• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Neoplazija kod mačke, abnormalni rast ćelija: Vlasnici pušači obratite pažnju - i duvanski dim izaziva tumor

B. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Mačka koja ima tumor bilo koje vrste može pokazati mnoge simptome, neke od njih ili nijedan

  • 0
Mačka bolest Foto: Shutterstock/Yuliya Shustik

Neoplazija kod mačaka je abnormalni rast ćelija u telu: pojavljuje se kod mačaka svih uzrasta i rasa, ali se najčešće viđa kod starijih mačaka. Abnormalni rast ćelija može dovesti do bujanja malignih ili benignih tumora čija prognoza i lečenje značajno variraju. Pojedine benigne neoplazije ne zahtevaju lečenje, osim ako ne ometaju telesne funkcije, dok mnogi oblici malignih karcinoma zahtevaju operaciju, hemoterapiju, terapiju zračenjem i davanje tečnosti, lekova protiv bolova i medikamenata za suzbijanje mučnine i pojačanje apetita, piše Thesprucepets.

Šta je neoplazija

Neoplazija je stanje kada se ćelije u telu mačke dele i razmnožavaju velikom brzinom što rezultira pojavom kvržica ispod kože ili unutrašnjih izraslina koje se ne vide odmah. Ove ćelije izazivaju pojavu čvrste mase abnormalnog tkiva koje se nazivaju tumori ili mogu infiltrirati normalne organe, kožu, nerve, kosti i vezivno tkivo.

Neoplazija može biti maligna ili benigna. Rak je termin koji se obično koristi za malignu neoplaziju, a ona može agresivno da napadne druge delove tela i izazove destrukciju tkiva, upalu, gubitak funkcije i nekrozu (smrt tkiva).

Maligna neoplazija se takođe može proširiti na druge organe u procesu metastaze. Benigna neoplazija ne napada i ne uništava lokalna tkiva i ne širi se po celom telu.

Vrste neoplazija kod mačaka

Postoje mnogi oblici neoplazije koji se mogu razviti u različitim delovima tela mačke, a neki su ozbiljniji od drugih. Uobičajeni oblici neoplazije su:

Limfom (najčešći oblik neoplazije i rak koji utiče na limfocite (bela krvna zrnca sa ulogom odbrane imunološkog sistema).

Karcinom skvamoznih ćelija - veoma agresivan tip raka koji se često javlja u ustima mačke i najčešći je tip oralnog tumora. U slučaju da se ne otkrije rano, može biti veoma težak za lečenje.

Sarkom na mestu injekcije - ovi oblici kancera mogu se razviti nakon što mačka primi injekciju, ponekad čak i godinama nakon toga. To su veoma retke reakcije (jedna na 10.000 - 30.000) u kojima se javlja lokalni tumor koji je agresivan. Rana intervencija i brzo ispitivanje bilo kakvih kvržica nastalih iz područja injekcije su ključni za identifikaciju i lečenje ove vrste tumora. Iako nije u potpunosti shvaćen, ovaj tumor javlja se kao rezultat upalne reakcije na aditive u vakcinama kod nekih mačaka.

Mačka bolest Foto: Shutterstock/Megaflopp

Tumori mastocita - nastaju kad mastociti, vrsta belih krvnih zrnaca, počnu nenormalno da rastu i napadaju druga tkiva. Pojavljuju se na koži, slezini i gastrointestinalnom traktu: oko 20 procenata tumora kože dijagnostikovanih kod mačaka su tumori mastocita.

Trihoblastomi - tip uobičajenih benignih tumora kože koji nisu povezani sa simptomima bolesti. Sve kvržice koje se pojave veterianr treba da pregleda, jer većina njih može se teško razlikovati samo gledanjem. Mačke vrlo vešto kriju znake bolesti, ali gubitak težine, povraćanje, letargija i dijareja su neki od najčešćih simptoma.

Drugi oblici raka - karcinomi mlečnih žlezda, kostiju, pluća i nervnog sistema pokazuju različite simptome, uključujući bol, otok i napade. Mačke koje nisu sterilisane uglavnom imaju mnogo veću učestalost tumora dojke koji mogu biti prilično agresivni, ali počinju kao masa na koži ili abdomenu.

Simptomi neoplazije kod mačaka

Simptomi neoplazije zavise od lokacije i vrste abnormalnih ćelija koje su zahvatile organe ili telo. Mačka sa malignom neoplazijom može pokazati mnoge simptome, neke od njih ili nijedan!

Svaku bolest ili promenu ponašanja treba da proceni veterinar, a uobičajeni simptomi neoplazija su: gubitak težine i apetita, letargija, povraćanje, dijareja, vidljive mase ili tumori, uvćana slezina ili drugi organi, tečnost u stomaku, gubitak težine.

Mačka Foto: Pixabay/skitterphoto

Gubitak težine i nedostatak apetita su udruženi simptomi: mačke sa malignim karcinomom gube težinu jer im je apetit smanjen zbog mučnine, bola ili opšteg osećaja slabosti izazvanog rastom i širenjem abnormalnih ćelija. Pošto neoplazija ometa sposobnost varenja, ponekad mačke mogu da budu proždrljive, ali i dalje gube na težini. U ovim slučajevima, gubitak težine uprkos kontinuiranoj konzumaciji hrane može biti jedini vidljivi simptom da nešto nije u redu. Mačke mogu prestati da jedu zbog mučnine, bola i lošeg osećaja: ako neoplazija utiče na stomak, creva, usta ili lice, mački će biti teško da žvaće, guta i vari hranu.

Letargija kod bolesne mačke manifestuje se dužim snom, spavanjem u neuobičajeno vreme, sakrivanjem ispod kreveta ili u ormarima, izbegavanjem komunikacije i nemogućnošću obavljanja normalnih aktivnosti poput igranja ili penjanja.

Povraćanje i dijareja - tumori gastrointestinalnog trakta obično izazivaju povraćanje, jer normalni digestivni procesi ne mogu da se odvijaju. Tumori mogu izazvati opstrukcije koje dovode do povraćanja koje se javlja iznenada, a mačke mogu povraćati mesecima, pa čak i godinama. Hronično povraćanje je često povezano sa gastrointestinalnim limfomom. Dijareja je posledica izmenjene i oštećene funkcije crevne sluznice, posebno ako su ćelije raka prisutne duž gastrointestinalnog trakta. Dijareja se pojavljuje i zbog nemogućnosti pravilnog varenja hrane ili crevne blokade.

Vidljive mase ili tumori - mačke sa neoplazijom mogu imati kvržice ispod kože ili krzna koje su vidljive i mogu se opipati.

Povećana slezina ili drugi organi - kada ćelije raka infiltriraju unutrašnje organe, oni se uvećavaju. Veterinar će otkriti uvećanu slezinu, jetru ili bubrege kada vrši palpaciju abdomena tokom pregleda. Vlasnik može da otkrijete uvećane organe dok mazi mačku, pogotovo ako je mnogo smršala.

Tečnost u stomaku - u slučaju postojanja karcinoma, u stomaku mačke može se nakupiti tečnost koja vrši pritisak na pluća i druge organe, a mačka otežano diše, pokazuje veliki, naduveni stomak i nevoljna je da se kreće ili obavlja bilo kakvu aktivnost.

Mačka bolest Foto: Shutterstock/Zhuravlev Andrey

Uzroci neoplazije

Kao i kod ljudi, često je teško odrediti zašto se neoplazija razvija, a mogu je izazvati određeni virusi, poput virusa mačije leukemije (FELV) i virusa mačje imunodeficijencije (FIV). I genetika može biti uzrok koji doprinosi pojavi određenih vrsta raka, a faktori životne sredine i ishrana takođe igraju veliku ulogu. Izloženost hemikalijama, kancerogenima i zagađivačima mogu doprineti pojavi kancera, a jedan od izazivača je i duvanski dim.

Dijagnostikovanje neoplazije kod mačaka

Veterinar će mačku detaljno fizički pregledati, i u zavisnosti od toga na koju vrstu neoplazije sumnja, uradiće dodatne testove: analizu krvi da bi se pronašle abnormalnosti u belim krvnim zrncima, funkciji bubrega i potencijalnom oštećenju jetre. Mačka će biti testirana na FELV i FIV. Rendgen i ultrazvuk abdomena i grudnog koša će utvrditi da li su organi abnormalni ili su prisutne metastaze. Ako se na koži otkriju uvećani limfni čvorovi ili mase, izvesna je i biopsija. U slučaju hronične dijareje, veterinar će obaviti pregled i analizu uzorka fecesa kako bi se isključili paraziti i drugi izvori dijareje. Ako se sumnja na rak creva ili želuca, veterinar će obaviti ultrazvuk i/ili biopsiju creva. U slučaju prisustva neuroloških simptoma, može se uraditi CT skeniranje.

Lečenje neoplazija kod mačaka

Lečenje zavisi od vrste neoplazije i koliko je ozbiljna. Ako se radi o benignoj izraslini, koja ne uznemirava mačku, možda ništa ne treba raditi povodom toga. Ako se radi o agresivnom i malignom tumoru, indikovano je uklanjanje hirurškim putem, a u zavisnosti od vrste tumora, operacija će biti praćena hemoterapijom ili terapijom zračenjem.

Neki karcinomi mogu biti izlečivi, u zavisnosti od vrste i lokacije. Najčešći karcinomi poput limfoma nisu izlečivi, ali mačka može imati dobar kvalitet života dok se rak drži pod kontrolom.

Ako je maligna neoplazija veoma agresivna, eutanazija može biti najhumanija opcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Amputirali mu zadnje šapice, a uskoro će i prednje: Vlasnici odbacili mačka zato što je bolestan

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari