• 1
 ≫ 

Konjuktivitis kod mačaka: Zbog čega nastaje “ružičasto oko”?

 ≫ 

Ovo često oboljenje napada mačije čulo vida u zaraznom i neinfektivnom obliku, lako se leči, ali se ne sme zapostaviti, jer oštećuje oči i može izazvati slepilo

  • 1
Konjuktivitis kod mačaka

Foto: Shutterstock

Konjuktivitis je prilično česta bolest mačijih očiju.

Vlasnici treba da budu upoznati sa znacima ovog oboljenja, kako bi pomogli maci u suzbijanju tegoba i sprečili njegovo širenje.

Šta je konjuktivitis

Konjuktivitis, poznat i kao “ružičasto oko”, izaziva upalu konjuktive, roze obojenog mesnatog tkiva oko oka, i stvara promene na jednom organu čula vida ili oba istovremeno. Postoje dve vrste konjuktivitisa kod mačaka - zarazni i neinfektivni. Obe varijante imaju iste simptome, ali se razlikuju u zavisnosti od uzroka.

Simptomi konjuktivitisa

Kod mačaka zaraženih konjuktivitisom javlja se: pojačano crvenilo i otok, često treptanje, beli ili žuti iscedak iz oka, preterano suzenje očiju i kijanje (kod infektivnog konjuktivitisa). Maca često drži oči zatvorene, trlja oči ili udara šapama po njima. Crvenilo i otok su očigledan znak konjuktivitisa, kad se ružičasti mesnati deo u unutrašnjosti oka upali i natekne. Mačka žmirka ili često trepće, jer oseća nelagodu i bol u oku. Oko (ili oči) luči mnogo suza i razvija iscedak, zbog čega ta oblast postaje vlažna ili nečista. Neprijatnost koju mačka oseća primorava je da se često trlja o nameštaj, tepih ili to čini šapama kako bi sebi olakšala problem. Mačka sa infektivnim konjuktivitisom, uzrokovanim virusom, ima respiratorne simptome oboljenja, uključujući kijanje.

Uzroci konjuktivitisa

Uzroci konjuktivitisa određuju da li je u pitanju infektivni ili neinfektivni tip oboljenja. Ako je izazivač virus, konjuktivitis se smatra infektivnim. Najčešći tip virusa je mačiji herpes virus tip-1, poznat i kao mačiji virusni rinotraheitis (FVR). Druga vrsta infektivnog konjuktivitisa je uzrokovana bakterijama hlamidofila, stafilokoka i streptokoka. Iritacije životne sredine: prašina, buđ, dim, loš kvalitet vazduha, osveživači i druge iritantne stvari u domu mogu izazvati konjuktivitis. Čak je i šampon za kućne ljubimce čest uzrok ove očne upale.

Dijagnostikovanje konjuktivitisa

Veterinar će obaviti fizički pregled kako bi utvrdio da li mačka ima konjuktivitis ili ne. Često uz konjuktivitis dolaze i drugi problemi, uključujući respiratorne bolesti i druge promene na očima. Oftalmoskop se može koristiti za bolji pogled na mačije oko, a možda će biti potrebni i dodatni testovi kako bi se isključili drugi problemi sa očima.

Terapija i nega

Konjuktivitis se leči specijalnim kapima za oči, ali se mora eliminisati i osnovni razlog oboljenja. Suplementi za jačanje imuniteta, steroidi, antibiotici, antiinflamatorni i drugi lekovi mogu se preporučiti u zavisnosti od uzroka konjuktivitisa. Topla, vlažna pamučna krpica će ublažiti nelagodnost i očistiti oko zahvaćeno upalom.

Konjuktivitis kod mačaka

Foto: Shutterstock

 

Prognoza bolesti

Ako je mački dijagnostikovan infektivni tip konjuktivitisa, u njenom organizmu virus će i dalje biti prisutan. To samo znači da je bolest sklona recidivu. Ukoliko mačka ima bilo koju vrstu konjuktivitisa, ali nije lečena, to će izazvati mnoge probleme, uključujući oštećenje oka i slepilo.

Prevencija konjuktivitisa kod mačaka

Uredno okruženje u kojem maca boravi će pomoći u sprečavanju neinfektivnog tipa konjuktivitisa. Teže je sprečiti infektivni tip oboljenja, ali i to možete postići, pogotovo ako imate više mačaka. Zaražene mačke držite dalje od ostalih kako biste smanjili mogućnost širenja infekcije. Konsultujte veterinara u vezi sa davanjem imuno suplemenata koji će ojačati mačiji imunološki sistem. Nakon dodirivanja zaraženih mačaka, dobro operite ruke.

Da li je konjuktivitis zarazan za ljude?

Nijedan tip konjuktivitisa od kojih obolevaju mačke nije zarazan za ljude, ali ih oni mogu preneti dodirom drugim mačkama. Ako osoba ima bliski kontakt sa macom koja ima herpes virus tip-1 ili očigledan konjuktivitis, treba da opere ruke pre nego što uzme drugu mačku. Zato ograničite izloženost mačke virusima i bakterijama kad god je moguće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Реп

    13. septembar 2022. | 12:56

    Преслатки мацани. Пажња је врло важна.