• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mačke sa maskom: 10 najtraženijih ljubimaca sa blistavim plavim očima, među njima i malo poznata španska rasa

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Velika površina tela mačaka poznatih i kao kolor point je svetle boje, a njihovi repovi, uši, lica, šape i noge su tamni

  • 0
Mačka sa plavim očima Foto: Shutterstock/Cynthia A Jackson

Oči tek rođenih mačića uvek su plave i one mogu da ostanu takve, ali se njihova boja menja kako sazrevaju i dolazi do proizvodnje pigmenta melanina. Odrasle mačke sa plavim očima nisu široko rasprostranjene. Kada odrasla mačka ima plave oči, to je rezultat njene genetike i često su plavooke mačke "kolor point", odnosno imaju tzv. masku.

Mačke sa maskom imaju telo svetle dlake, a njihovo lice, uši, rep, često i šape i noge su tamnije boje od ostatka tela.

U njihovim šarenicama ne dolazi do stvaranja pigmenta, a kada se svetlost odbija od zaobljene površine njihovih očiju, one izgledaju plave.

Evo 10 rasa mačaka koje kad odrastu gotovo po pravilu ili najčešće imaju plave oči.

1. Balinezijska mačka

Balinezijska mačka Foto: Shutterstock/Fazlyeva Kamilla

Balinežanke su mačke sa maskom, odnosno kolor point mace koje uvek imaju plave oči boje dubokog mora. Dugačka dlaka ovih zapanjujuće lepih mačaka nastala je kao rezultat spontane genetske mutacije kod čistokrvnih sijamskih mačaka. Ove mačke srednje veličine nemaju samo lepo lice, već su i inteligentne, radoznale, razigrane i pune ljubavi prema vlasniku, pa su poznate kao veoma poželjni kućni ljubimci.

2. Birmanska mačka

Birmanska mačka Foto: Shutterstock/Bohemius

Birmanka je još jedna atraktivna kolor point mačka blistavih plavih očiju i duge dlake u šest različitih boja. Istorija rase nije sasvim poznata, ali je birmanska mačka možda nastala nakon što su mačke uvezene iz Burme uzgajane sa sijamskim mačkama u Francuskoj. Birmanke su preslatke, razigrane i pune ljubavi. Iako često mjauču, njihovo oglašavanje nije neprijatno kao kad "progovori" sijamka ili balinežanka.

3. Himalajska mačka

Himalajska mačka Foto: Shutterstock/Chase D'animulls

Himalajka je nastala ukrštanjem sijamske i persijske mačke, pripada mačkama sa maskom i uvek je plavooka. Njena dlaka viđa se u raznim nijansama, duga je i gusta. Himalajke su neverovatno privržene i razigrane i mogu da naprave haos ako im se ne pridaje dovoljno mentalne stimulacije i pažnje. Ova rasa traži čestu negu zbog svoje guste dlake.

4. Ohos azules mačka

Ohos azules mačka Foto: Shutterstock/Karina Bekk

Ojos Azules (na španskom znači "plave oči") je retka rasa mačaka čiji je standard još u razvoju. Međutim, njene oči su uvek neobične plave nijanse, uprkos tome što nije kolor point, odnosno nema masku. Poreklo rase datira iz 1984. godine kada je mačka sa šarom kornjačevine, iz kolonije divljih mačaka u Novom Meksiku, okotila leglo mačića sa intenzivno plavima očima. Ove mačke su nastavile da proizvode mačiće sa raznim šarama na krznu i možda najlepšom plavom nijansom očiju.

5. Persijska mačka

Persijska mačka Foto: Shutterstock

Sa svojom mekom i svilenkastom dlakom, karakterističnim pljosnatim licem i divnim karakterom, persijska mačka je jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih rasa mačaka. Beli persijanci često su plavooki i poznati su po tome što su nezahtevni, smireni i prijateljski raspoloženi. Često im je dovoljno da se ušuškaju u krilu svog vlasnika i da leže u njemu satima. Traže čestu i detaljnu negu zbog bujne dlake.

6. Ragdol mačka

Ragdol - Rak Ragdol mačka - Rak Foto: Shutterstock

Teško je naći opušteniju mačku od ragdola, šarmantnog ljubimca sa velikim plavim očima. Njena prijateljska i inteligentna priroda se često poredi sa psećom, i nije neobično da ragdol izvodi trikove kako bi dobila poslasticu. Društvo vlasnika i porodice i mnogo igre u domu važni su da se ove društvene mačke ne bi dosađivale.

7. Sijamska mačka

Sijamska mačka Foto: Pixabay/webandi

Popularna sijamka decenijama očarava ljubitelje mačaka širom sveta upečatljivo plavim očima u obliku badema, kolor point krznom, elegantnom građom i društvenom prirodom. Sijamske mačke su izuzetno pametne i radoznale i uspevaju da budu u centru pažnje, pri čemu se ne stide da traže dodatnu dozu maženja. Glasno mjauču, umeju i da proizvode druge zvuke ali ne vole da ih bilo ko ignoriše.

8. Snovšu ili snežna mačka

Snoušu mačka Foto: Shutterstock/Kokhanchikov

Snežna mačka nastala je ukrštanjem sijamske mace sa američkom kratkodlakom mačkom. To je još jedna mačka kolor point dlake i uvek ima plave oči. Ime je dobila po šapama sa "belim rukavicama" koje izgledaju kao da su umočene u sneg. Nije iznenađujuće da ove mace imaju slične osobine sa svojim sijamskim rođacima. Žele da budu prisutne u svemu, pametne su, glasne i lako im postane dosadno.

9. Turska angora

Mačije rase sa osobinama psa Turska angora Foto: Pixabay

Plava je najčešća boja očiju turske angore, ali njene oči mogu da budu i zelene, zlatne, ćilibarske, pa čak i dvobojne. Turska angora ima blistavo belo krzno i izdužen torzo, privržena je i prijateljski raspoložena, a najbolje se snalazi u domu gde uvek ima neko društvo.

10. Tonkinese mačka

Tonkinška mačka Foto: Shutterstock/Jessie Frances

Tonkinese je rasa ukrštene sijamke i burmanke sa lepom kolor point dlakom, a njene oči mogu biti plave, vodene ili žuto-zelene. Ove mačke su veoma privržene i razigrane, nisu brbljive kao sijamci, ali umeju da izraze svoja osećanja.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Snežno bela mačka spasena iz bezizlazne situacije: Nedelju dana bila omeđena sa četiri zida

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari