• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto mačka povraća hranu? Ako je izbacuje najmanje jedanput nedeljno, obratite se veterinaru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao simptom narušenog zdravlja, povraćanje kod kućne ljubimice može da bude posledica nekog oboljenja, ali ga izaziva i gutanje obroka, zatvor, loše varenje, paraziti, trovanje, stres i mentalne tegobe

  • 1
Mačka povraćanje hrane Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Povraćanje se smatra nespecifičnim simptomom narušenog zdravlja mačke i povezano je sa nizom zdravstvenih problema.

Ako mačka povraća nesvarenu hranu, to može biti znak unutrašnje opstrukcije ili pankreatitisa, ili posledica gutanja hrane, zatvora, lošeg varenja, parazitske infekcije, trovanja, stresa, depresije ili čak anksioznosti.

Važno je da saznate pravi razlog povraćanja i šta da uradite dok ne stignete kod veterinara, piše Thesprucepets.

Koja je razlika između povraćanja i regurgitacije?

Poznavanje razlike između ova dva pojma može da bude korisna informacija za veterinara koji treba da utvrdi tačan razlog zdravstvenog problema koji tera mačku na povraćanje.

Regurgitacija se često pogrešno smatra povraćanjem, ali regurgitirana hrana nije tretirana želudačnom kiselinom.

Povraćanjem se izbacuje sadržaj iz želuca: hrana, voda ili žuč. To je proces koji obično prati mučnina i kontrakcija trbušnih mišića, a mačka previše balavi pre nego što povrati. Regurgitacija je pak izbacivanje sadržaja iz usta ili jednjaka. Hrana i/ili voda ili drugi progutani predmeti ne stižu do stomaka i nema napora prilikom izbacivanja. Za razliku od povraćanja, regurgitacija je pasivan proces kad mačka samo izbacuje ono što je progutala. Regurgitacija se dešava u roku od 30 minuta do dva sata nakon jela.

Mačka povraćanje hrane Foto: Pixabay/aruggeri

Uobičajeni uzroci povraćanja ili regurgitacije kod mačke

Najčešći uzroci povraćanja uglavnom se svode na: prebrzo gutanje hrane, alergija na pojedine namirnice, nagomilane kuglice dlaka, hrana i promene u ishrani, gastritis, iritacija jednjaka, paraziti, zatvor, strani predmeti u crevima, gutanje toksina ili otrovnih biljaka.

Mačka povraćanje hrane Foto: Pixabay/calicodesign

Šta da uradite ako mačka povraća nesvarenu hranu?

Često povraćanje nije normalna pojava kod mačaka. Povraćanje više od jednom nedeljno je definitivno znak nekog zdravstvenog problema. Ako mačka povraća nesvarenu hranu, hranite je manjim obrocima ili sipajte obrok u igračku slagalicu.

U slučaju da mačka i dalje povraća nesvareno, i uz to ima nedostatak apetita, gubitak težine, letargiju ili dijareju, odmah je odvedite kod veterinara.

Mačka povraćanje hrane Foto: Pixabay/photosforyou

Kako da pomognete mački koja povraća

U zavisnosti od dijagnoze koju uspostavi veterinar, mački će možda biti potrebna hospitalizacija radi terapije i nege, ili će joj biti potreban samo ambulantni tretman i oralni lekovi. Ako veterinar posumnja da mačka ima crevnu blokadu, možda će ljubimica morati da bude operisana.

Kako sprečiti povraćanje kod mačke

U zavisnosti od toga zašto mačka povraća, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da to sprečite.

Mačka koja jede prebrzo mora da jede češće i manje obroke. Proverite koju količinu hrane mačka pojede i način na koji je unosi. Ako mačka povraća kuglice dlake, posvetite se detaljnijoj nezi njenog krzna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. avgust 2023. | 15:28

    Imam 3 mačke u kući. Povraćanje kod mačaka je normalna pojava. Na taj način izbacuju dlake, neke su halapljivo jedu, brzo i samo gutaju hranu bez žvakanja, neke jedu previše pa povrate. Ništa strašno sve dok mačka normalno jede, pije i normalno se ponaša. Ako je mačka pospana, nezainteresovana za hranu i igru onda je odvedite veterinaru.