• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sultan živina, najmanje koke sa ćubom: Savršeni kućni ljubimci koji lako i brzo uče

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kokoške i petlići sultan živine veoma liče na svoje svilene rođake, ali im je perje grublje, a boje variraju u tri varijeteta: crnoj, plavoj i beloj

  • 0
Sultan živina Sultan živina Foto: Shutterstock/bgstock72

Sultan živina pripada jednoj od najlepših rasa kokoši sa grbom. To je ukrasna koka iz Turske koja je bila veoma popularna u ovoj zemlji zbog dekorativnog izgleda i mirnog karaktera.

Sultan živinu su obožavali carevi koji su u baštama držali ove prelepe ptice.

Sultan koke liče na svilene kineske koke, ali im je perje grublje.

Sultan živina Sultan živina Foto: Shutterstock//kirlikedi

Danas se sultan živina veoma retko viđa, ali je i dalje jedna od 15 najlepših rasa živine svih vremena.

Njihovo telo potpuno je pokriveno perjem i ima jedinstven izgled, a postoji u tri varijante boja: crnoj, plavoj i beloj koja je priznata i najbrojnija.

Sultan živina Sultan živina Foto: Shutterstock/Photocreo Michal Bednarek

Sultan koke nose više od 50 malih jaja godišnje, ne leže na njima, a nekada su imale reputaciju mesnate živine. Rani uzgajivači su ih ukrštali sa poljskim pilićima.

Ove koke traže dosta nege i brige. Ne vole hladnoću i vlagu, a podložne su promrzlinama. Dobro se snalaze u zatvorenom prostoru. Često ih maltretiraju agresivnije rase, pa ih treba držati sa rasama sličnog temperamenta. Vole ljude, ne beže od držanja u naručju, a petlovi obično nisu agresivni. Ova živina je brbljiva, ali nije preglasna. Oni su delikatni sakupljači hrane i više vole žitarice i insekte nego vegetaciju.

Sultan je najmanja od velikih rasa živine, a ima i bantam verziju. Ove šarmantne kokoške savršeni su kućni ljubimci i lako se obučavaju za prikazivanje na izložbama.

Sultan živina je mirna, poslušna i prijateljski raspoložena, a osim toga ne pokazuje znake depresije zato što provodi život u zatočeništvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari