• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačka bambino, nova bezdlaka kratkonoga rasa: Iako je felinolozi ne odobravaju, ona je sve traženija

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pripadnice ove kontroverzne rase imaju kratke udove zbog kojih trpe bolove i zdravstvene probleme, pogotovo ako pate od prekomerne težine

  • 0
Bambino Foto: Shutterstock/Ivanova N

Bambino je kontroverzna nova rasa mačke koja je nastala ukrštanjem sfinksa sa kratkonogim mačkinom. To je zapravo savršen "miks" ove dve rase i, kratko rečeno, mačka ima opšti izgled sfinge na šokantno kratkim nogama.

Kontroverze oko ove rase nastale su zbog toga što su njene pripadnice namerno uzgajane da imaju kratke udove zbog čega su veoma podložne zdravstvenim problemima i bolovima zbog anatomske abnormalnosti. Osim toga, rasa sfinks nosi niz naslednih problema i sklona je opekotinama kože, ukoliko je izložimo suncu bez zaštite. Iz ovih razloga, bambino rasa se smatra eksperimentalnom i teško da će dobiti zvanično priznanje.

Bambino Foto: Shutterstock//Linn Currie

Ovo je ljudima privržena, aktivna i razigrana, ali ne previše energična mačka težine do 4 kg i može na naraste do 43 centimetra. Ima plave oči, dlaku praktično nema, a koža joj je prekrivena finim baršunom u crnoj, beloj, krem i smeđoj boji, i može da bude prošarana mrljama. Bambino donekle pripada hipoalergenim rasama i živi do 12 godina.

Istorija bambino mačke

Rasu bambino pokrenuli su 2005. Stefani i Pat Ozborn, vlasnici "Holy Moly Cattery" u Arkanzasu (SAD) koja više nije aktivna. Ozbornovi su uzgajali sfinksove sa recesivnim genom bez dlake, ukrštajući ih sa mačkama koje su nosile dominantni gen za kratke noge. Novu rasu su nazvali bambino (italijanski "beba").

Međunarodno udruženje mačaka TICA je 2006. godine priznala bambino kao eksperimentalnu rasu, ali Udruženje ljubitelja mačaka (CFA) i Američko udruženje ljubitelja mačaka (ACFA) nije dopustilo registrovanje ove rase, jer ne žele da podstiču širenje genetskih abnormalnosti u rasama. Namerno uzgajanje genetski izobličenih mačijih rasa kao što su kratkonogi bambino i mačkin je kontroverzna praksa koja izaziva podele među felinolozima, veterinarima i u javnosti.

Iako u vezi sa bambinom razum caruje institucionalno, izgleda da ova mačka postaje sve popularnija.

Bambino Bambino mačka (u sredini) i sfinksovi: Foto: Shutterstock/Jaroslaw Kurek

Osobine, temperament i nega bambino mačke

Bambino je privržena vlasniku i porodici, karakterna je i ne voli samoću. Mala je ili srednje veličine, uživa u igri, ali joj nije potrebno previše aktivnosti. Pošto je bez dlake, podložnija je povredama, čak i u domu, i trebalo bi je zaštititi od ujeda ili ogrebotina drugih kućnih ljubimaca, kao i od prekomernog izlaganja suncu (čak i kroz prozor), jer bi njena nežna koža mogla lako da izgori.

Pošto joj nedostaje normalna dlaka, ova mačka ima masnu kožu što je čini podložnijom kožnim problemima, u vidu bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Redovno kupanje i nežno brisanje vlažnom krpom pomoći će da njena koža i baršun dlaka budu savršeno čisti.

Bambino Foto: Shutterstock/Sviatoslav Shevchenko

Aktivnost, zdravstveni problemi i ishrana bambino mačke

Uprkos kratkim nogama, bambino je poznata po energičnosti i iznenađujućoj okretnosti. Ona uživa u igranju sa igračkama i drugim oblicima mentalne stimulacije. Njene kratke noge lako i brzo se "umore", pa joj nisu potrebne preterane aktivnosti. ipak, kao i svaka mačka, i bambino uživa u grebanju i pentranju na niske penjalice (skakanje sa visokih površina nije dobra ideja).

Ukoliko ostavite bambina na otvorenom i na suncu, verovatno će dobiti opekotine. Stoga uvek namažite bambina kremom za sunčanje, namenjenoj ovim kućnim ljubimcima. I hladnoća je opasna za ovu mačku bez dlake, kao i izlaganje situacijama u kojima ne možete da kontrolišete njenu interakciju sa drugim ljubimcima. Osim toga, bambino može lako da se povredi raznim predmetima, a napolju je vrebaju mnoge opasnosti, pa je najbolje da ovu mačku ne izvodite napolje.

Pošto je bambino nova rasa, stepen njenih genetskih zdravstvenih problema nije dovoljno poznat. Međutim, sa sigurnošću se može pretpostaviti da je sklona svim problemima koje imaju rase sfinks i mančkin.

Lordoza je jedna od bolesti mančkina i manifestuje se u preteranom savijanju kičme koja vrši pritisak na vitalne organe, što u ekstremnim slučajevima može biti fatalno. I udubljivanje grudne kosti jedna je od zdravstvenih tegoba mančkina i izaziva respiratorne probleme, izostanak apetita i gubitak težine. I nasledna miopatija je jedna od boljki bambina koju nasleđuje od sfinksa.

Bambino ne sme da postane gojazna, jer bi to stvorilo dodatni pritisak na kičmu i povećalo verovatnoću pojave dijabetesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari