• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na pragu izumiranja: Pred vama je 12 najređih rasa konja, a neke od njih su ugroženije od velike pande

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Oni su malobrojni i već su na dugačkoj listi životinja koje se bore za opstanak. Ako ne shvatimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze, mogli bi biti zbrisani u roku od samo jedne generacije

  • 0
Najređe rase konja na svetu Foto: Pixabay/Alexas _ Fotos

Konji su dugo prisutni u životima ljudi i mogu se pratiti unazad do drevnih civilizacija.

Danas se mnoge rase konja pridružuju ogromnoj listi životinja koje se smatraju ugroženima. Svi oni mogli bi biti zbrisani u roku od samo jedne generacije. Uprkos naporima za očuvanje i zakonskoj zaštiti, neke rase konja bukvalno se bore da prežive u 21. veku.

Ovih 12 rasa (zasad) su najugroženije.

1. Kanadski konj

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Essica Skene

Nacionalni konj Kanade je prelepa rasa stara više od 350 godina, još iz vremena kad je francuski kralj Luj XIV poslao brod pun ovih konja svojim podanicima u Novu Francusku 1665. godine. Verovatno su to bili mešanci različitih rasa čijim je ukrštanjem nastao današnji kanadski konj.

Koristi se uglavnom za trke i preskakanje. To je jaka, čvrsta i otporna rasa poznata po brzini i skokovima. I dan-danas se bori da se ponovo naseli nakon što je skoro sasvim zbrisana tokom Američkog građanskog rata. Trenutno postoji oko 6.000 registrovanih kanadskih konja širom sveta, ali su u opasnosti od izumiranja, jer se godišnje upiše samo oko 500 novih grla.

2. Ahal teke konj

Konj ahal teke Foto: Shutterstock

Ahal teke se smatra jednom od najlepših rasa konja na svetu zbog metalnog sjaja dlake koji konjima daje izgled zlatnih i bronzanih statua. U Turkmenistanu je nacionalni simbol, poznat kao "zlatni konj" i korišćen je za putovanja na velike udaljenosti. Iako je prilično retka rasa, populacija ovih konja je ugrožena zbog mešanja sa drugim rasama.

3. Dejls poni

Dejls poni Foto: Shutterstock

Dejls poni je rasa koja je živela na severu Engleske i korišćena na vrhuncu iskopavanja olova, pomažući da se ruda prenosi iz rudnika u luke u Severnom moru. Danas se češće upotrebljavaju za rekreativno jahanje, jer su prilično brzi i smatraju se modernim kasačimam. Nažalost, zbog opadanja eksploatacije olova u Velikoj Britaniji, ovi divni konji su populaciono smanjeni, sa manje od 300 preostalih grla u Velikoj Britaniji i manje od 5.000 jedinki širom sveta, što ih svrstava u "kritični status".

4. Safolk panč

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Digital Photography

Prelepa rasa konja koji je služio za tešku vuču sve do 1768. godine. Ova rasa se koristila za obradu zemlje ili prevoz robe zbog jakih nogu i veoma mišićave građe i bila je veoma popularna pre Prvog svetskog rata. Nakon toga je poljoprivredna mehanizacija desetkovala ove konje čiji se broj smanjio ispod 300 grla u Velikoj Britaniji, dovodeći ih u "kritično" stanje i učinivši ih ugroženijim od džinovske pande.

5. Klivlend bej

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Liia Becker

Najstarija rasa konja u Engleskoj, konj iz zaliva Klivlend prvobitno se zvao čepmen. U početku je nosio robu, jer je bio jak i mišićav, a onda su mu našli drugi "posao" - postao je vozač kočije i to zanimanje mu je utvrdila kraljica Elizabeta I. Nažalost, broj ovih konja je dramatično opao i sada ih ima tristotinak u Velikoj Britaniji. Kraljica Elizabeta II pomagala je oživljavanju i popularizovanju rase, ali je ona i dalje klasifikovana kao ugrožena.

6. Njufaundlend poni

Ova rasa, pronađena u kanadskoj provinciji Njufaundland i Labrador, dobijena je ukrštanjem engleskih, irskih i škotskih rasa koje su transportovane u inostranstvo sa zapadnim naseljenicima. Ovi konji su bili popularni radni konji, jer su bili snažni i mišićavi, ali se danas koriste za jahanje i prikazuju se na izložbama. Rasa je kriritično ugrožena, a njena svetska populacija je samo 200-250 grla! Zbog ugroženog statusa, ovaj konj je zaštićen zakonom Njufaundlanda i Labradora.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari