• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

LaPerm, američka lepotica talasastog krzna i jedna od najzdravijih mačijih rasa na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sa životnim vekom od 12 do 15 godina i prijateljskim karakterom koji osvaja porodicu i druge kućne ljubimce, ova maca ne zna da se duri, nije usamljenička duša i nije posesivna, a može da pati jedino zbog debljine

  • 0
La perm mačka Foto: Shutterstock/Philippe Sonderegger

La Perm je novija mačija rasa sa relativno kratkom istorijom postanka: prvo poznato leglo pojavilo se 1982. godine u SAD i odmah je osvojilo ceo svet nežnim talasastim krznom ali i jakim, definisanim uvojcima kratke ili duge dlake. LaPerm je nastala zahvaljujući prirodnoj genetskoj mutaciji i viđa se u svim bojama i šarama.

La Perm je veoma mazna i prijateljski raspoložena mačka koja obožava članove svoje porodice.

Nije rezervisana prema deci, a voli i društvo drugih kućnih ljubimaca. Potrebno joj je mnogo aktivnosti i igre, a posebno volu dobru jurnjavu. Uprkos većoj potrebi za aktivnošću, LaPerm se rado sklupča u krilu vlasnika gde uživa u maženju i predenju.

Ova aktivna, druželjubiva, radoznala, privržena i razigrana mačka naraste između 30 i 45 cm, a težina joj je između 2,5 i 4, 5 kilograma. Životini vek LaPerma je od 12 do 15 godina.

La Perm mačka može da ima kratku ili dugu dlaku, u bilo kojoj boji, kao i svaku vrstu šare, uključujući tabi, kaliko i kornjačevinu. Nije hipoalergena rasa.

Poreklo rase La Perm

Iako LaPerm ima relativno kratku istoriju, priča o njenom poreklu je fascinantna. Godine 1982, u voćnjaku sa zasadima trešanja u Dejlsu (Oregon), vlasnici smeđe mačke Spidi primetili su da je jedno od njenih šest mačića bez dlake, za razliku od svojih braće i sestara prekrivenih nežnim smeđim krznom. Mače je bilo manje od ostalih, ali je imalo dugačko telo.

Posle osam nedelja, mače je dobilo meku, talasastu dlaku po celom telu, pa je nazvano Kurli. Nakon što je Kurli porasla, a vlasnici su upoznali njen divan karakter, i sama je postala majka pet mačiča i svi su na svet stigli bezdlaki, ali su nekoliko meseci nakon rođenja dobili meko, kovrdžavo krzno. Tokom sledeće decenije, vlasnici Linda i Ričard Kel nisu kontrolisali legla Kurli, niti su pratili bilo koje leglo, pa se populacija kovrdžavih mačića brzo umnožila.

La perm mačka Foto: Shutterstock/Linn Currie

Godine 1992, Linda je prijavila šest svojih kovrdžavih mačaka na izložbu Udruženja ljubitelja mačaka u Portlandu u Oregonu. Na izložbi je bilo potrebno ime rase za registraciju, pa je Linda svoje mace nazvala LaPerm, jer dlake mačaka izgledaju kao "trajne" kovrdže. Nakon izložbe, Linda je započela program ozbiljnijeg uzgoja kako bi bolje pratila razvoj LaPerm mačaka i stekla priznanje najvećih svetskih udruženja mačaka.

Danas je LaPerm mačka priznata od Američkog udruženja odgajivača mačaka, Udruženja ljubitelja mačaka i Međunarodnog udruženja mačaka (WCF).

Neki odgajivači razlikuju tri tipa dlake kod mačića LaPerm: kovrdžavo krzno na rođenju (najpoželjniji varijetet), mačići sa kratkom glakom i potpuno bezdlaki mačići koji kasnije dobijaju trajno krzno.

La perm mačka Foto: Shutterstock/Nynke van Holten

LaPerm izgled i temperament

Što se tiče veličine i oblika, LaPerm je srednje velika mačka donekle atletske građe i dugih nogu. Pojedini novorođeni mačići su potpuno bezdlaki, dok neki na rođenju imaju kratku dlaku, koji gube u prvih nekoliko nedelja, počevši od vrha glave. Tokom narednih nekoliko meseci, macama raste nova dlaka, koju dobijaju čak i potpuno bezdlaki mačići kada navrše nekoliko meseci.

Krzno LaPerma je najkovrdžavije duž stomaka, na grlu i u dnu ušiju. Kratkodlaki LaPerm obično imaju više talasa, dok dugodlaki mogu da se pohvale čvršćim uvojcima i kovrdžama. Dugodlaki LaPerm ima dug vrat sa kovrdžama i lepršav rep sa uvojcima. I dugodlaki i kratkodlaki LaPermi imaju dlake koje stoje malo dalje od tela, dajući mački pahuljasti, prozračni izgled. Dlaka im je mekana i elastična i ne linja se previše. Ipak, ove mačke nisu hipoalergene.

Kada je u pitanju boja, LaPerm može imati dlaku svake boje ili šare koje su genetski moguće kod mačaka: jednobojne, dvobojne, tabi, kaliko, dim, kornjačevinu, pa čak i boju na ušima, licu i repu koje su tipična osobina sijamske mačke. Oči LaPerma su ćilibarske, zelene, smeđe, bakarne, plave, pa čak i dve različite boje.

LaPerm dostiže zrelost sa dve do tri godine. Veoma je druželjubiva, voli da komunicira i da se igra sa članovima porodice, sa decom i odraslima, ali i da prede i mazi se u najbližem krilu. Generalno se dobro slaže i sa drugim kućnim ljubimcima i ne voli samoću.

Nega mačke LaPerm

Zahvaljujući minimalnoj poddlaki i kovrdžavoj, uz telo polegloj dlaci, LaPerm se ne linja mnogo. Redovno četkanje sprečiće zapetljavanje i mršenje dlake, pa mačku nežno raščešljavajte glatkijom četkom ili češljem. Ukoliko imate vremena za "detalje", naprskajte mačiju dlaku vodom iz boce sa raspršivačem i nežno zgužvajte lokne rukama kako biste podstakli kovrdžanje dlake.

Obratite pažnju na higijenu njenih zuba, ušiju i kandži. Kad je reč o aktivnosti, nabavite Lapermu mnogo igračaka koje će je stimulisati fizički ali i mentalno: loptice za navijanje, miševi punjeni mačijom travom, elektronske igračke za mačke.... LaPerm voli da jurca, pa igre poput hvatanja mogu biti posebno zabavne za nju.

La perm mačka Foto: Shutterstock/Hasaranga Chamod

Uobičajeni zdravstveni problemi i ishrana LaPerma

LaPerm je generalno zdrava rasa, bez sklonosti ka određenim zdravstvenim tegobama i bolestima. Međutim, svaka mačka može razviti zdravstvene probleme tokom života, a LaPerm nije izuzetak.

Zato praktikujte da mačku redovno vodite na kontrole kod veterinara.

Kao i sve mačke, i LaPerm traži obroke sa visokim sadržajem proteina, malo ugljenih hidrata i umerenim sadržajem masti. Budite oprezni sa davanjem poslastica, jer ne mogu sve mačke da budu umerene u pogledu jela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari