• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iskustvo jedne veterinarke: Saznala sam zbog čega moje mačke imaju na čelu slovo M

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mitovi o mačkama pojavili su se pre više vekova, ali traju i u modernim vremenima, a jedna od priča koja se prepliće oko maca tigrastih šara je i ona o poreklu slova "M" na njihovom čelu

  • 1
Tabi mačije šare Tabi mačije šare Foto: Shutterstock/DenisNata

Kućne mačke su stoička, nepokolebljiva bića i takvo ponašanje često im se "olupa" o glavu, kad je u pitanju njihovo zdravlje. Jedna veterinarka svedočila je o tome iskreno i bez "uvijanja" prema vlasnicima: nekima je tek "otvorila" oči, dok su drugi, iskusniji imaoci mačaka i te kako svesni toga da njihove kućne ljubimice ponekad trpe bolove i neprijatnosti u vezi sa zdravljem do krajnjih granica.

Veterinarka je opisala mačke koje pate od bolesti zuba: mnogim vlasnicima nije jasno kako su mačke u stanju da trpe užasne bolove i da ih prikrivaju, a da pritom "slatko" jedu. Nije zaboravila slučajeve mačaka koje je udario automobil, ali su se "dovukle" kući na prednjim nogama i poživele posle lečenja još nekoliko godina. Mačke koje su preživele užasne opekotine u požaru ponašale su se kao da se ništa nije dogodilo, iako su morale da budu podvrgnute lečenju i saniranju rana, od menjanja zavoja i intervencija čišćenja rana, uklanjanja mrtvog tkiva svakih nekoliko dana, dok povrede nisu zacelile.

Priče kažu da ovakav herojski stoicizam znači samo jedno: mačka ima telo koje preživljava devet života, ali u sebi nosi staru dušu, piše Catster. Stara duša je biće koje pokazuje zrelost, razumevanje ili ozbiljnost tipičnu za nekog ko je mnogo stariji. Mit kaže da je stara duša sinonim prošlih života, ali većina vlasnika mačaka ne razmišlja o 9 mačijih života ili mogućnosti "reinkarniranja kućnih ljubimaca".

Veruje se da su mačke počele da žive sa ljudima pre oko 10.000 godina, na osnovu obostrane potrebe za hranom i kontrolom štetočina. Radjard Kipling, autora Knjige o džungli, napisao je priču koja se smatra "polubezdušnim pogledom" na mačku koja je bila korisna, ali je morala da postane nezavisna, za razliku od psa koji je postao čovekov najbolji prijatelj.

Istinit događaj iz života ove veterinarke naveo ju je da o svojim kućnim ljubimicama razmišlja sa više poštovanja i da ih gleda drugačijim očima.

Tabi mačije šare Tabi mačije šare Foto: Shutterstock/DenisNata

"Neko kaže da su mačke stare duše i da ih neko ih s razlogom šalje kod nas", počinje priču dr vet. med Loren Demos koja je poželela da za vikend sa svojim mačkama Tilerom i Palačinkom ode na jedrenje. Vesela družina nakratko je zastala u poslednjoj prodavnici na putu, kako bi Loren kupila nekoliko konzervi mačije hrane i malo sveže piletine kao poslastice za svoje ljubimce.

Prodavačica je pogledala hranu koju je Loren kupila i raspitivala se o njenim mačkama. Veselo su čavrljale o njihovim ludorijama i Loreninom planu za odlazak na jedrenje, a onda je prodavačica postavila pitanje koje veterinarka nikad neće zaboraviti.

"Da li su to tabi mačke?", upitala je i dobila potvrdan odgovor, a potom se zagonetno osmehnula i rekla Loren da je veoma srećna što ih ima, a potom je dodala da su tabi mace ljudima poslate iz specifičnih razloga, od strane "nadležnih", a oznaka "M" na njihovom čelu je dokaz.

Doktorka veterine potom je saznala za legendu o tome kako su njene mačke, ali i sve druge tabi mace dobile čuvenu šaru "M" na čelu: nju je navodno ostavila Marija, Isusova majka, na glavama mačaka koje su telima grejale malog Isusa u jaslama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шта ту има да се сазна

    4. mart 2024. | 16:15

    Имају слово М ваљда зато што су мачке.