• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Paso fino: Omiljen među jahačima koji pate od bolova u leđima!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj mali konj atletske građe ima “tri brzine”, voli društvo čoveka, stabilan je, nežan i strpljiv, viđa se u svim bojama i poznat je po divnoj grivi i elegantnom repu

  • 0
Paso fino

Foto: Shutterstock

Paso fino je konj izuzetne atletske linije, lepog izgleda i čuven po izbalansiranom kretanju.

Popularan je u izložbenom ringu i na sportskim takmičenjima, gde predstavlja odličan izbor za stazu i jahanje. Mnogi vlasnici paso fina kažu da kad jednom iskusite jahanje ovog konja, nećete poželeti da jašete drugu rasu.

Težina konja je od 320 do 455 kilograma, a životni vek 25 godina. Punu veličinu dostiže sa oko pet godina.

Poreklo, hod i odlike

Istorija rase proteže se do dolaska Kristofera Kolumba na tlo Amerike koji je, tokom odlazaka u današnju Dominikansku Republiku, dovodio kobile i pastuve među kojima su bili barb, španski dženet i andaluzijske krvne loze.

Paso fino je mala, ali elegantna i prefinjena životinja, visoka oko 150 centimetara. Viđa se u svim bojama i oznakama, uključujući pinto i palomino. Njegova glava je lepo oblikovana, proporcionalna sa telom, sa budnim i inteligentnim izrazom lica. Vilica je izražena ali nije ekstremna, a oči su velike i izražajne. Vrat je graciozno zakrivljen, srednje dug i omogućava visoko nošenje glave. Leđa su jaka i mišićava, a noge ravne sa prefinjenim kostima. Dlaka na grivi i repu je dugačka, lepršava i luksuzna.

Pokreti paso fina su ritmični, izbalansirani i sinhronizovani, što rezultira izuzetnom udobnošću za jahača. Paso fino voli društvo čoveka, nastoji da ugodi jahaču i veoma je pažljiv. Prilikom hoda, svaka noga konja nezavisno i ravnomerno udara o tlo.

Poseduje brzinu i izdržljivost i odličan je takmičarski konj. Iako je sjajan u šetnji i galopu, on nije kasač. Njegov prirodan, visokostilizovan hod uključuje tri “brzine”: klasični fino (sabrani hod gde konj brzo korača, ali izgleda kao da pleše u mestu), paso korto (srednji hod brzinom kasa, idealan za velike daljine) i paso largo (najbrži hod).

Današnji paso fino se ističe u mnogim disciplinama i aktivnostima, uključujući takmičarsko jahanje, jahanje izdržljivosti, paradno jahanje, takmičenja timova za vežbanje, radnu upotrebu, izložbeni ring i još mnogo toga.

Ishrana, zdravlje i nega

Ova rasa konja nema posebne potrebe u ishrani: ona dnevno iznosi između 2 i 2,5 procenta njegove telesne težine. Najpogodnija je kombinacija sena i paše. Radna grla možda će zahtevati koncentrovanu hranu radi dodatnih kalorija, ali ova potreba varira u zavisnosti od pojedinačnih potreba konja.

Iako je generalno zdrava rasa, paso fino je sklon degenerativnom dezmitisu suspenzornih ligamenata (DSLD). Ovo stanje pogađa zadnje noge i može se pojaviti u kasnijim godinama. Kada konj ima DSLD, suspenzorni ligamenti se degenerišu, pa se grlo povlači iz jahanja, budući da se javlja hromost. Za ovo stanje nema leka i oboleli konj se mora humano eutanazirati zbog bolova.

Duga, gusta griva i rep i prelepa dlaka paso fina traže brižljivu negu. Minimizirajte upetljavanje i lomljenje dlake. Većina vlasnika dozvoljava da konju griva izraste i potom je upliću, što je jedan od popularnih načina da se sačuva dlaka.

Paso fino dao je mnoga šampionska grla, od kojih je najpoznatiji Dulče Sueno (oždrebljen 1932), čiji su potomci osvojili mnoge titule i trofeje.

Kapućino je bio legendarni pastuv koji je uginuo 2009. godine. Uvršćen je u Udruženje slavnih konja paso fino 1999. godine i stekao je titulu Konja milenijumskog udruženja paso fina. Imao je hiljade potomaka širom sveta od kojih su mnogi postali nacionalni i međunarodni šampioni.

Iako je omiljen među jahačima, ovaj konj nije za početnike i plašljive jahače. Ipak, izuzetno je popularan među ljubiteljima jahanja koji pate od bolova u leđima ili drugih povreda.

Uživajte u kadrovima koji prikazuju svu lepotu rase paso fino!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari