• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li da neke mačke na šapama imaju veći broj prstiju nego inače?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji genetska promena kod maca koja se zove polidaktilija: ona predstavlja anomaliju ali nije deformitet: umesto da mačke imaju ukupno 18 prstiju, njihov broj mnogo je veći

  • 0
Polidaktilija kod mačaka Foto: Shutterstock

Mačka na šapama ima 18 prstiju, po pet na prednjim i po četiri na zadnjim.

Ali, postoje i posebne mace koje imaju više prstića od navedenog broja!

Ova pojava srećom nije deformitet, već genetska anomalija i zove se polidaktilija.

Polidaktilija je reč grčkog porekla koja u bukvalnom prevodu znači “mnogo prstiju”.

Ponekad polidaktilne mačke na prednjim šapama imaju veći broj prstiju koji liče na palac.

Svetski rekorderi

Nosilac titule mačke sa najizraženijom polidaktilijom, prema Ginisovoj knjizi rekorda je Džejk, prugasto-riđi Kanađanin koji ima 24 prsta! Svaki njegov prst ima kandžu, jastučić i posebnu strukturu kostiju.

Priča o mačku po imenu Miki Maus, koji je živeo 70-ih godina prošlog veka, kaže da je imao čak 32 prsta! Moguće je, međutim, da je ovaj macan imao "duple šape", a ne polidaktiliju.

Perfektni lovci

Polidaktilija kod mačaka Foto: Shutterstock

Polidaktilija se pokazala kao dobra “falinka” u slučaju mejn kun rase. Kod njih su šire šape sa dodatnim prstima funkcionisale kao prirodne “cipele za sneg”. Iako se polidaktilija više ne smatra dominantnom odlikom ove rase, ona je ipak uvršćena u njihove zvanične osobine.

Ribarski pomoćnici

Polidaktilne mace navodno su u prošlosti donosile sreću moreplovcima i ribarima. Mit o ovoj anomaliji ostao je ukorenjen u nekim narodima: prenose se priče da su ove mačke dobile dodatne prste na šapama, jer su plovile sa ribarima. Zahvaljujući višku prstiju, odlično su održavale ravnozežu na brodićima prilikom pojave velikih talasa ili nevremena.

Hemingvejeve ljubimice

Mejn kun, rasa najčešće pogođena polidaktilijom Foto: Pixabay

Polidaktilne mačke imaju i drugo ime: Hemingvejeve.

Poznati pisac Ernest Hemingvej svojevremeno je od jednog kapetana broda dobio belu polidaktilnu mačku po imenu Snežna grudva (Snowball). Pisac je veoma zavoleo ovu mačku, ali se nije zadržao samo na njoj: u svojoj kući, u Ki Vestu, na Floridi, živeo je sa više od pedeset mačaka od kojih je gotovo polovna bila polidaktilna. Zbog naklonosti čuvenog pisca prema mačkama sa viškom prstiju, one se i zovu Hemingvejevim. Ukoliko nekoga put nanese u Ki Vest, može da poseti piščev dom, gde živi kolonija mačaka. Neke su potomci Grudve snega.

Polidaktilne mačke su bile toliko popularne da je jedna dospela i do Bele kuće. Predsednik Teodor Ruzvelt imao je šestoprstu macu Papuču.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari