• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto neke mačke imaju predugačke očnjake?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri najvažnija i najduža mačija zuba imaju ulogu da cepaju hranu koju ona ne može da žvaće i nemaju nikakvu vezu sa "isisavanjem" krvi što možda najviše plaši neke ljubitelje životinja

  • 0
Veliki očnjaci kod mačaka Foto: Shutterstock/Mary Sswift

Mnoge mačke imaju fizičke karakteristike zbog kojih su posebne u odnosu na druge kućne ljubimice.

I baš kao što su polidaktilne mačke imaju obožavaoce zbog svojih dodatnih prstiju, postoji mnogo ljudi koji su ludi za macama sa "vampirskim" očnjacima!

Mace sa dugačkim očnjacima imaju izgled divljih rođaka, ali je njihov DNK potpuno pitom.

Da li ste se zapitali zašto neke mačke imaju dugačke očnjake?

Mačka ima 30 stalnih zuba, a u uzrastu mačeta ih ima za četiri manje. Kako sazreva, i njeni zubi se menjaju, pa joj očnjaci, kojih ima četiri, narastu do oko centimetar. To su njeni najvažniji zubi, jer ih koristi za lov.

@gothamthevampirecat #🧛🏻 #fangs #catsoftiktok #cats #blackcats #animalsoftikitok #catlover #funnycat #catvideos #vampirecat #funnycats #foryou #fyp ♬ Original Sound - Unknown

Mačka ne može da žvaće hranu, jer nema ravne kutnjake. U suštini, ona cepa hranu dok je jede, a njeni očnjaci imaju tzv. "žleb za krvarenje" koji zaseca plen, a krv iz njega natapa komade hrane da se mačka ne bi ugušila. Meso koje mačka jede ne sme da sadrži kosti ni mnogo masnih delova.

Čini se da crne mačke mogu da se pohvale učestalijim "vampirskim" očnjacima u odnosu na druge mačke. Ipak, oni im uopšte ne služe za "isisavanje" krvi iz plena.

I mnoge mačke istočnjačkog porekla imaju ovu osobinu. Sijamska i orijentalna kratkodlaka mačka često imaju duže očnjake od onih koji se viđaju kod bilo koje kućne mačke. Očnjaci kod nekih mačaka su reprezentativniji od drugih, a ponekad su samo malo uočljivi.

@gothamthevampirecat I can deny it no longer! #catsoftiktok #trending #cats #fangs #vampirecat #fyp #foryou ♬ built like a baked bean - Motiny

Ako mačka ima dugačke očnjake, to ne znači da s njom nešto nije u redu. One samo slučajno imaju ovaj ukras i čuvaju deo žestokog mačijeg DNK iz prošlosti. One vam neće namerno nanositi povrede, ali ako se to ipak desi vama ili vašim prijateljima, uvek se možete obratiti veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari