• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Marvari, najtajanstveniji konj na svetu: Najsrećnija su grla sa belim “čarapama”!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ikada budete imali sreću da vidite ovog odanog i poslušnog konja izuzetne intuicije, čiji je životni vek oko tri decenije, prvo ćete primetiti njegove dugačke uši koje mogu da se okrenu za 180 stepeni

  • 0
Marvari konj Foto: Shutterstock

Ako ikada budete imali sreću da vidite marvarija, prvo ćete primetiti njegove uši.

One su zakrivljene i vrhovi im se dodiruju, i to je jedinstvena osobina ove rase konja.

Istorija marvarija proteže se na više vekova, ali je on danas veoma redak i cenjen.

Njegova težina je od 340 do 450 kilograma, a visina od 152 do 163 centimetra.

Telo mu je vitko i izdržljivo i najbolje je za jahanje na velike udaljenosti.

Životni vek marvarija je od četvrt veka do 30 godina.

Istorija i poreklo

Marvari konj Foto: Shutterstock

Istorija marvarija je u velikoj meri zasnovana na folkloru. Rasa je nastala u oblasti Marvar u Indiji, kad su konji poreklom iz tog regiona ukršteni sa arapskim konjima. Marvarija su stvorili radžputi, pripadnici ugledne ratničke kaste u staroj Indiji.

Ovo je konj izuzetne intuicije i osećaja za pravac. Nekad je jahača vraćao kući nakon što bi se izgubili u pustinji. Odličan sluh pomagao mu je da na vreme izbegne potencijalnu opasnost. Odanost je još jedna osobina marvarija: čak i ranjeni konj neće ostaviti vlasnika u nevolji.

Marvari je bio od suštinskog značaja za pustinjski stil života. Dvadeseti vek je doneo promene u načinu života i konj je polako išao u zaborav. Broj marvarija je naglo opao, jer su britanski okupatori Indije više voleli čistokrvne konje. Loša praksa uzgoja u matičnoj zemlji dovela je rasu do ivice nestajanja.

Srećom, entuzijasti su pomogli da se ovi konji sačuvaju od istrebljenja. Maharadža Umaid Singdži je bio među prvima koji se zalagao za ove konje, a njegov unuk je nastavio sa tim naporima. Frančeska Keli je 1995. godine formirala grupu “Marvari Bloodlines” kako bi pomogla očuvanju rase širom sveta. Godine 2000. uvezla je prvog marvarija u SAD, a zatim je iz Indije izvezen još 21 konj.

Indija je 2006. zabranila izvoz ovih konja.

"Marvari Horse Society of India" je 2009. godine kreirao matičnu knjigu i otpočeo registraciju rase, pomažući da se procene pojedinačni konji, u skladu sa standardima rase, i ponovo uspostavi njihov kvalitet.

Uzgajanje i korišćenje

Marvari konj Foto: Shutterstock

Iako je marvari danas prisutan van Indije, još je retkost u svetu. Njegov uzgoj se nastavlja, ali se viđa prvenstveno u Indiji. Idealan je za parade i ceremonijalne svrhe i pogodan za dresuru i polo, jer je poslušan, agilan i izdržljiv.

Boje i oznake

Ovi konji se uzgajaju u mnogo različitih boja, uključujući lovor-zelenu, kestenjastu, palomina, pegavu… Sivi konji su najcenjeniji, iako su omiljeni i pegavi.

Beli marvari se u Indiji uzgajaju u verske svrhe. Veruje se da su konji koji imaju četiri bele “čarape” srećni, pa su ovakva grla veoma popularna i tražena. Ipak, za standard ovo nije važno, čak predstavlja diskvalifikacionu manu. Crni marvari nisu cenjeni, jer je crna boja povezana sa smrću i tamom.

Marvari konj Foto: Shutterstock

Jedinstvene karakteristike

Lako je prepoznati marvarija, jer su mu uši značajno zakrivljene ka unutra. Organi čula sluha su prilično dugački, od devet do 15 cm, i mogu da se okrenu za 180 stepeni!

Neka grla imaju toliko krive uši da im se vrhovi dodiruju.

Marvari je bio uzgajan za pustinjskog konja, a te karakteristike su i dalje prisutne u modernoj rasi. Kosti njihovih ramena imaju manji nagib nego kod drugih rasa, što im omogućava da lako povuku noge i izvuku ih iz dubokog pustinjskog peska. Zbog ovog ugla kostiju, Marvari ne mogu da produže korak koliko i druge rase, pa su prirodno sporiji. Međutim, ovaj ugao ramenih kostiju je udobniji za jahača, pogotovo zbog činjenice da se na marvariju jaše na duge destinacije.

Ishrana, zdravlje i nega

Marvari konj Foto: Shutterstock

Marvari je neverovatno izdržljiv i u stanju je da preživi uz ograničenene količine hrane. Budući da je pripadnik retke rase, ne zna se mnogo o njegovim specifičnim nutritivnim potrebama.

Ni njihovi zdravstveni problemi nisu široko poznati. Veruje se da su generalno zdravi, a poznati su po izuzetno jakim i zdravim kopitima.

Ovaj konj ima veoma tanku kožu i potrebna mu je dodatna nega, pogotovo u proleće i leto, kad se insekti masovno pojavljuju. Obezbeđivanje zaštite od muva i blagovremeno lečenje ujeda održaće kožu ovih konja zdravom.

Većina vlasnika marvara dozvoljava da grive njihovih konja rastu prirodno. I grivu i rep treba redovno negovati i raspetljavati. Marvarijeva kratka dlaka će prirodno blistati ako se konj dobro hrani i redovno neguje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari