• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svilena kokoška: Kineska ukrasna živina koju neki ljubitelji drže i u stanu!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako tražite prijateljsku, pričljivu i ljupku “drugaricu” koja će se savršeno slagati sa vašom decom ili će biti vaš dvorišni ljubimac, možda je upravo ova rasa idealan izbor!

  • 0
Kineska svilena kokoška Foto: Shutterstock

Svilene kokoške su baš onakve kakve izgledaju - pufnaste, prijatne na dodir, smešne, umiljate i prijateljski raspoložene.

Ali, one ne podnose život u svim klimatskim uslovima.

Zato pre nego što počnete da se raspitujete o njihovoj nabavci, uverite se da će se uklopiti u vaše okruženje, klimatsku sredinu i u - porodicu!

Odakle potiču svilene kokoške?

Rasa otmenih kineskih svilenih koka ima dugu istoriju.

U drevnim kineskim spisima ima mnogo zapisa o ovim kokama sa lekovitim moćima.

Nedavne studije su otkrile da svilena koka proizvodi više karnozina, važnog antioksidansa koji se koristi u kineskim lekovima.

O ovoj živini je pisao i Marko Polo, fasciniran pojavom ptice sa “crnom kožom i mačijom dlakom”. Verovatno je poneo neke koke sa putovanja po Kini i bio prva osoba koja je pokazala svetskoj javnosti ovu neobičnu živinu.

Kineska svilena kokoška Foto: Shutterstock

Početkom 20. veka, “silki” koke su nažalost eksploatisane u putujućim cirkusima i pozorišnim predstavama kao "nakaze" i opisivane kao "kokoške sa krznom”.

Ipak, danas su one najpopularnija “porodična” rasa živine.

Nežan temperament svilene koke

Svilena koka je pravi izbor ako tek počinjete da uzgajate živinu. Ukoliko želite prijateljsku koku za svoju decu ili dvorišnog ljubimca za sebe, a imate malu površinu za njihovo prebivalište (možete ih čak držati u kući!) i želite “mamu” koja će prihvatiti bilo čije piliće - ova rasa je pravi izbor!

S druge strane, ne razmišljajte o nabavci svilene koke ako živite u hladnoj i vlažnoj regiji, planirate da ovu koku “zaposlite” da stalno nosi jaja ili da je koristite zbog proizvodnje mesa.

Svilena koka je nežna i prijateljski raspoložena ptica koja voli društvo i obožava da je drže u rukama. Pratiće vlasnika gde god on išao i kad napuni oko šest meseci počeće da brblja.

Ona je divna majka svojim pilićima, ali i drugim mladuncima koji ostanu “siročići” i ne odbija ni pačiće i guščiće! Pomalo “brine” kad vidi da su joj deca u vodi, ali je veoma brižna i budna.

Spada u jednu od najdruželjubivijih rasa živine, ceni pažnju i društvo vlasnika i srećna je u suvom i čistom okruženju. Pošto je po prirodi nežna i druželjubiva, često je “žrtva” drugih rasa ili “bahate” živine. Zato povedite računa sa kojim rasama koka je mešate.

Fizički izgled svilenih kokoški

Njihovo karakteristično pufnasto perje se viđa u mnoštvu boja: beloj, crnoj, plavoj, sivoj, graorastoj, zlatnoj i porcelan. Ove koke mogu da budu standardne i “bradate” (imaju bradu, zulufe i muf). Sve silki koke imaju crno lice, smeđe-plavu kožu, sivkasto-crno meso i crne kosti i zovu ih “wu gu ji”. Ušne školjke su u prelepoj nijansi svetle tirkiznoplave. Njihova glava ima tipičnu “grbu”, kljun im je kratak i sivo-plav, a oči crne.

Telo im je široko i debeljuškasto, noge kratke i sive, kakva su i “stopala” sa po pet prstiju umesto uobičajena četiri, dok su spoljna dva prsta operjana. Ne mogu da lete! Njihovom perju nedostaju “kukice” za držanje i povezivanje i otud njihov pahuljast izgled.

Standardni “silki” teži samo 1,4 kg do 1, 8 kilograma, pri čemu su mužjaci malo "bucmastiji".

Da li su dobre nosilje?

Svilene koke su divne majke, ali nisu dobre nosilje, jer godišnje polože samo 100 do 120 jaja. Tokom vrelih letnjih meseci mogu potpuno prestati da ih legu jaja koja su kremasto-braon.

Zdravstvene tegobe

Ova kineska rasa koka ne razlikuje se mnogo od obične živine u pogledu nekih bolesti. Najčešće pati od: intoksikacije, plućnih bolesti, upala organa za varenje, rahitisa, kokcidioze, unutrašnjih parazita i infektivnih crevnih bolesti.

Da biste sprečili njihove bolesti, potrebno je redovno čišćenje prostora u kome borave, pravovremena ishrana svežom hranom uz dodatak vitamina, redovna zamena vode za piće, zagrevanje kokošinjca u slučaju jakih mrazeva i oprez u pogledu kvašenja vodom.

U slučaju bolesti, izolujte obolele jedinke i odmah pozovite veterinara.

Ako se svilene koke slobodno šetaju po dvorištu, obezbedite ih zaštitnom mrežom koja će onemogućiti pristup grabljivcima. Znajte da nedostatak šetnje neće naškoditi ovim životinjama!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari