• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Želite mačku sa kovrdžama: Ovo su četiri najtraženije rase, jedna liči na pudlu, druga ima savršen minival

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Loknaste" mace su retke i skupocene i društvene mreže ih obožavaju

  • 0
Kovrdžave mačke Foto: Shutterstock/Jilin Su

Mačke sa kovrdžavom dlakom ne samo da imaju nesvakidašnje frizure, već su i malobrojne: savršen su izbor za vlasnika željnog ljubimca jedinstvenog izgleda koga će često da fotografiše i da uživa u maženju njegovog krzna nalik ovčijoj vuni.

Kovrdžave mace ili one sa talasastom dlakom su jedinstvene i njihov upečatljiv izgled često je veliki plus za malobrojne odgajivače, u materijalnom smislu.

One su veoma nežne prema vlasnicima, privržene su im i ne traže mnogo nege.

Koje četiri rase mačaka sa kovrdžavom dlakom su najomiljenije?

1. Devon reks

Devon reks Foto: Shutterstock

Devon reks na prvi pogled deluje kao vanzemaljac, ali izgled ove mace kovrdžave dlake je jedinstven. Devon reks ima kratku i tanku talasastu dlaku koja varira u boji i šarama, a najpoznatije su tabi, osenčene, kornjačevina, kaliko. Njeno krzno je kratko i talasasto i nalikuje dlaci pudle, pa vlasnik ne mora da se opterećuje stalnim čišćenjem dlaka, jer se ova mačka minimalno linja. Osim što ima neobičan izgled, devon reks je energična i uživa u igri sa vlasnikom i drugim mačkama. Životni vek devon reksa je oko 15 godina.

2. Korniš reks

Korniš reks - Blizanci Korniš reks - Blizanci Foto: Shutterstock

Korniš reks je mirna mačka kovrdžave kratke dlake u plavoj, crnoj, smeđoj, lila, čokoladnoj, crvenoj, dim i krem boji. Što se tiče nege, ova prijateljski nastojena i opuštena mačka nije zahtevna, jer ima kratku dlaku. Ako vlasnik pati od alergije, a želi mačku, korniš reks je idealna maca koja se ne linja preterano. Uprkos razrogačenim očima, korniš reks je simpatična i dobroćudna i obožava svoju porodicu. Njen životni vek je oko dvadeset godina.

3. Selkirk reks

Raščupanih kovrdža, kratkodlaka ili dugodlaka, ova maca je premekana na dodir i viđa se u bilo kojoj genetski mogućoj boji i šari. Opuštena i mirna, selkirk reks živi do 15 godina i nije energična kao neke mačije rase, ali joj je važna mentalna i fizička stimulacija, uz dosta igre i zabave.

4. Laperm

La perm mačka Foto: Shutterstock/Linn Currie

Ako vam ne smeta malo dodatne nege, laperm može biti savršena maca za vas. Ova aktivna i druželjubiva mačka ima frizuru koja podseća na "minival" što obično zahteva dodatno vreme za negu i četkanje da bi se sprečilo mršenje i mašćenje. Uz malo truda oko nege, vlasnik će biti presrećan sa mačkom koja voli igranje ali i maženje. Laperm živi do 15 godina.

Koje kovrdžave rase mačaka treba izbegavati

Najbitnije je da budući vlasnici ne kupuju mačke od sumnjivih odgajivača. Mnogi uzgajivači gaje mačke koje ne podvrgavaju zdravcstvenim pregledima i genetskim testovima, pa mnogi kućni ljubimci razviju hronične genetske bolesti i imaju loš kvalitet života i kraći životni vek.

Ako želite da nabavite baš kovrdžavu mačku, odlučite se za devon reksa, a izbegnite laperm.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Penzioner je naučio cirkuskim trikovima: Njegova mačka može da izvede 32 gimnastičarske vežbe

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari