• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačije alergije lako se otkrivaju i leče, ali donose i probleme: Ove alergene nikad nećete moći da uklonite

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najčešći alergeni su inhalacioni, kontaktni, hrana i oni koji potiču od buva

  • 0
Mačka Foto: Shutterstock/Pogodina Natalia

Alergeni su svuda oko nas i samo je pitanje čiji će organizam i kako reagovati na njih. Nalik ljudima, i mačke mogu da budu alergične na veliki broj stvari kojima su svakodnevno okružene. Neke alergije mogu biti blaže, dok neke mogu biti fatalne po život mačke ukoliko se ne otkriju na vreme.

Alergija je dobro poznat pojam i predstavlja preteranu reakciju imunog sistema na neki alergen (supstancu ili česticu). Najčešći alergeni kod mačaka su inhalacioni, kontaktni, hrana i oni koji potiču od buva.

Alergija na hranu

Hrana je najčešći izvor alergija kod ljubimaca, bilo pasa bilo mačaka. Namirnice koje mačkama najčešće smetaju su: piletina, riba, govedina, mlečni proizvodi, jaja, soja, gluten

Kada je u pitanju hrana, simptomi alergije manifestuju se u vidu problema sa varenjem (dijareja, gasovi, nadutost, povraćanje), iritacije kože poput svraba, crvenila i opadanja dlake, problemi sa disanjem, iako se retko vezuju za alergiju na hranu, ali u težim slučajevima mogu biti posledica te alergije.

Kod hrane, pronalaženje i otklanjanje alergena je teoretski najjednostavnije. Pod tim se podrazumeva postepeno uklanjanje gorenavedenih alergena, dok se simptomi ne povuku. Kada se to desi, pretpostavi se koji je alergen u pitanju, nakon čega se on ponovo ubaci u ishranu mačke kako bi se konačno utvrdilo da li je on. Ukoliko se ispostavi da jeste, trajno se uklanja iz ishrane ljubimca. Naravno, sve ovo se radi pod preporukom i uputstvom veterinara.

Alergija na buve

Alergija na buve, preciznije na pljuvačku buva, nije retka kod mačaka, a simptomi su: crvenilo, svrab i gubitak dlake. Poput hrane, alergija na buve se odstranjuje samim uklanjanjem alergena, u ovom slučaju buva.

Mačka i alergije Foto: Shutterstock/Nastyaofly

Kontaktne alergije

Mačka može biti alergična na razne stvari poput: lekova, parfema, sredstava za čišćenje, tkanina i raznih materijala (guma, plastika…), a najčešći simptomi su crvenilo, svrab, upale i otoci. Ove alergije se ustanovljavaju i otklanjaju uz pomoć veterinara, nekada putem lekova, a nekada drugim metodama.

Alergija na okolinu (inhalacioni alergeni)

Ova alergija je takođe česta, ali se ne leči lako. Naime, kako hranu i buve možemo manje/više jednostavno da uklonimo, alergene koji su u vazduhu ne možemo nikako da eliminišemo. Zbog toga se tretiranje ove alergije vrši iz drugog ugla.

Ukoliko mačku manje izlažemo alergenima (pročišćavanjem vazduha, redovnim čišćenjem prostora u kome boravi i smanjenjem njenog boravka napolju ukoliko je alergija sezonskog tipa), simptomi alergije će se ublažiti. Takođe, lekovi, vitamini i imunoterapija su vrlo efektni, ali isključivo pod nadzorom veterinara.

Najčešći alergeni ovog tipa su: grinje, životinjska dlaka, polen, dim, a simptomi alergije su nalik onima koji se viđaju kod ljudi: problemi sa disanjem, gušenje, kašljanje i kijanje, curenje nosa i suzenje očiju te svrab i crvenilo kože.

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kakva mačka: Uspela da se spakuje na policu i napravila najluđu pozu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari