• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Malobrojan i ugrožen švarcvaldski konj, poznat po prijateljskom temperamentu i izuzetnom zdravlju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ergela Marbach radi na očuvanju ove jedinstvene radne rase, poznate po snažnom, kestenjastom telu i teškoj, gustoj i svilenkastoj grivi boje pšenice

  • 0
Švarcvaldski konj Foto: Shutterstock/Sabine Hagedom

Sa dugom, svilenkastom grivom boje žita i elegantnim korakom, švarcvaldski konj je posebna i jedinstvena, retka nemačka rasa.

Poznat po izuzetno prijateljskom temperamentu i radnim osobinama, švarcvaldski konj se viđa kako vuče kočije, radi na poljoprivrednom zemljištu, ali se i takmiči pod sedlom.

Ova nemačka rasa lakog teglećeg konja je danas retka i ugrožena. Zato se smatrajte srećnikom ako možete lično da vidite jednog od ovih konja čiji je životni vek od 25 do 30 godina.

Istorija i poreklo švarcvaldskog konja

Švarcvaldski konj dobio je ime po Švarcvaldu u južnoj nemačkoj oblasti Baden-Virtemberg. Pre otprilike 600 godina, preci rase bili su snažni konji koji su radili na brdskim farmama. Bili su u stanju da izdrže oštre zime i imali su nezamenjivu ulogu pomoćnika lokalnih farmera koji su obrađivali zemlju.

Rasa je pažljivo oplemenjena i čuvana, a njihova matična knjiga je otvorena 1896. godine. Do 1981, broj švarcvaldskih konja je opadao, pošto su razvoj mašinerije i modeli transporta smanjili potražnju za njima. Danas je registrovano oko 700 kobila švarcvaldskog konja.

Švardcvaldski konj Foto: Shutterstock/Sabine Hagedom

Veličina, boje i šare švarcvaldskog konja

Ovaj laki do srednje težak konj za vuču obično teži između 550 i 650 kilograma. Kobile u proseku imaju između 14,3 i 15,2 "ruke", dok pastuvi mogu da narastu do 16 ruku. Švardcvaldski konji su tamnokestenjaste boje, sa grivama i repovima zlataste boje. Dlaka može biti različito nijansirana, a neke boje deluju gotovo crno. Griva je gusta i teška i daje ovoj rasi karakterističan izgled.

Uzgoj i upotreba

Švarcvaldski konj je trenutno prilično redak, a na očuvanje rase radi ergela Marbach u Nemačkoj. Koristi se za vožnju, ali se može i jahati. Kad se takmiči, sudije ocenjuju njegovu eleganciju i gracioznost svih pokreta.

Karakteristike švarcvaldskog konja

Švarcvaldski konj je poznat po izuzetnom temperamentu i gracioznim pokretima koji ga izdvajaju od drugih vučnih rasa. Njegov dugi i elegantni kas čine ga idealnim ne samo za vožnju, već i za jahanje. Ova rasa je prijatna i uvek dobro raspoložena, i mogu je bezbedno koristiti različiti jahači i vozači.

Švardcvaldski konj Foto: Shutterstock/Sabine Hagedom

Ishrana, nega i zdravlje švarcvaldskog konja

Ova rasa konja je relativno laka za čuvanje i dobro prihvata kvalitetnu stočnu hranu i koncentrat kako bi nadoknadila sve nutritivne deficite. Ipak, treba povesti računa o količini, jer ovi konji mogu postati gojazni ako se ostave na bujnom pašnjaku.

Kao i svim konjima, i švarcvaldskom je neophodna redovna nega. Pored standardne prakse negovanja, njegova gusta griva i rep zahtevaju dodatnu pažnju. Pojedini vlasnici im upletu grivu i rep kako bi ih zaštitili od zapetljavanja, a može se koristiti i dobar proizvod tipa balzama koji će smanjiti mršenje grive i repa.

Švarcvaldski konj je generalno zdrav i nisu poznate bolesti ili stanja specifične za rasu. Održavanje dobre telesne težine jedan je od imperativa njihovog zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari