• 1
 ≫ 

Koje su najčešće bolesti kod mačaka i kako ih prepoznati: Ovo morate da znate ako volite mačke

 ≫ 

Evo koje su najčešće bolesti kod mačaka

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Mačke su prirodni lovci. One su hitre, snalažljive, snažne i mudre. Međutim, može se destiti da imaju zdravstveni problem koji čitav njihov život stavlja na “čekanje”.

Postoji nekoliko bolesti kod mačaka, koje su veoma opasne ukoliko se ne reaguje na vreme, piše Apetit.rs.

Mačke su generalno prilično izdržljive, ali mogu patiti od nekih nedostataka.

Evo koji su to česti zdravstveni problemi kod mačaka:

  • Oboljenja donjih mokraćnih puteva - Ova oboljenja kod mačaka su veoma česta. Simptomi su često, otežano i bolno mokrenje praćeno glasnim negodovanjem mačke, kao i mokraća promenjene boje i jakog mirisa, zatim intenzivno lizanje perinealne regije, sve do poremećenog opšteg stanja, gubitka apetita, apatije i povraćanja.

    • Hronično oboljenje bubrega - Simptomi su učestalo konzumiranje vode vode, često uriniranje, gubljenje težine, nedostatak apetita, povraćanje, malokrvnost, visok pritisak i slepilo.
  • Dijabetes - Javlja se kod mačaka srednjih godina do onih u starijem dobu. Mačka mnogo pije, i često urinira, gubi težinu, a apetit ostaje dobar. Ukoliko je bolest uznapredovala do keto-acidoze, mačka počinje da povraća, slaba je na zadnjim nogama, nekada kolabira.
  • Problem sa glistama - Čest je problem kod mačaka, čak i kod onih koje žive u kući ili stanu. Simptomi su loš apetit, povraćanje, gubljenje na težini, proliv, gliste u stolici, napet stomak. Treba ih redovno otklanjati da se ne bi prenosile.
  • Rak - ima veliku učestalost, i na njega se gleda kao na nešto neizlečivo. Ipak, često se ovakva oboljenja mogu tretirati.

Zarazne bolesti kod mačaka

S druge strane, najčešće zarazne bolesti kod mačaka su FIV, FeLv, FIP i FHV

  • FIV - Mačeća virusna imunodeficijencija. Teška zarazna bolest mačaka i izaziva je virus iz iste familije kao virus side kod ljudi. Napada imuni sistem mačke, a ne prenosi se sa mačke na ljude.
  • FeLv - Mačeća virusna leukemija. Virusno oboljenje koje izaziva jako oštećenje imunog sistema.
  • FIP - Mačeći zarazni peritonitis. Teška zarazna bolest koja najlakše napada mačke starosti od 6 meseci do 5 godina. Virus napada unutrašnje organe, i može biti mokri i suvi.
  • FHV 1 - Virusni rinotraheitis mačaka. Oboljenje mačaka čiji je uzročnik herpes virus tip 1. Prepoznajemo ga po visokoj temperaturi, kijanjem, nosnim iscetkom, iscetkom iz očiju. Od njega oboljavaju samo mačke.

Poruka je jasna: na prvu promenu ponašanja ili funkcionisanja vaše mačke važno je pažljivo pratiti simptome i posavetovati se sa veterinarom. Preventiva je takođe mnogo važna. Istražite sve opcije i sve najbolje prakse u gajenju mačaka, kako bi vašu ljubimicu bar nekako zaštitili od zdravstvenih problema.

Video: Bolje se snalazi pod vodom nego neki ljudi na kopnu: : Zlatni retriver roni ko blesav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    24. april 2022. | 22:19

    FHV 1 mislim da se moj mačak razboleo od te bolesti, često mokri,pluća mu sviraju,nosić mu curi,oči krmeljive,uši su mu vruće ali jede i pije vodu