• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste čuli za serengeti, "privremenu rasu" koja je trebalo da bude bliznakinja afričke divlje mačke?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Velikih ušiju, dugih nogu i vatrenog temperamenta, ova hibridna maca nije za vlasnike početnike, iako je dobroćudna i privržena vlasniku

  • 0
Serengeti mačka Foto: Shutterstock/Ltim

Serengeti je hibridna mačka, nastala ukrštanjem bengalske i orijentalne kratkodlake mačke.

Velike uši i duge noge su tipične za ovu još nepriznatu, mladu rasu čije pegavo krzno podseća na šare egzotičnih velikih divljih mačaka. Nalik bengalskoj mački, serengeti je veoma temperamentna i treba da bude u rukama iskusnog vlasnika.

Suprotno imenu koje asocira na prostrane savane u severnoj Tanzaniji i jugozapadnoj Keniji, serengeti mačka potiče iz Kalifornije (SAD), gde ju je 1994. godine stvorila odgajivačica Karen Sosman. Njen cilj je bio da stvori mačku koja će ličiti na servala, afričku divlju mačku. Rezultat ukrštanja je serengeti, relativno je mlada i "privremena nova rasa" u TICI, ali može biti registrovana u matičnoj knjizi i da bude prikazivana na izložbama. Ova egzotična rasa još je malobrojna.

Kombinacija divljih šara na krznu

Mačka serengeti nema samo temperament svojih divljih predaka, već je nasledila i izuzetno lepo krzno. Ono može da bude žute do zlatne boje sa crnim mrljama, ali ima i maca crnog krzna, hladno sivo obojenog sa crnim tufnama i srebrnog sa tamnim tačkama. Tufne na krznu kratke svilenkaste dlake uvek treba da budu jasno vidljive i široko razmaknute.

Serengeti ima kvadratično, srednje veliko telo telo, uspravno držanje i duge noge, što joj daje izuzetnu gracioznost. Istovremeno je snažna i mišićava i u odličnoj fizičkoj kondiciji. Ženke su teške između 3,5 i 5,5 kg, dok su mužjaci veći i teže od 6 do 7 kilograma.

Najupečatljivije na serengetiju su velike uši, koje je nasledila od orijentalnih kratkodlakih mačaka: one treba da budu duge kao cela glava. Osim toga, serengeti imaju okrugle, svetle oči i dug vrat koji se spaja sa osnovom lobanje bez sužavanja.

Serengeti mačka Foto: Shutterstock/Kucher Serhii

Prijateljski temperament i samouvereno ponašanje

Mačke ove rase opisuju se kao samouverene, otvorene i prijateljski raspoložene. Kad serengeti uđe u novi dom, biće pomalo stidljiva prvih dan-dva, a kad prevaziđe to osećanje, više neće imati probleme. Serengeti želi da bude svuda gde i vlasnik i da "pomaže" u svim kućnim poslovima. One prate svaki potez svog vlasnika kako ništa ne bi propustile. Kao i njihovi preci, orijentalne kratkodlake mačke, i serengeti su veoma pričljive.

Tolerantne su prema deci i drugim životinjama, pogotovo ako zajedno odrastaju.

Serengeti mačka Foto: Shutterstock/Ltim

Nega, zdravlje, smeštaj i briga o serengetiju

Za razliku od pravila uzgoja bengalske mačke, ne postoje regulatorni zahtevi za serengeti mačku, jer je kod nje udeo gena divljih mačaka veoma nizak. Ipak, one su pogodne samo za iskusne vlasnike zbog svog temperamenta.

Veoma je aktivna i potrebno joj je dosta vežbe, pa ako živi u domu sa dvorištem biće na idealnom mestu! Ukoliko boravi u stanu sa balkonom, on mora da bude dobro obezbeđen.

Ove mačke, kao i benglaske, vole vodu i uživaće u jezercetu ili bazenu. Dom u kome žive mora biti prilagođen aktivnostima, uz mnogo mogućnosti za penjanje i zabavu. Povremeno menjajte okruženje da ovoj mački prostor ne bi dosadio. Ona obožava visoke penjalice i grebalice.

Zahvaljujući kratkoj dlaci, ova maca nema mnogo zahteva za održavanje i negu. Svakodnevno četkanje nije neophodno, iako uživa u timarenju i maženju.

Serengeti mačke se smatraju zdravom rasom, ali se kao mogući zdravstveni problem navodi rizik od pojave kamena u bešici. Nije imuna na parazite i uobičajene mačije bolesti, pa su poželjne redovne posete veterinaru i vakcinacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari