• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na pragu izumiranja: Pred vama je 12 najređih rasa konja, a neke od njih su ugroženije od velike pande

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Oni su malobrojni i već su na dugačkoj listi životinja koje se bore za opstanak. Ako ne shvatimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze, mogli bi biti zbrisani u roku od samo jedne generacije

  • 0
Najređe rase konja na svetu Foto: Pixabay/Alexas _ Fotos

Konji su dugo prisutni u životima ljudi i mogu se pratiti unazad do drevnih civilizacija.

Danas se mnoge rase konja pridružuju ogromnoj listi životinja koje se smatraju ugroženima. Svi oni mogli bi biti zbrisani u roku od samo jedne generacije. Uprkos naporima za očuvanje i zakonskoj zaštiti, neke rase konja bukvalno se bore da prežive u 21. veku.

Ovih 12 rasa (zasad) su najugroženije.

1. Kanadski konj

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Essica Skene

Nacionalni konj Kanade je prelepa rasa stara više od 350 godina, još iz vremena kad je francuski kralj Luj XIV poslao brod pun ovih konja svojim podanicima u Novu Francusku 1665. godine. Verovatno su to bili mešanci različitih rasa čijim je ukrštanjem nastao današnji kanadski konj.

Koristi se uglavnom za trke i preskakanje. To je jaka, čvrsta i otporna rasa poznata po brzini i skokovima. I dan-danas se bori da se ponovo naseli nakon što je skoro sasvim zbrisana tokom Američkog građanskog rata. Trenutno postoji oko 6.000 registrovanih kanadskih konja širom sveta, ali su u opasnosti od izumiranja, jer se godišnje upiše samo oko 500 novih grla.

2. Ahal teke konj

Konj ahal teke Foto: Shutterstock

Ahal teke se smatra jednom od najlepših rasa konja na svetu zbog metalnog sjaja dlake koji konjima daje izgled zlatnih i bronzanih statua. U Turkmenistanu je nacionalni simbol, poznat kao "zlatni konj" i korišćen je za putovanja na velike udaljenosti. Iako je prilično retka rasa, populacija ovih konja je ugrožena zbog mešanja sa drugim rasama.

3. Dejls poni

Dejls poni Foto: Shutterstock

Dejls poni je rasa koja je živela na severu Engleske i korišćena na vrhuncu iskopavanja olova, pomažući da se ruda prenosi iz rudnika u luke u Severnom moru. Danas se češće upotrebljavaju za rekreativno jahanje, jer su prilično brzi i smatraju se modernim kasačimam. Nažalost, zbog opadanja eksploatacije olova u Velikoj Britaniji, ovi divni konji su populaciono smanjeni, sa manje od 300 preostalih grla u Velikoj Britaniji i manje od 5.000 jedinki širom sveta, što ih svrstava u "kritični status".

4. Safolk panč

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Digital Photography

Prelepa rasa konja koji je služio za tešku vuču sve do 1768. godine. Ova rasa se koristila za obradu zemlje ili prevoz robe zbog jakih nogu i veoma mišićave građe i bila je veoma popularna pre Prvog svetskog rata. Nakon toga je poljoprivredna mehanizacija desetkovala ove konje čiji se broj smanjio ispod 300 grla u Velikoj Britaniji, dovodeći ih u "kritično" stanje i učinivši ih ugroženijim od džinovske pande.

5. Klivlend bej

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Liia Becker

Najstarija rasa konja u Engleskoj, konj iz zaliva Klivlend prvobitno se zvao čepmen. U početku je nosio robu, jer je bio jak i mišićav, a onda su mu našli drugi "posao" - postao je vozač kočije i to zanimanje mu je utvrdila kraljica Elizabeta I. Nažalost, broj ovih konja je dramatično opao i sada ih ima tristotinak u Velikoj Britaniji. Kraljica Elizabeta II pomagala je oživljavanju i popularizovanju rase, ali je ona i dalje klasifikovana kao ugrožena.

6. Njufaundlend poni

Ova rasa, pronađena u kanadskoj provinciji Njufaundland i Labrador, dobijena je ukrštanjem engleskih, irskih i škotskih rasa koje su transportovane u inostranstvo sa zapadnim naseljenicima. Ovi konji su bili popularni radni konji, jer su bili snažni i mišićavi, ali se danas koriste za jahanje i prikazuju se na izložbama. Rasa je kriritično ugrožena, a njena svetska populacija je samo 200-250 grla! Zbog ugroženog statusa, ovaj konj je zaštićen zakonom Njufaundlanda i Labradora.

7. Američki krem konj

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Nancy Kennedy

Prepoznatljiv po prelepoj dlaci boje šampanjca i ćilibarskim očima. Iako prelepl, postao je ugrožen, jer je ga je poljoprivreda nadvladala tokom 20. veka. Njegova svetska populacija manja je od 2.000 grla. Budući da je jedini konj tegleće rase poreklom iz SAD, on je zakonom zaštićen.

8. Eriskej konj

Najređe rase konja na svetu Foto: Pixabay/berenikebonner

Prvobitno poznat kao poni Zapadnog ostrva, ova divna rasa potiče sa Hebridskih ostrva u Škotskoj i poznata je po mirnom temperamentu i odličnoj prilagođenosti oštrim, hladnim uslovima na krajnjem severu Velike Britanije. Ovi poniji su bili i ostali veoma važni za ostrvljane, jer su nosili morsku travu, vukli kolica, pa čak i odvodili decu u školu. Danas je broj ovih prelepih stvorenja pao na manje od 300. Međutim, oni doživljavaju preporod, zahvaljujući naporima za očuvanje i upotrebom kao terapeutskih životinja.

9. Kaspijski konj

Najređe rase konja na svetu Foto: Shutterstock/Mavritsina Irina

Ova drevna rasa konja pronađena je u umetničkim delima koja datiraju iz oko 3000 godina pre nove ere, što ih čini jednom od najstarijih rasa konja na svetu koja postoji i danas. Ovaj konj ima status nacionalnog blaga u Iranu odakle potiče i smatrao se izumrlim 1.300 godina sve dok nekoliko istraživača nije otkrilo neka grla u divljini u Iranu 1965. Zbog napora za očuvanje njihov broj stalno raste, ali se i danas smatra jednom od najređih rasa konja.

10. Hekni konj

Najređe rase konja na svetu Foto: Pixabay/jamesdemers

Elegantna rasa poznata po atletizmu i sposobnosti da kasa impresivnom brzinom u dužem vremenskom periodu. Osim toga, poznat je i kao "balerina izložbenog ringa" zbog odličnog ponašanja u preponskom takmičenju i dresuri. Razvijeni u 14. veku u Norfolku u Velikoj Britaniji, oni su vukli kočije i postali su statusni simbol bogataša. Korišćeni su i u trkama u 19. veku, ali su brzo izašli iz mode. Danas je populacija ove rase kritično ugrožena, sa manje od 300 preostalih grla.

11. Hajlend poni

Najređe rase konja na svetu Foto: Pixabay/b52tresa

Autohtona rasa konja iz Škotske, poznata po čvrstini i ekonomskoj održivosti. Ovi poniji se odlikuju dvostrukom debelom dlakom i dugim grivama koje ih utopljavaju čak i po najhladnijem vremenu. Korišćeni su u različite svrhe, uključujući opšte poslove na farmi, vožnju i vojnu upotrebu. Iako se i dalje koriste u brdskim područjima koji su nedostupni mehanizaciji, nisu popularni kao nekad, pa je njihov broj između 500 i 900.

12. Šir konj

Najređe rase konja na svetu Foto: Pixabay/Alexas _Fotos

Prozvani "herojima radničke klase" u Velikoj Britaniji, ovi konji se smatraju čisto engleskim. Služili su u obavljanju opštih poslova na farmi, u vojsci, sakupljanju smeća, pa čak i za vuču kraljevskih kočija. Njihov mirni temperament i snažna građa inspirisali su mnoge i, između ostalog, poslužili kao inspiracija za roman Džordža Orvela "Životinjska farma". Danas se smatraju kritično ugroženim i mogli bi potpuno da nestanu iz Britanije u narednih 10 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari