• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

One liče na vanzemaljce i potpuno su ćelave, ali su veoma popularne: 6 najtraženijih rasa bezdlakih mačaka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako neobično izgledaju, one su, prema svedočenju vlasnika, toliko verne i privržene vlasniku da se mogu uporediti sa psima, savršeni su prijatelji ljudima i drugim životinjama i mnogo su inteligentnije od mnogih rasa

  • 0
Bezdlake rase mačaka Bezdlake rase mačaka Foto: Shutterstock/Nataliterr

Mačke bez dlake mnogim ljubiteljima životinja deluju kao došljaci sa druge planete.

Iako neobičnog izgleda, one su, prema svedočenju vlasnika, toliko verne i privržene da se mogu uporediti sa psima.

Osim toga, golokože rase mačaka veoma su inteligentne, a pojedinci tvrde da su pametnije od mnogih drugih rasa.

Ovo su mačke sa spiska šest najveličanstvenijih bezdlakih rasa.

Od peterbalda do superretkih elfova (vilenjaka), sve su posebne, iako veoma lične jedna na drugu.

1. Peterbald (petrogradski sfinks)

Bezdlake rase mačaka Peterbald Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Tražite mačku koja liči na sijamsku, ali bi bilo sjajno kad se ne bi linjala kao sijamka? Onda bi petrogradski sfinks mogao biti novi stanar vašeg doma. Ova maca je super nežna i brbljiva, voli da se mazi i kao pas će vas dočekivati pred vratima kad se budete vraćali s posla.

Kad je reč o ovoj maci, bilo bi dobro da uvek imate dosta hrane za nju: ima veoma brz metabolizam i mora da jede više i češće od svojih krznenih rođaka.

2. Bambino

Bezdlake rase mačaka Bambino Foto: Shutterstock//Jaroslaw Kurek

Bambino je bezdlaka mačka nastala ukrštanjem mančkina i sfinksa i ima veoma kratke noge. Njena težina ne prelazi 4 kg, tako da gotovo može da stane u džep. Veoma je vezana za porodicu, sve dok je maze i s njom se igraju. Bambino obožava decu i druge kućne ljubimce, i veoma je prijateljski raspoložena prema ljudima.

3. Sfinks

Bezdlake rase mačaka Foto: Shutterstock/Alexander Piragis

Sfinks je najpoznatija rasa bezdlakih mačaka koja predstavlja osnovu ukrštanja sa drugim rasama. Priča o njoj kaže da je 60-ih godina prošlog veka u Kanadi genetska mutacija stvorila mače bez dlake u leglu normalnih mačića. Tako je nastao u svetu obožavani sfinks. Ove mistične i dobre mace se viđaju u svim bojama i imaju čak šare, imaju čvrsto telo i generalno su zdrave. Ponekad na telu imaju malo finog krzna što ih čini fino mekanim, poput breskve. Osim toga, veoma je druželjubiva, voli da "pomaže" vlasniku u kućnim poslovima i rado se druži sa drugim macama, pa i psima.

4. Ukrajinska levka

Bezdlake rase mačaka Ukrajinska levka Foto: Shutterstock/Oleksandr Volchanskyi

Iako je ovo bezdlaka rasa koju nisu priznala sva udruženja mačaka, klubovi ljubitelja i odgajivača u Ukrajini ih mnogo vole. Njihov izgled je fascinantan, sa ušima savijenim prema unutra, naboranom i mekom kožom i dugim, elegantnim telima. One su nastale ukrštanjem donskih mačaka i škotskih foldova.

Ove mace pokazuju izražen polni dimorfizam, pri čemu su mužjaci znatno veći od ženki. Ukrajinske levke su druželjubive i razigrane i divni su članovi porodice. Nažalost, teško se nabavljaju van matične zemlje.

5. Donski sfinks

Bezdlake rase mačaka Donski sfinks Foto: Shutterstock/Kekyalyaynen

Ova rasa bez dlake ima nekoliko različitih imena - donski sfinks, ruski donski sfinks, bezdlaki don, ruska bezdlaka... Ovoliko imena može imati samo posebna mačka, a donska sfinga je njen živi primer. Ona ima prevelike uši, bademaste oči i srednje veliko mišićavo telo.

Postoje četiri podvrste ove rase, sa različitim "kaputima". One mogu da budu potpuno bezdlake (takve se rađaju i do kraja života nemaju dlačicu), zatim izgledaju bezdlake, ali su supermekane i na kraju mogu "oćelaviti", treći tip je "velur", sa bezdlakom tačkom na glavi, ali na njenom licu, nogama i repu može se naći pokoja dlaka, i četvrti varijetet su mačke sa malim pregrštima dlaka, ali među njima ima i potpuno bezfdlakih.

Ove mace su veoma dobre i druželjubive i verovatno ih to čini izuzetno popularnim.

6. Vilenjak ili elf

Mačka vilenjak Foto: Shutterstock/Dan Kosmayer

Ove divne bezdlake mace poznate su kao vilenjaci. One su izuzetno retki hibridi sfinksa i američkog kurla i imaju jedinstveni obilk ušiju koje su nalik ušima vilenjaka. Od svojih predaka "pokupile" su najbolje osobine, a poznato je da su izuzetno prijateljski raspoložene, društvene, privržene i pametne. Vole da žive u društvu više mačaka, obožavaju igračke, izvode nestašluke i uživaju u pentranju. Samo se pobrinite da ostanu u zatvorenom prostoru, da ne bi izgorele na suncu ili doživele povrede.

Nekoliko saveta vlasnicima koji imaju bezdlake mačke

To što nemaju krzno ne znači da mace "ćelavice" ne traže negu. Moraćete da brišete njihovu kožu da biste apsorbovali višak ulja, pa čak i da ih kupate svakih nekoliko nedelja.

Pošto nemaju prirodnu zaštitu, potrebna im je zaštita ako izlaze napolje. kad je hladno, obucite im topao džemper, a ako je napolju vrelo, nanesite na njihovu kožu sredstvo za zaštitu od sunca.

Uprkos tome što nemaju dlaku, ove rase nisu potpuno hipoalergene: one ipak luče pljuvačku, na šta je većina ljudi alergična.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari