• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučiji zubi kod konja: Tragovi evolucije koje vlasnik treba da ukloni

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo 50 posto populacije konja u ustima ima rudimentarne, često zakržljale ostatke koji mogu da ometaju žvakanje i izazovu infekcije i čireve na vilici, pa se preporučuje njihovo rutinsko uklanjanje

  • 0
Vučiji zubi kod konja Foto: Shutterstock

Zubi konja su jedan od najjačih delova tela i koriste se za hvatanje, napad i odbranu, apsorpciju i sitnjenje hrane.

Iskusni vlasnici na osnovu izgleda zuba konja mogu odrediti starost životinje.

Prednjim zubima ili sekutićima konji cepaju i usitnjavaju travu i biljke koje jedu. Između sekutića i pretkutnjaka je intredentalni prostor (prostor bez zuba), a onda počinju kutnjaci koji gnječe sekutićima otkinutu travu.

Ispred pretkutnjaka, ponekad veoma zbijenih uz druge zube, povremeno se viđaju mali, zdepasti zubi bez ikakve funkcije.

Oni rastu na sredini inače bezubih delova vilice i zovu se vučiji zubi.

Šta su vučiji zubi?

Vučiji zubi su češća pojava kod pastuva, a ako se jave u vilici kobila, znatno su sitniji.

Kobile imaju po 36 zuba, a pastuvi po 40 i njima oko četvrte godine izraste po jedan zub, ispred svakog niza kutnjaka. Upravo rudimentarni pretkutnjaci jesu vučiji zubi koje je konj stvorio nepravilnim zagrizom, odnosno kosim pokretima vilice.

Predak današnjeg konja nekad se hranio grmljem pa mu je vučiji zub bio neophodan da sažvaće žilave biljke. Ovi zubi su dokaz da je konjska vilica nekad nalikovala kozijoj ili vilici jelenske divljači. Konji nikad nisu bili mesojedi, pa vučiji zubi nisu čak nalik ni psećim.

Prenošenjem takvog gena za ishranu danas se ovaj zub pojavljuje kod čak 50 odsto konja, koji remeti žvakanje i ishranu.

Vučiji zubi su mali, često su šiljati ili u obliku klina: oni rastu neposredno ispred prvih premolara konja. Oni se probijaju kroz desni, u starosti konja između pet i dvanaest meseci. Mogu se pojaviti samo iz gornjih desni, ali neki konji mogu imati i gornje i donje vučije zube.

Za razliku od sekutića i kutnjaka, ovi rudimentni zubi ne rastu: ostaju relativno mali tokom celog života konja, ne prerastu ostale zube niti se neravnomerno troše. Može se desiti da ne izbiju potpuno, pa na desnima, neposredno ispred kutnjaka, ostaju u vidu kvržice. To se zove slepi vučiji zub.

Problemi sa vučijim zubima

Vučiji zubi možda nikad neće praviti problem konju, ali mogu i da se inficiraju i pretvore u čireve. Oni imaju nervne završetke koji, iako na prvi pogled deluju bezazleno, mogu postati osetljivi.

Ako konj počne da zabacuje glavu, posebno kada se uzde povuku, razlog mogu biti osetljivi vučiji zubi.

Ovaj problem može se pojaviti u bilo kom trenutku, zato neki vlasnici odluče da rutinski uklone vučije zube kad ih otkriju. U slučaju infekcije, veterinar će prepisati antibiotike, a preporučuje se i vakcinacija protiv tetanusa, u slučaju da je konj nije primio.

Ekstrakcija vučijih zuba po pravilu predstavlja jednostavan zahvat koji se obavlja uz primenu lokalne anestezije.

O tome da li je neophodno uklanjanje vučijih zuba kod konja, pogledajte video u nastavku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari