• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Oni su kao Samson među vojnicima: Najlepše rase konja sa veličanstvenim grivama i raskošnim repovima

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Duga dlaka konju pruža zaštitu od oštre klime, ali ga štiti i od ozleda koje mu mogu naneti delovi opreme. Ipak, duga griva i rep čine konja privlačnijim i traženijim, a evo i koje rase su prirodno "kosmate"

  • 0
Konji najduže grive i repovi Foto: Shutterstock

Griva na konju jedan je od najlepših ukrasa. Pojedine rase konja imaju izuzetno dugu grivu i rep, iz različitih razloga, ali najčešće u zavisnosti od rase, klime i upotrebe. Kod nekih rasa, kao što su frizijski, ciganski vaner i andaluzijski konj, duge, lepršave grive i repovi smatraju se poželjnim osobinama, ukoliko se prikazuju na izložbama ili su u uzgoju.

Duga dlaka konju pruža izvanrednu izolaciju: šetlandski i islandski poniji imaju gustu, dugu dlaku koja ih greje u hladnim i vlažnim uslovima. I konji koji vuku plugove ili zaprege mogu da imaju zaštitnu dugu dlaku.

Duga dlaka štiti konja od ogrebotina koje mu mogu naneti uprtač i oprema. Duge grive i repovi viđaju se i kod konja koji učestvuju u određenim konjičkim disciplinama, kao što su dresura ili klasično jahanje, gde imaju ulogu ukrasa i znak su dobre nege.

Rase konja sa dugom dlakom grive i repa su džipsi (ciganski) vaner, islandski konji, haflinger, švarcvaldski konj, paso fino i frizijski konj. Mnoge druge rase konja takođe imaju duge grive i repove, ali su nabrojane rase najpoznatije.

Većina konja može imati dugu grivu i rep uz odgovarajuću pažnju i negu, ali su grlima određenih rasa grive i repovi prirodno dugački.

Džipski vaner, britansko-irska rasa konja Foto: Shutterstock

1.Džipsi vaner

Džipsi (ciganski) vaner je konj koji se tradicionalno koristio za vuču kola. Ova prelepa životinja je uzgajana zbog snage, temperamenta i izgleda. Pošto su Romi putovali zajedno sa svojim kućama, vodili su i konje da ih vuku. Džipsi vaner je jedinstvena rasa konja koja se obrela u SAD, gde je uspostavljen standard rase, a njeni pripadnici su postali dramatično popularni.

Standard kaže da džipsi vaner mora imati čuperke na dnu nogu, ispod kolena i iza skočnog zgloba. Ova dlaka se proteže preko prednjeg dela kopita, a konji imaju bogatu grivu i rep. Idealna dlaka je ravna i svilenkasta.

Iako dlaka džipsi vanera izgleda spektakularno, može potrajati nekoliko sati dok se opere, osuši i raščešlja.

Islandski konji Foto: Tanjug/AP

2. Islandski konj

Kada hoda ili trči, islandski konj izgleda magično: griva mu ritmično poskakuje, a rep lebdi iza tela. Vikinzi su doveli ove konje na Island oko 900. godine nove ere. Islandski konji slični su mongolskim konjima koje je Džingis Kan vodio u osvajačke ratove. Ovo je možda najčistija rasa konja na svetu, i zbog njenog očuvanja zabranjen je izvoz. Interesantno je da je zabranjeno dovoditi islandskog konja u matičnu zemlju ukoliko je iz nje izlazio. Poznat je po gustoj grivi i repu i oplemenjen pouzdanošću i prijateljskim temperamentom. Islandki konj može se pohvaliti i debelom dlakom koja prekriva njegovo telo i štiti ga od hladne islandske klime, pogotovo zimi.

Haflinger konj Foto: Pixabay

3.Haflinger konj

Haflinger je uvek kestenjaste boje i većina grla ima bledokrem obojenu grivu i rep. Odličan je za jahanje i pogodan za vuču malih kola. Haflinger podseća na malog palomina, a osim što je vizuelno upečatljiv, on je inteligentan i dobar u raznim aktivnostima.

Konji najduže grive i repovi Foto: Shutterstock

4. Švarcvaldski konj

Kao i mnoge druge rase dugodlakih konja, švarcvaldski konji takođe potiču iz hladnog regiona, a u ovom slučaju, to su planine jugozapadne Nemačke. Uzgajan je za težak rad u hladnoj klimi i planinskim predelima.

U svetu ima malo švarcvaldskih konja i većina živi u jugozapadnoj Nemačkoj. Preci švarcvaldskih konja bili su mnogo veći, ali su ukrštani sa manjim konjima da bi se dobila moderna rasa. Švarcvaldski konji moraju biti kestenjasti, sa gustom grivom i repom boje lana.

Paso fino Foto: Shutterstock

5. Paso fino

Paso fino konj je ponos Portorika. Nastao je od konja koje su doveli španski istraživači u 15. veku. Paso finove krvne loze vode do barba, andaluzijskog konja i dženeta, konja lakog hoda i visoke izdržljivosti. Druge rase su ukrštene sa ovim trima rasama i tako je nastao paso fino. Ovi konji imaju upečatljiv izgled i hod. Dlaka paso fina može biti bilo koje boje, ali su najčešće boja lovora, kesten, braon. Svi konji ove rase imaju glamuroznu dugu grivu i rep.

Frizijski konj Foto: Shutterstock

6. Frizijski konj

Frizijski konj je verovatno najpopularnija rasa konja duge dlake. Ovaj glamurozni konj se viđa u filmovima, visok je, proporcionalno građen, sa gustom grivom i repom. On je atleta, inteligentan i svestran, ali nažalost genetski predisponiran da ne živi dugo. 

Kao i mnoge druge rase duge dlake, frizijci potiču iz regiona sa hladnim vremenskim uslovima. Zbog priliva "hladne krvi", imaju miran temperament i nisu plašljivi. Frizijski konji bili su glavni izbor vitezova kojima je bila potrebna snažna životinja. Frizijac je nosio muškarce u oklopnim odelima sa teškim oružjem. Brojni holivudski studiji su angažovali ove konje dugih lepršavih griva u svojim filmskim ostvarenjima.

Konji najduže grive i repovi Foto: Shutterstock

Briga o konju duge grive i repa

Briga o konju sa dugom dlakom nije laka, jer se njegova griva i rep lako umrse,. Ponekad vlasnici konja pletu repove i grive u pletenice ili ih vezuju kako bi ih lakše održavali i sprečili zapetljavanje. Postoje i posebno napravljeni pokrivači koji pomažu u održavanju konjske grive i repa. Za grive se koristi kapuljača koja se proteže oko vrata konja i pritiska dlaku nadole, a za repove postoje stilizovane "vreće", dizajnirane da održavaju repove čistim i bez zapetljavanja.

Timarenje ovih konja ponekad može da traje satima, jer konja treba pedantno češljati delikatnim češljevima. Ovaj metod je neophodan da bi se sprečilo lomljenje i zapetljavanje dlake, a talasasti izgled grive i repa postiže se pletenjem pletenica.

Još jedna tehnika kojom se održava duga konjska griva je tzv. "povlačenje grive": to je postupak kojim se griva tretira kako bi bila ravnija. Većina vlasnika i koristi čvrsti češalj i okreće dlaku, a zatim je povlači. Neki konji ovo dobro podnose, dok drugi ne trpe povlačenje grive, kojim se smanjuje njen volumen ili se ona zaglađuje.

Konji najduže grive i repovi Foto: Shutterstock

Saveti za negu i bolji rast konjske grive i repa

Konja hranite odgovarajućom hranom koja podstiče rast dlake: visokokvalitetnim senom uz dodatak omega masnih kiselina i vitamina B. Konja nemojte držati u maloj štali sa grubim daskama, jer će se verovatno trljati o njih i lomiti dlaku repa i grive. Održavajte grivu i rep konja čistim i raspetljanim.

Grivu i rep konja pre češljanja možete poprskati komercijalnim sredstvom za raščešljavanje. Konja redovno vakcinišite, jer paraziti, bolesti i infekcije ometaju rast dlake. Kada se konj razboli, i njegova dlaka i koža često imaju negativne posledice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari