• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Birmanska mačka, poslušna i mirna mezimica koja je toliko čista da su njene "čarape" uvek snežnobele

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako želite da nabavite birmansku macu safirnoplavih očiju, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača koji će, između ostalog, obaviti važne genetske testove

  • 0
Birmanska mačka Foto: Shutterstock/Bohemius

Birmanke su prepoznatljive po belim "čarapama" na šapama, njihovo sjajno i svilenkasto krzno bez poddlake čini gusta dlaka srednje dužine koja se ne mrsi i ne traži previše "friziranja" i nege. Ženke teže 3 do 4 kg, a mužjaci su za po kilogram teži.

Mačići se rađaju beli, a posle par nedelja vrhovi dlaka počinju da tamne i mace polako dobijaju karakteristični "color point", tamne prelive na glavi, ušima, nogama i repu. Boja vrhova dostiže pun intenzitet kad maca napuni dve godine.

Kod birmanki postoji više point varijanti – crna (seal point), čokoladna, plava (blue), lila (lilac), crvena, krem, a postoje i tigrasti (tabby) i kornjačevina (tortie) varijeteti, navodi LePETit.

Birmanske mačke poznate po očaravajućoj lepoti i sjajnim plavim očima, prepoznatljiva su rasa koja odiše elegancijom i šarmom. Poreklom iz Burme (sada Mjanmara), ove mace srednje veličine su cenjene zbog mirnoće i prijateljskog karaktera i imaju poprilično dug životni vek koji iznosi od 15 do 20 godina. Legenda kaže da je birmanka dobila plave oči od boginje i da njene šape ostaju bele zbog čistoće.

Birmanska mačka Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Temperament birmanske mačke

Birmanska mačka je poslušna i tiha: voli ljude i pratiće ih iz sobe u sobu, u stopu, želeći da bude uključena u kuće aktivnosti i obaveze, pa očekujte da će biti vaša stalna senka.

Poslušna ali radoznala, birmanka je inteligentna maca koja voli da istražuje okolinu: ume da se krije ispod "ruševina" prilikom renoviranja doma ili se slučajno (ali i namerno) vozi sedeći na krovu automobila. Ona komunicira tihim glasom, uglavnom da bi vas podsetila da je gladna ili možda želi maženje (uživa u držanju u naručju).

Birmanska mačka Foto: Shutterstock//Borkin Vadim

Zdravstvene tegobe birmanske mačke

Svaka mačka, pa i birmanka (poznata i kao sveta birma), ima predispozicije na neke zdravstvene probleme koji mogu da budu genetske prirode.

Zdravstveni problemi birmanke mogu da budu: urođena hipotrihoza (rađanje bez dlake), aplazija timusa (imuni nedostatak koji dovodi do povećanog rizika od infekcije i smrti, ali su to retke pojave), dermoid rožnjače (relativno retko, ali specifično urođeno stanje oka u vidu benignih izraslina ili tumora na rožnjači, specifičnih po tome da se sastoje od elemenata tkiva kao što su dlaka, koža ili znojne žlezde koji ne bi trebalo da budu prisutni na oku), zatim spongiformna degeneracija (progresivna degenerativna bolest centralnog nervnog sistema koja izaziva slabost zadnjih udova i nekoordinisano kretanje), drhtanje kod mačića (tremor mačića starih oko 10 dana koji traje do oko 12 nedelja, nepoznatog uzroka i spontanog oporavka), bolesti bubrega (neuobičajeno visoke koncentracije uree i/ili kreatinina u krvi).

Birmanska mačka Foto Shutterstock/OrangeGroup

Nega i čuvanje dlake birmanske mačke

Uprkos dužini dlake, birmankino krzno je svilenkasto, pa mu je potrebno nedeljno četkanje radi uklanjanja mrtve dlake. Birmanke se linjaju u proleće, kad je potrebno pojačano četkanje. Topla kupka pomaže da se ukloni sloj dlake koja opada. Birmanku je bolje brisati vlažnom krpom ili tuširati nego potapati u kadu sa vodom.

Birmanku držite isključivo u zatvorenom: tako ćete je zaštitili od bolesti koje šire druge mačke, napada pasa i drugih opasnosti sa kojima se suočavaju mačke koje izlaze napolje, a jedna od njih je i krađa.

Prijateljski raspoložena, opuštena birmanska maca je savršen izbor za porodice sa decom, pa čak i domaćinstva sa više kućnih ljubimaca. Ona nije "svađalica", voli pažnju i društvo dece koja se prema njoj lepo ophode.

Ako odlučite da nabavite ovu macu kao kućnog ljubimca, pronađite isključivo odgovornog odgajivača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kakva mačka: Uspela da se spakuje na policu i napravila najluđu pozu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari