• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mačka žmirka i “čkilji” na jedno oko, trlja ga ili drži poluotvoreno: Nema druge, u pitanju je infekcija

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neuobičajeno treptanje, trljanje, crvenilo, otoci, žmurenje... ozbiljni su simptomi infekcije očiju koje ne treba da lečite "odokativno" i u kućnim uslovima, već potražite pomoć veterinara koji će postaviti pravu dijagnozu

  • 0
Mačka problemi sa očima Foto: Shutterstock/Ilya Akinshin

Neki problemi sa očima kod mačke mogu da budu veoma bolni: povrede i infekcije izazivaju "čkiljenje" na jedno oko, ili ga mačka drži poluotvoreno, pa ga čak i zatvori da bi ga zaštitila i ublažila bol.

Osnovni uzrok žmirkanja i čkiljenja kod mačke je upala koju obično potvrđuju simptomi kao što su: suzne oči, iscedak, crvenilo, trljanje, preterano treptanje i vidljivi treći kapak.

Neuobičajeno treptanje, trljanje očiju, crvenilo i držanje jednog oka otvorenim ili poluzatvorenim su ozbiljni simptomi infekcije. Odnesite mačku veterinaru na pregled i ne pokušavajte sami da ublažite iritaciju oka pre nego što se postavi dijagnoza.

Uzroci žmirkanja očima kod mačaka

Postoji mnogo razloga zbog kojih će mačka žmirkati ili držati jedno oko zatvoreno. Iako je to opšti znak iritacije oka i virusnih i bakterijskih infekcija, uzrok ponekad ne mora da bude ozbiljan i možete ga sanirati kod kuće.

Izgrebana rožnjača, blefaritis, konjuktivitis, glaukom, entropija i alergije treba da se leče i za njihovo dijagnostikovanje merodavan je veterinar.

Ogrebotine rožnjače kandžama u borbi ili tokom igre, nastale trljanjem o grubu površinu ili drugim fizičkim načinima izazivaju iritaciju, otok i nelagodnost, suzenje, crvenilo i preterano treptanje. Oko je bolno na dodir i vidi se malo krvi u njegovoj unutrašnjosti. Povrede rožnjače su veoma bolne i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Blefaritis se najčešće ispoljava iritacijom očnog kapka koja nastaje zbog inflamatornih tegoba, alergije, infekcije oka, tumora, pa čak i urođenih poremećaja. Mačka trepće u malim nepravilnim razmacima kako bi ublažila bol.

Konjuktivitis kod mačaka Foto: Shutterstock

Konjunktivitis ili ružičasto oko je upala trećeg kapka mačijeg oka. Oko je crveno i otečeno i uglavnom je posledica virusa mačijeg herpesa. On se manifestuje i obilnim lučenjem suza, žmirkanjem i pojavom sekreta koji u zavisnosti od uzroka konjuktivitisa, može biti bezbojan i vodenast ili gust i tamne boje. Konjunktivitis je veoma zarazan.

Entropija je genetsko stanje gde se ivice kapaka okreću ka unutra i trljaju o rožnjaču, izazivajući iritaciju koja primorava mačku da šapom trlja oko i stalno žmirka ili trepće da bi ga zaštitila. Entropiji su najpodložnije persijske mačke. kad entropija izazove infekciju, ona se pojavljuje u vidu sluzi ili žutog iscetka koji izlazi iz ugla mačijeg oka.

Glaukom nastaje kao rezultat akumulacije tečnosti na prednjem delu oka, obično odmah iza sočiva. Ova tečnost vrši veliki pritisak na optički nerv i izaziva bol koji mačka pokušava da odagna treptanjem ili žmirkanjem na jedno oko. Njen vid će takođe biti oštećen i s vremenom može da oslepi.

Strano telo u oku izaziva suze koje pokušavaju da ga izbace i tako zaustave iritaciju. Najčešće čestice koje ulaze u oko su prašina, pesak, staklo, pa čak i delići metala, kao i već spomenuto savijanje trepavica ka rožnjači. Strane čestice u mačijem oku izazivaju i blefarospazam i otok, pa će mačka držati jedno oko zatvoreno. Pokušaj uklanjanja nekih stranih čestica iz mačijeg oka može izazvati jak bol pa i povrede, pa bi to trebalo da obavi veterinar.

Alergije mogu da izazovu iritaciju oka: ako je mačka alergična, ona će reagovati na mnoge supstance, uključujući parfeme, lekove protiv buva, neke namirnice ili hranu i pojedine alergene u domu, poput polena i buđi. Uobičajena lokalizovana alergijska reakcija kod mačke je i otok oko oka.

Drugi uzroci iritacije oka su: anizokorija (različita veličina zenica), suvo oko i osetljivost na svetlost (fotofobija).

Mačka problemi sa očima Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Lečenje i kućna nega mačaka sa očnim problemima

Lečenje nabrojanih oboljenja i tegoba zavisi od uzroka, odnosno dijagnoze koju postavlja veterinar. Antibiotici se primenjuju ako je zapaljenje prouzrokovano bakterijskom infekcijom (bakterijski konjunktivitis), a u slučajevima mačijeg virusnog ružičastog oka, infekcija može nestati sama. Veterinar će pomoći da se identifikuju alergeni koji izazivaju upalu. Obično je najbolje rešenje za alergije da se eliminiše iritant - određena hrana, parfem ili nečistoća u domu.

Uklanjanje stranog tela u oku se obično vrši pod anestezijom, u zavisnosti od težine slučaja. Veterinar može da primeni kapi koje smiruju upalu oka, posebno ako je žmirkanje uzrokovano glaukomom.

Vlasnik mačke ne može da leči iritacije oka kod kuće, jer se mogu javiti komplikacije u vidu daljeg oštećenja rožnjače. Najbolje što se može uraditi je sprečavanje mačke da stalnim trljanjem oka i češanjem dodatno ošteti rožnjaču.

Konjuktivitis kod mačaka Foto: Shutterstock

Saveti za ublažavanje upale mačijeg oka u kućnim uslovima

Operite mački oko običnom vodom: na ovaj način možete izbaciti strano telo. Ako možete, odsecite mački kandže na prednjim šapama ili uvijte šape da se ne bi češala i iritirala oko. Ogrebotine lako stvaraju čireve rožnjače koji se teško i sporo leče.

Bez obzira na to da li koristite prirodne meleme ili lekove, nikad ne lečite samoinicijativno infekcije mačijeg oka. Postoje različite bolesti koje mogu izazvati slične simptome, a bez pravilne dijagnoze, možda ćete samo pretpostaviti od čega mačka pati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari