• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tojger, mačka visokih ramena koju zovu i kućni tigar: Nežna prema deci, ne voli da skita, podnosi povodac

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaka ova mačka je unikatna, od 2020. godine u svetu ih ima manje od 500 i odgaja ih samo registrovanih 19 uzgajivača

  • 0
Tojger mačka Foto: Shutterstock/Kutikova Ekaterina

Kad prvi put ugledate tojgrea, odmah ćete shvatiti da je to mali tigar u kućnom izdanju. Stvorena 80-ih godina 20. veka, tojger maca se uzgaja posebno da bi uvek imala ne samo prugaste oznake svog imenjaka iz džungle, već i druge fizičke osobine. Specifičan uzgoj rezultirao je mišićavom, atletski građenom mačkom gipkog koraka koja izgleda kao da je provela život u indijskoj džungli nego u dnevnoj sobi.

Tojgera se nemojte plašiti, jer je odgajan da bude prijateljski raspoložen i društven. I zaista: ova maca obožava blizinu vlasnika i drugih krznenih prijatelja.

Izgled mačke tojger

Kao i kod svake nove rase, neki elementi njenog "dizajna" se još razrađuju, ali tu nema greške: tojger mačka liči na tigra više nego bilo koja druga tabi - prugasta - mačka, ali u njenoj DNK ne postoje geni velike divlje mačke. Roditelji tojgera su bengalka i razne mačke sa tabi šarom: na glavi tojgera su šare koje stvaraju kružni uzorak i uokviruju njeno lice. Spuštajući se telom, umesto manje ili više ravnih, vertikalnih pruga koje su uobičajene za tabi mačke, pruge tojgera su deblje, sa više nasumičnih šara. U kombinaciji sa gustim, horizontalnim prugama na nogama, sa crnim vrhom repa i stopalima, i belim donjim delom tela, tojger je potpuno liči na tigra.

Šare svakog tojgera su jedinstvene, svaka mačka je unikat, a ispod pruga je prelepa zlatno-narandžasta boja. Osim specifičnih šara, tojger se ističe visoko postavljenim ramenima koja im pomažu da izvode poznati "kotrljajući" hod, kao velike divlje mačke.

Tojger mačka Foto: Shutterstock/Anna Korovina

Temperament tojger mačke

Tojger su veoma inteligentne mačke koje uživaju u stimulaciji i mentalnim izazovima svake vrste, pa su sposobne da nauče razne trikove, poput igre donošenja, pa i hodanje na povocu. Ove mačke "igračke" su opušteni, prijateljski raspoloženi kućni prijatelji sa blažim karakterom bengalke.

Bengalci su nezavisniji i aktivniji, i pravi su izazov ljudima koji nisu imali aktivnu rasu u kući. Međutim, sa integracijom gena domaće mačke u ovu varijaciju, tojger je mnogo lakša za vaspitavanje. Iako nije aktivna kao bengalska rođaka, tojger voli igračke i avanture, ali sve dok je vlasnik pored nje. Umesto da sama luta, ona se više drži svojih ljudi, pa ne treba da začudi ako ne želi da se zabavlja sama, već traži druženje sa vlasnikom.

Tojgeri su uvek u pokretu i potrebno im je mnogo "ispuštanja" energije, bilo da će je utrošiti na kutiji sa igračkama, stubu za grebanje ili nečemu na šta će se penjati. Za dodatnu fizičku i mentalnu stimulaciju, najbolje je macu izvoditi u šetnju, ali je pre toga valja obučiti da hoda na povocu. Tojger se dobro slaže sa drugim mačkama i psima i obožava društvo dece.

Tojger mačka Foto: Shutterstock/Kutikova Ekaterina

Nega i zdravlje tojger mačke

Koliko god lepa i unikatna bila, tojger mačka će vam zadavati glavobolju linjanjem, pa će njenih dlaka biti svuda: po kauču, odeći, tepihu... Nedeljno četkanje trebalo bi da smanji linjanje.

Svaka mačka dobro se snalazi kad ostane sama u kući, ali ako se to ponavlja i traje dugo, tojger može razviti anksioznost odvajanja zbog čega će početi da se igra na ukrasnim predmetima u domu, oštreći kandže.

Nisu poznati specifični zdravstveni problemi ove relativno nove rase mačaka. Mogu joj zasmetati tegobe u obliku bolova u zglobovima ili peritonitisa (upala), a postoje dokazi da je tojger podložan pojavi šuma na srcu. Najčešće bolesti mačaka povezane su sa bubrezima, pa tojgera treba barem jedanput godišnje voditi na kontrolni pregled. Tojger potencijalno može da ima zdravstvene probleme bengalske mačke, s obzirom na njihove zajedničke gene, što uključuje, zajedno sa srčanim oboljenjima, bolesti očiju i alergije na anestetike.

Istorija tojger rase

Tojger je nastala 80-ih godina prošlog veka zahvaljujući naporima američke uzgajivačice Džudi Sagden, koja je primetila da mače iz jednog od njenih tabi legala ima jedinstvenu šaru na slepoočnici. Sagden je ukrstila tu macu sa uličnom mačkom jedinstvenog pegavog lica koju je uvezla iz Indije, ubacujući u ukrštanje i kratkodlake tabi ulične mačke i domaćeg bengalca koga je stvorila njena majka Žan Mil.

Tojger je prihvaćen za registraciju od strane Međunarodnog udruženja mačaka, a puno priznanje rasa je dobila 2007. godine. To je još relativno retka rasa, velikim delom zahvaljujući tome što je nova: od 2020. godine u svetu ima manje od 500 primeraka tojgera koje odgaja samo 19 uzgajivača registrovanih u felinološkoj organizaciji TICA.

(Dailypaws/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Maya je bengalska mačka najlepšeg krzna i najraskošnijih rozeta

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari