vaša ptica ne voli da je dodirujete, a želite da joj pomognete da postane društvenija, ponudite joj štap uz koji može da se penje. To će je umiriti.

Obezbedite stimulaciju: ponudite ptici stimulativne slagalice, uključite TV ili muziku ili joj dajte stimulans koji će je zainteresovati.

Vreme van kaveza: neke ptice će se bolje osećati ako im priuštite privremeni boravak van kaveza.

Ptica i stres Foto: Pixabay

Prevencija stresa

Iako se stres ne može u potpunosti sprečiti, obratite pažnju na signale koje vam ptica šalje i izbegnite velike i nagle promene u njenom životu.

Ako je kavez pomeren i ptici se to ne sviđa, vratite ga nazad, kako bi se polako privikla na novi položaj. U slučaju da je uznemiravaju novi kućni ljubimci ili članovi porodice, prilagodite pticu novom članu i fokusirajte se na njeno nagrađivanje.

Kako izgleda papagaj pod stresom? Pogledajte sledeći video!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari