• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto se kod mačke javlja perutanje kože?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste i vi primetili perut na telu svoje kućne ljubimice? Uzroci i posledice su razni, od estetsko-kozmetičkih pa do ozbiljnih zdravstvenih problema

  • 0
Mačka i perutanje kože

Foto: Shutterstock

Vlasnici mačaka ponekad primete perutanje kože svojih kućnih ljubimaca.

Uzroci i posledice ove pojave su raznovrsni, od estetsko-kozmetičkih pa do ozbiljnih zdravstvenih problema. Uobičajen i najbolji savet u vezi sa ovim promenama će vam dati veterinar, nakon pregleda i eventualnih analiza.

Koji su najčešći uzroci perutanja kože kod mačaka?

Alergije

Mačka može da pokaže osetljivost na hranu, okolinu (buđ, polen…), spoljašnje parazite, pa i razna sredstva koja koristite u domaćinstvu.

Obratite se veterinaru koji će utvrditi koji alergen kod mačke izaziva perutanje. Možda ćete ljubimici morati da promenite ishranu ili preduzeti druge korake u saniranju alergije.

Loša ishrana

Nekvalitetna hrana ponekad će izazvati ljuštenje kože i opadanje dlake, jer ne sadrži potrebne nutrijente koji obezbeđuju dobro zdravstveno stanje čitavog organizma. Potražite savet veterinara koji će predložiti najbolju hranu za vašu mačku. Kvalitetni obroci sadrže sastojke koji su potrebni mačijem oragnizmu, a u pet šopovima možete nabaviti i hranu specijalno napravljenu za mace sa osetljivom kožom.

Neadekvatna higijena

Većina mačaka vešto održava sopstvenu higijenu, ali pojedine mace mogu imati probleme. Maca sa dužom i gustom dlakom će teže samostalno uklanjati mrtvu kožu i dlaku koje se svakodnevno nakupljaju. Mačke seniorke i one sa zdravstvenim tegobama takođe će imati probleme pri održavanju teže dostupnih delova tela. Ako imate mačku sa ovakvim tegobama, preuzmite ulogu “frizera” i redovno joj četkajte krzno.

Stres

Pojava peruti kod mačke često je povezana sa stresom. Ako posumnjate da je ovo uzrok perutanja mačije kože, otkrijte uzrok stresa.

Smena godišnjih doba

Suva koža koja se posebno isušuje zimi nije samo problem mnogih ljudi, već i mačaka. Suv vazduh samo doprinosi pogoršanju ovog problema.

Pokušajte da ovlažite vazduh u prostoriji u kojoj mačka najduže boravi. Možete nabaviti ovlaživač vazduha il na grejna tela postavite posude sa vodom.

Zdravstveni problemi

Perutanje kože može biti izazvano i zdravstvenim problemima kao što su: bakterijska ili gljivična infekcija, spoljašnji paraziti, bolesti srca i štitne žlezde…

Odvedite mačku veterinaru koji će obaviti potrebne analize i preglede i ustanoviti problem, a samim tim i odrediti terapiju za zasutavljanje i eliminaciju perutanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari