• 0
 ≫ 

Konj i infekcije oka: Ako se ne leče na vreme izazivaju slepilo!

 ≫ 

Brzo uspostavljanje dijagnoze i hitno lečenje su preduslovi izlečenja: u suprotnom će se upala širiti i vaš ljubimac može da izgubi vid

  • 0
Konj i upale oka

Foto: Pixabay

Infekcije oka kod konja su česta pojava i zahtevaju brzu i tačnu dijagnozu i lečenje.

Samo hitnom intervencijom možete sprečiti posledice na očima vašeg dugonogog ljubimca, u vidu trajnih povreda ili slepila.

Bakterijski, virusni, gljivični i alergeni iritanti izazivaju infekcije kao što su konjuktivitis i rekurentni uveitis. Veterinar može dijagnostikovati uzrok infekcije oka fizičkim pregledom, analizom brisa, a ponekad i drugim pregledima, poput CT skeniranja. Ako se problem rano uoči i odmah pristupi lečenju, prognoza je optimistična, ali će zavisiti od stadijuma infekcije i njenog uzroka.

Šta su infekcije oka?

Konj i upale oka

Foto: Pixabay

Ovo su bolesti izazvane štetnim bakterijama, gljivicama ili virusima, a kod konja se najčešće javljaju u vidu konjuktivitisa i rekurentnog uveitisa (ERU).

Konjunktivitis je oticanje konjuktive, sluzokože u oku, uzrokovano infekcijom, nadražujućim alergenima ili stranim predmetima. Ova infekcija izaziva iscedak, crvenilo i nelagodnost, a ako se ne leči, razvija komplikacije, pa i slepilo.

Rekurentni uveitis konja, ili ERU, izaziva uporne upale i vodeći je uzrok gubitka vida. Slepilo je često uzrokovano glaukomom, kao posledicom ERU. Razvoj ERU je složen i uključuje mnoge faktore, uključujući povrede, probleme sa imunološkim sistemom i virusnu infekciju.

Simptomi

Postoji niz simptoma koji ukazuju na infekcije oka koje, ako se ne leče, postaju veoma bolne i izazivaju brojne komplikacije. Ako posumnjate da nešto nije u redu sa okom konja, odmah se obratite veterinaru. Otečeni kapci, iscedak iz oka, obilno lučenje suza, zamućeno, crveno i upaljeno oko su signali za reakciju.

Otok kapaka se javlja iz različitih razloga. Osim povrede glave i alergija, infekcija oka je verovatan uzrok otoka kapaka. Kad je reč o iscetku, neke izlučevine su normalna pojava. Ako je iscedak gust, žut ili beo, u pitanju je infekcija. Ako oko konja luči previše suza, to može biti znak ERU. Obratite pažnju na količinu suza!

U ranoj fazi infekcije, oko konja može delovati mutno ili zamućeno. Ukoliko oko prekriva beličasti film, to može ukazivati na ERU. Postoji mnogo razloga zbog kojih konjsko oko može delovati zamućeno, pa je neophodan odlazak veterinaru. Crvenilo i upala su najčešći pokazatelji bilo koje infekcije oka.

Konj i upale oka

Foto: Pixabay

Uzroci

Postoji nekoliko uzroka infekcija oka kod konja.

Bakterije i virusi mogu dospeti u oko konja na više načina, a najčešće se prenose insektima i nečistoćom.

Gljivice normalno žive na površini konjskog oka, ali ako postoji rana, kroz nju će gljivica dospeti u rožnjaču i izazvati infekciju koja se može razviti u apsces i izazvati slepilo.

Alergeni poput polena i prašine takođe mogu iritirati oko i izazvati konjuktivitis. On je naročito primetan u proleće i leto i nije uvek praćen bolovima.

Konj i upale oka

Foto: Pixabay

Infekcija parazitom Thelazia, koji je poznat kao očni crv, takođe napada konjsko oko. Konj se preko muve zarazi ovim parazitom koji se pojavljuje kao tanak crv u očima.

Infekcija oka nastaje i nakon dodira sa stranim telom. Ako je površina oka izgrebana, bakterije iz okoline će brzo izazvati infekciju, a oko će pocrveneti i poprimiti mutan izgled. Konj će verovatno i žmirkati i trzati glavom, a može se desiti da vam ne dozvoli da mu priđete.

Dijagnostikovanje

Veterinar obično veoma brzo postavi dijagnozu infekcije oka na osnovu fizičkog pregleda. Međutim, dijagnoza ne može uvek da otkrije uzrok. Ako se pregledom ne može utvrditi konačan problem, veterinar će uzeti bris iz oka konja, proveriti da li postoji oštećenje rožnjače ili pregledati da li se u oku nalazi strano telo, poput iverice, oseke od trave ili zrna peska. Mikroskopskom analizom rožnjače može se utvrditi prisustvo gljivica i bakterija u očima.

Terapija

Hitno uvođenje medikamenata u terapiju infekcije oka ključno je za uspešno lečenje. Veterinar može prepisati mast ili gel koji treba nanositi više puta dnevno. Ako je infekcija bakterijska, možda ćete konju davati antibiotske kapi za oči. Konju sa gljivičnom infekcijom oka verovatno će biti propisan antigljivični lek, a ako se pojave čirevi, izvesna je i hirurška intervencija.

Tretman za ERU usmerava se na lečenje zapaljenje i smanjenje nelagodnosti. Oblozi i kortikosteroidi mogu pomoći, ali neće izlečiti upalu. U teškim slučajevima veterinar će prepisati davanje injekcija u oko ili operaciju.

Ukoliko primetite poboljšanje u roku od nekoliko dana, ne treba da prestanete sa davanjem leka. Stopiranje lečenja pre potpunog saniranja upale ili povrede može izazvati recidiv i još više posledica. U nekim slučajevima, uzročnik infekcije (na primer, bakterija) može postati rezistentna na medikament.

Kad se pristupa lečenju očnih problema kod konja, treba imati na umu da infekcija može uticati na njegov vid. Zato mu se treba obraćati tiho, da se ne bi uplašio ukoliko priđete sa strane na kojoj je problematično oko.

Prognoza

Kada se lečenju infekcije oka brzo pristupi, prognoza je dobra. Međutim, nelečeni problem može dovesti do sekundarnih infekcija i slepila.

Dugoročna prognoza za konje sa ERU nije optimistična, jer se većini od polovine konja sa ERU normalna funkcija vida ne vraća. Lečenje može privremeno da sanira problem, ali ga neće izlečiti.

Prevencija

Konj i upale oka

Foto: Pixabay

Higijena okoline konja i maksimalno odstranjivanje prašine može pomoći u sprečavanju infekcije očiju.

Ako je seno prašnjavo ili je podloga veoma suva, možete ih blago navlažiti ili koristiti drugi materijal. Takođe proverite ivice na koritu odakle konj pije vodu, kao i rubove ograda i prepreka: ako su preoštre, konj može povrediti oči. Uklonite eksere koji vire iz ograda ili drugih struktura. Mreže za oči i lice od materijala koji nije iritantan će odvratiti muve.

Svakodnevno preventivno pregledajte oči svom ljubimcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari