• 1
 ≫ 

Zašto mačka povraća vodu?

 ≫ 

Jedna od čestih posledica stomačnih tegoba je izbacivanje bistre tečnosti, što može biti znak bezazlenih promena u organizmu, ali i ozbiljnih bolesti

  • 1
Mačka i povraćanje vode

Foto: Shutterstock

Kućni ljubimci s vremena na vreme pate od stomačnih tegoba zbog kojih mogu da povraćaju.

Mačke povraćaju iz više razloga, a sadržaj koji izbace je raznolik. Ako izbacuju vodu ili bistru tečnost, to može ukazati na prolazne tegobe, ali i ozbiljne probleme sa zdravljem.

Mačka i povraćanje vode

Foto: Shutterstock

Samo povraćanje ne smatra se specifičnim simptomom bolesti, ali može biti povezano sa nizom zdravstvenih problema. Možda je reč o alergijskim reakcijama, unutrašnjim opstrukcijama, pankreatitisu, toplotnom udaru/hipertermiji, hipotermiji, parazitskim infekcijama, bolestima jetre, trovanju, stresu, depresiji ili čak anksioznosti, prenosi Thesprucepets.

Uzroci povraćanja

Ponekad je teško razlikovati vodu i bistru tečnost. Ako mačka izbacuje bistar sadržaj, to može da bude tečnost iz digestivnog trakta. Mačka ponekad povrati odmah nakom što popije veliku količinu vode i taj sadržaj je bistar. Kada prebrzo proguta veću količinu vode, stomak joj se napuni i poveća, zbog čega mora da povrati višak. U ovom slučaju, saznajte šta izaziva pojačanu žeđ i povećanu potrošnju vode: to mogu bitri bolesti bubrega, hipertireoza i dijabetes.

Drugi uzroci povraćanja vode su bolesti, nagomilane kuglice dlake, gastritis

Loptice od dlake

Mačka i povraćanje vode

Foto: Shutterstock

Mačka je čista životinja i neguje se često u toku dana. Dok se čisti, papile na njenom jeziku skupljaju mrtvu dlaku koju maca guta. Većina dlaka prolazi kroz digestivni trakt bez problema, ali dlake ponekad ostaju u stomaku i formiraju kuglu. Mačka obično izbaci bistru tečnost pre nego što povrati kuglice dlaka. Iako je ovo normalna pojava, mačka ne bi smela često da povraća nakupljenu dlaku. Osim toga, mačku ne sme ništa da boli prilikom povraćanja. Da biste sprečili često gomilanje dlake u mačijem stomaku, u ishranu joj dodajte specijalni gel za eliminisanje ovog problema. Macu redovno četkajte kako biste je oslobodili suvišne dlake sa tela.

Promene u ishrani

Kada dođe do promene u rasporedu hranjenja, ako mačka propusti obrok ili jede kasnije nego što je uobičajeno, ona može povraćati bistru tečnost. Razlog može biti i nagla promena hrane. Kad menjate proizvođača ili hranu, činite to postepeno, tokom perioda od pet do sedam dana. Postepeno smanjujte količinu “stare” hrane i istovremeno povećavajte količinu nove.

Vaša mačka možda brzo jede ili pak guta hranu: i to može da izazove povraćanje. Ako mačka ima osetljiva creva, može povraćati delimično svarenu ili nesvarenu hranu. Ako veterinar isključi zdravstvene probleme, a mačka i dalje povraća, ponudite joj komercijalnu hranu za mačke sa osetljivim stomakom. Ako se i pored toga situacija ponovi, možda ćete mačku morati da podvrgnete dijeti.

Halapljiva mačka mora se hraniti drugačije kako ne bi gutala obrok. Igračke i slagalice sa hranom su odlične, jer stimulišu predatorske instinkte. Igračka hranilica usporava vreme konzumiranja obroka, pa mačka ne može da ga pojede prebrzo.

Mačka i povraćanje vode

Foto: Shutterstock

Loše varenje

Mačiji stomak proizvodi različite želudačne sokove, kao i kiselinu za varenje hrane. Međutim, ako mačka iz nekog razloga preskoči obrok ili nije jela na vreme, nakupljeni sok i kiselina mogu iritirati njen stomak i izazvati povraćanje. Mačke sa smetnjama u varenju povraćaju bistru tečnost, žutu i belu penu. Ako posumnjate da povraća zbog lošeg varenja, ponudite joj male i češće porcije u isto vreme tokom dana kako bi se ublažilo nakupljanje želudačne kiseline.

Gastritis i drugi uzroci

Ako mački dozvoljavate da izlazi napolje, može se desiti da pojede nešto što će joj iritirati stomak. Ukoliko se to dogodi, možda će povraćati bistru tečnost, prošaranu tragovima krvi ili žuči. Ako mačka izgubi apetit, postane depresivna, letargična ili dehidrira, najverovatniji uzrok tome je gastritis. Drugi uzroci koji će izazvati povraćanje su: paraziti, zatvor, opstrukcija stranog tela u crevnom traktu, toksini, metabolički poremećaji kao što su dijabetes, bolest bubrega i hipertireoza.

Pregledi i terapija

Često povraćanje nije normalno za mačku. Povraćanje više od jednom nedeljno je definitivno znak problema. Ako mačka povraća bistru tečnost ili vodu nekoliko puta i/ili u kombinaciji sa drugim simptomima, kao što su nedostatak apetita, gubitak težine, letargija ili dijareja, obratite se veterinaru. Osim fizičkog pregleda, on će proveriti vitalne znake, obaviće palpatorni pregled stomaka i izvršiti analizu krvi, a može zatražiti i rendgenski snimak. Analiza krvi će proveriti funkciju organa, uz eliminaciju znakova bolesti jetre ili bubrega, kao i nivo crvenih krvnih zrnaca i trombocita. Rendgenska studija će proveriti da li postoji tečnost u abdomenu i da li u crevima postoji neka blokada.

U zavisnosti od toga šta veterinar otkrije, mački će možda biti potrebna hospitalizacija radi terapije tečnostima i potporne nege, ili će dobiti samo ambulantni tretman i medikamente. Ako veterinar posumnja na blokadu creva, možda ćće opcija biti i hirurški zahvat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari